17 Οκτ 2024
READING

Ενίσχυση με νεότευκτα πλοία για τον στόλο του Ομίλου Αγγελικούση

3 MIN READ

Ενίσχυση με νεότευκτα πλοία για τον στόλο του Ομίλου Αγγελικούση

Ενίσχυση με νεότευκτα πλοία για τον στόλο του Ομίλου Αγγελικούση

Ο Όμιλος Αγγελικούση αριθμεί πλέον 145 πλοία μετά και την παραλαβή δύο ακόμα νεότευκτων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Τα δύο νέα πλοία ονομάζονται Maran Gas Kimolos και MaranGas Antibes και θα ενισχύουν τον στόλο της Maran Gas Maritime του Ομίλου Αγγελικούση.

Οι Νέες Παραλαβές

Το Maran Gas Kimolos παραδόθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου από το ναυπηγείο Hanwha Ocean της Νότιας Κορέας και είναι το πρώτο από μία σειρά 11 νεότευκτων LNG carriers, τα οποία θα κατασκευάσουν οι Νοτιοκορεάτες για τη Maran Gas. Ο ελληνικός εφοπλιστικός όμιλος αναμένει την παράδοση και των 11 πλοίων μέχρι και το 2027.

Το Maran Gas Kimolos διαθέτει σύστημα πρόωσης MAN-MEGI, το οποίο έχει υψηλή ενεργειακή απόδοση και περιορίζει σημαντικά την ολίσθηση μεθανίου σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μηχανές διπλού καυσίμου κατανάλωσης LNG που υπάρχουν στην αγορά.

Tο Maran Gas Antibes, από την άλλη, αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης παραγγελίας του Ομίλου με τα ναυπηγεία της Samsung Heavy Industries (SHI) της Νότιας Κορέας, η οποία περιλαμβάνει τέσσερα πλοία VLCC διπλού καυσίμου LNG και τρία LNG carriers. Το νέο πλοίο, το οποίο παραδόθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει έναν φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό και καινοτομίες τελευταίας τεχνολογίας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται μια αποδοτικής μορφής γάστρα, δύο κινητήρες πρόωσης τελευταίας γενιάς, ένα σύστημα λίπανσης με αέρα και γεννήτριες άξονα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Maran Gas Maritime έχει ήδη έρθει σε μακροχρόνια συμφωνία με την TotalEnergiesγια τη ναύλωση του νέου πλοίου.

Νωρίτερα, στα τέλη του Αυγούστου, η ελληνική εταιρεία είχε παραλάβει το Maran Gas Nice, το οποίο ανήκει στην ίδια σειρά πλοίων με το Maran Gas Antibes και μοιράζονται τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά.  Η ονοματοδοσία των δύο τελευταίων πλοίων δεν είναι τυχαία, αφού τα ονόματα «Nice» και «Antibes» υποδηλώνουν τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, αντικατοπτρίζοντας την ισχυρή σχέση μεταξύ του ομίλου Αγγελικούση και του ναυλωτή TotalEnergies.

Επιπλέον Συμφωνίες για τη Συντήρηση των Πλοίων

Παράλληλα με τις παραγγελίες και τις παραλαβές νέων πλοίων, ο Όμιλος Αγγελικούση υπέγραψε μέσα στο καλοκαίρι συμφωνία με το ναυπηγείο Seatrium της Σιγκαπούρης. Η συγκεκριμένη συμφωνία αφορά επισκευές και μετασκευές πλοίων και έχει διάρκεια δύο ετών, με πιθανότητα ανανέωσης για ακόμη έναν χρόνο.

Το συμβόλαιο θα καλύπτει και τις τρεις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου, Maran Gas (εταιρία διαχείρισης πλοίων μεταφοράς LNG), Maran Tankers (εταιρεία διαχείρισης δεξαμενόπλοιων και Maran Dry (εταιρεία διαχείρισης πλοίων μεταφοράς χύδην φορτιού).

Ο Όμιλος Αγγελικούση Οδηγεί την Κούρσα των Ελλήνων Εφοπλιστών

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Όμιλος Αγγελικούσης, ο οποίος πλέον είναι στα χέρια της Μαρίας Αγγελικούση, διαθέτει τον στόλο με τη μεγαλύτερη αξία στην Ελλάδα, βάσει της πρόσφατης λίστας του Forbes. Ο ελληνικός εφοπλιστικός όμιλος αριθμεί 145 πλοία συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η περιουσία της ιδιοκτήτριας του ομίλου αγγίζει τα 6 δις., κατατάσσοντας τη Μαρία Αγγελικούση στην 467η θέση της παγκόσμιας λίστας του Forbes.

Την πεντάδα των κορυφαίων Ελλήνων εφοπλιστών συμπληρώνουν ο Γιώργος Προκοπίου με τις Dynacom Tankers, Dynagas Holding και Sea Traders, ο Γιώργος Οικονόμου με τις TMS Cardiff Gas, TMS Tankers, TMS Dry και Cardiff Marine, ο Βαγγέλης Μαρινάκης με τις Capital Gas, Capital Ship Management και Capital Executive Ship Management και οι Άννα Αγγελικούση με τους γιούς της, Φραγκίσκο και Αντώνη Κανελλάκη, με τις Pantheon Tankers Management, Alpha Gas S.A. και Alpha Bulkers Shipmanagement.

Η ελληνική ναυτιλία παραμένει ανάμεσα στις παραδοσιακά κορυφαίες δυνάμεις παγκοσμίως με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών να αναφέρει πρόσφατα πως η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία διαθέτει το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας, κατέχοντας το 23% των πλοίων µμεταφοράς LNG, το 30% του παγκοσμίου στόλου δεξαμενόπλοιων και το 25% των φορτηγών πλοίων. Επίσης, η συνολική αγοραστική αξία των 50 κορυφαίων ελληνικών εφοπλιστικών εταιρειών προσεγγίζει τα 125 δισεκατομμύρια ευρώ, όντας ένα ακόμη ενδεικτικό στοιχείο της παγκόσμιας οικονομικής ισχύς που απολαμβάνει η ελληνική ναυτιλία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.