23 Οκτ 2024
READING

«Πόλεμος» εξωδίκων της Viva Wallet με Entersoft και Softone στο βωμό των POS

5 MIN READ

«Πόλεμος» εξωδίκων της Viva Wallet με Entersoft και Softone στο βωμό των POS

«Πόλεμος» εξωδίκων της Viva Wallet με Entersoft και Softone στο βωμό των POS

Με ανταλλαγή εξωδίκων επικοινωνούν το τελευταίο χρονικό διάστημα η Viva Wallet με τις Entersoft και Softone με αφορμή την διάθεση δωρεάν λογισμικού από τις δεύτερες προς τους πελάτες τους – εταιρείες παροχής POS και συγκεκριμένα προς τις Epay και Wordline.

Την αρχή στον «πόλεμο» των εξωδίκων έκανε η VivaWallet, η οποία στην εξώδικη διαμαρτυρία της αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί σωρεία παραπόνων από πελάτες της, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι οι Entersoft και Softone παρέχουν χωρίς χρέωση το υλικό και το λογισμικό διασύνδεσης των προϊόντων τους με τερματικά POS και συγκεκριμένα στους δύο ανταγωνιστές της Viva στον τομέα των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, Euronet (Epay) και Wordline. Στον αντίποδα όπως υποστηρίζει η Viva, οι δύο εταιρείες λογισμικού Softone και Entersoft επιβάλλουν μεγάλες χρεώσεις στους δικούς της πελάτες για το εν λόγω λογισμικό.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η παραπάνω πρακτική «δημιουργεί μεγάλη πίεση στους πελάτες μας και δυσανάλογα οικονομικά κόστη, οι οποίοι δεδομένης της αυστηρής νομοθεσίας διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS, ουσιαστικά εξαναγκάζονται να συμβληθούν με τους μοναδικούς δύο παρόχους που εσείς συμπράττετε (εννοεί τις Epay και Wordline)».

Mε βάση τα παραπάνω η Viva Wallet υποστηρίζει ότι οι δύο εταιρείες δρουν σε εναρμονισμένη πρακτική με τους παρόχους Epay και Wordline, και ότι με αυτόν τον τρόπο αποσπούν εκβιαστικά και αθέμιτα την πελατεία των λοιπών παρόχων, ενεεργώντας καταχρηστικά και κατά παράβαση των αρχών του υγιούς ανταγωνισμού.  Η ίδια υποστηρίζει στο εξώδικό της ότι εκτός των άλλων με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, οι δύο εταιρείες παραβιάζουν τους κανόνες του εθνικού προγράμματος διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τερματικάPOS, «το οποίο χρηματοδοτείται από δημόσια κονδύλια και ως εκ τούτου καταστρατηγείτε τον σκοπό της δράσης, η οποία έχει σχεδιαστεί για να προάγει τη φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών».

Μέσα από το ίδιο εξώδικο η Viva καλεί τις δύο εταιρείες να εκδώσουν ανακοίνωση εντός 24 ωρών ότι καταργούν την συγκεκριμένη «διακριτική μεταχείριση στις χρεώσεις», ενημερώνοντας ταυτόχρονα το πελατολόγιό τους εγγράφως.

Entersoft: Το προϊόν διατίθεται έναντι μίας χαμηλής χρέωσης

Στην εξώδικη διαμαρτυρία της για το θέμα η Entersoft χαρακτηρίζει το εξώδικο της Viva ως «προδήλως αόριστο, αναληθές, ανακριβές ουσία και νόμω αβάσιμο και παραπλανητικό». Επισημαίνει μάλιστα ότι διαθέτει το εν λόγω λογισμικό σε όλους τους παρόχους μέσων πληρωμών – συμπεριλαμβανομένης και της Viva – έναντι μίας χαμηλής χρέωσης. Πιο συγκεκριμένα, στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι το λογισμικό «απευθύνεται σε επαγγελματίες και οφείλει να τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές και να παρέχει τη δέουσα αξιοπιστία για την καθημερινή λειτουργία μιας επιχείρησης και τη φορολογική της συμμόρφωση. Και αυτονόητα συνοδεύεται από το αντίστοιχο κόστος. Σημειώνεται ότι η παραγωγή του “ES POS CONNECTOR” απαίτησε εργασία μηνών από δεκάδες στελέχη υψηλής εξειδίκευσης της εταιρείας μας, αποσπώντας πόρους και αναστέλλοντας σειρά άλλων εμπορικών ενεργειών μας, καλύπτοντας μέχρι στιγμής τους έξι σημαντικότερους παρόχους μέσων πληρωμών (συμπεριλαμβανομένης και της εταιρείας σας) και προσφέροντας πάνω από 90 συνδυασμούς διασύνδεσης τερματικών, με την προοπτική να καλυφθούν όλοι οι πάροχοι και όλοι οι συνδυασμοί στην αγορά. Είναι συνεπώς απολύτως εύλογο το προϊόν να διατίθεται στην αγορά έναντι μιας (χαμηλής στην πραγματικότητα) χρέωσης. Άλλωστε, παρόμοια εργαλεία διασύνδεσης ήδη διατίθενται στην αγορά με αντίστοιχες ή και υψηλότερες χρεώσεις από ανταγωνιστές μας, ενώ και η εταιρεία σας, η οποία επίσης παρέχει στους εμπόρους υπηρεσίες που επιβάλλονται από τη νομοθεσία (αποδοχή καρτών, διάθεση τερματικών pos) εξ όσων γνωρίζουμε χρεώνει για τις υπηρεσίες αυτές το τίμημα που η ίδια κρίνει εύλογο. Συνεπώς οι ισχυρισμοί σας περί δήθεν ‘μεγάλων χρεώσεων’ είναι απολύτως ανακριβείς».

Softone: Οι Wordline και Epay απορρόφησαν οι ίδιες το κόστος του λογισμικού

Για το ίδιο θέμα η Softone που επίσης απάντησε με εξώδικο στη Viva, εκφράζει τη δική της θέση με την ίδια ακριβώς λεκτική αποτύπωση όπως και η Entersoft. Αναφέρεται εκτός των άλλων στο γεγονός ότι οι πελάτες της Wordline και Epay απορρόφησαν οι ίδιες το κόστος του λογισμικού διασύνδεσης υπέρ των επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργάζονται «προκειμένου να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους στην αγορά αποδοχής μέσων πληρωμής». Και προσθέτει ότι ήδη από το 2023 «είχε λάβει χώρα διαπραγμάτευση για αντίστοιχη συνεργασία και με την εταιρεία σας, η οποία όμως δεν τελεσφόρησε. Μάλιστα, από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η εταιρεία σας έχει συνάψει και ανακοινώσει συνεργασίες με άλλες εταιρείες λογισμικού για την προνομιακή αντιμετώπιση των πελατών τους. Προξενεί συνεπώς ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση πώς μας καλείτε να σταματήσουμε μια πρακτική, η οποία, εκτός του ότι είναι καθόλα νόμιμη και προς το συμφέρον των εμπόρων, εφαρμόζεται από σας τους ίδιους».

Η Softone συμπληρώνει ότι το ετήσιο κόστος για την εγκατάσταση και συντήρηση του λογισμικού ανέρχεται μεταξύ 25 έως και 50 ευρώ ανά POS και επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο ποσό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί καθοριστικό και δη εκβιαστικό παράγοντα στην απόφαση μίας επιχείρησης για την επιλογή παρόχου πληρωμών.

Και οι δύο εταιρείες, Softone και Entersoft, καταλήγουν, ζητώντας από τη Viva Wallet να ανακαλέσει με ανακοίνωση εντός 24 ωρών τους ισχυρισμούς της και να μην προβεί σε ανάλογες αναφορές μελλοντικά. Σημειώνεται ότι τα εξώδικα που απέστειλαν μεταξύ τους οι τρεις εταιρείες βρίσκονται στη διάθεση του TheTotalBusiness.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.