26 Οκτ 2024
READING

Το Ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σε νούμερα

4 MIN READ

Το Ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σε νούμερα

Το Ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σε νούμερα

Το ελληνικό ποδόσφαιρο σίγουρα δεν αποτελεί το ποιοτικότερο αθλητικό προϊόν που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς. Η χαμηλή ποιότητα του θεάματος, ωστόσο, δεν το έχει εμποδίσει να εξελιχθεί σε μία βιομηχανία σημαντικού οικονομικού μεγέθους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως μερικοί από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματίες της χώρας έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν ή ασχολούνται σήμερα με το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως οι Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης, Αλαφούζος, Μελισσανίδης, Ηλιόπουλος, Σαββίδης και άλλοι.

Με τη νέα σεζόν του ελληνικού πρωταθλήματος να έχει ξεκινήσει μόλις μερικές εβδομάδες, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα φετινά μπάτζετ των ελληνικών ομάδων της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας (Super League), να αναζητήσουμε τους πιο ακριβούς αθλητές, να εξετάσουμε τα οικονομικά μεγέθη τους και να δούμε τη μεγάλη εικόνα του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου σε οικονομικούς και επιχειρηματικούς όρους.

Η Χρηματιστηριακή Αξία των Ομάδων

Στην κορυφή της φετινής λίστας, όσον αφορά τη χρηματιστηριακή αξία των ομάδων, βρίσκεται ο Παναθηναϊκός προσεγγίζοντας τα 110 εκατομμύρια ευρώ.

Στη δεύτερη θέση συναντάμε τον Ολυμπιακό με παραπάνω από 95,5 εκατομμύρια ευρώ και στην τρίτη τον ΠΑΟΚ, όντας η πιο ακριβή ομάδα της Θεσσαλονίκης, με περίπου 93,5 εκατομμύρια ευρώ. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η ΑΕΚ με τη χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ της να προσεγγίζει τα 83,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η αξία των υπόλοιπων ομάδων, πλην top-4, είναι αρκετά πιο χαμηλή με τον Άρη να ξεχωρίζει με το μπάτζετ του να βρίσκεται στις παρυφές των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια, συναντάμε τις ομάδες του ΟΦΗ, του Πανσερραϊκού, του Παναιτωλικού και του Αστέρα Τρίπολης με χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη των 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Ατρόμητος και ο Βόλος διαθέτουν μπάτζετ που ξεπερνάει τα 9 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, η Καλλιθέα, η Λαμία και ο Λεβαδειακός βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις με χρηματιστηριακή αξία άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Βάσει του Transfermark, η συνολική χρηματιστηριακή αξία των συλλόγων της Super League ξεπερνάει τα 500 εκατομμύρια ευρώ! Είναι, λοιπόν, αντιληπτό πως ένα πρωτάθλημα αξίας μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, όσο και να μην διεκδικεί δάφνες ποιότητας, είναι ικανό να προσελκύσει το εμπορικό ενδιαφέρον κορυφαίων εταιρειών και οργανισμών.

Οι Ποδοσφαιριστές με τη Μεγαλύτερη Χρηματιστηριακή Αξία

Αξιοσημείωτο είναι πως οι δύο πρώτες θέσεις στους αθλητές με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στη Super League ανήκουν σε δύο Έλληνες παίκτες. Οι Φώτης Ιωαννίδης του Παναθηναϊκού και Γιάννης Κωνσταντέλιας του ΠΑΟΚ αξιολογούνται στα 18 και στα 17 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με το Transfermarkt, αποτελώντας τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού πρωταθλήματος. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως αμφότεροι προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων το καλοκαίρι που μας πέρασε με προτάσεις 20 εκατομμυρίων ευρώ και πάνω, αλλά και οι δύο ελληνικές ομάδες προτίμησαν να τις απορρίψουν.

Στις επόμενες θέσεις, βρίσκουμε τους Λιβάι Γκαρσία και Άντονι Μαρσιάλ της ΑΕΚ, τους Σαντιάγκο Έσε και Νταβίντ Κάρμο του Ολυμπιακού και τους Αζεντίν Ουνάι και Φακούντο Πελίστρι του Παναθηναϊκού.

Οι Τηλεοπτικοί Πάροχοι Αποτελούν τους Πυλώνες της Super League 

Σημαντικό έσοδο των ελληνικών ομάδων αποτελούν φυσικά τα χρήματα που λαμβάνουν από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε τηλεοπτικούς παρόχους. Οι Cosmote και Nova έχουν αναλάβει την προβολή του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου με τη συνεργασία τους φέτος να αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο στη διαμόρφωση του τηλεοπτικού πεδίου.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειώσουμε πως οι λιγότερο δημοφιλείς ομάδες (εκτός του top-5) βασίζουν τεράστιο μέρος του μπάτζετ τους και της γενικότερης βιωσιμότητάς τους στις συγκεκριμένες συμφωνίες, καθώς οι υπόλοιπες πηγές εσόδων (εισιτήρια, πωλήσεις προϊόντων και γενικότερη εμπορική αξιοποίηση του εκάστοτε brand) είναι αρκετά αδύναμες.

Προφανώς, οι ελληνικές ομάδες και γενικότερα το ελληνικό πρωτάθλημα μπορούν να αναβαθμίσουν το προϊόν τόσο σε αγωνιστικούς, όσο και σε οικονομικούς όρους. Παρ΄όλα αυτά, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως η συνολική αξία των 500 εκατομμυρίων ευρώ του ελληνικού πρωταθλήματος δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο νούμερο και είναι ικανό να τραβάει την προσοχή πολύ μεγάλων brands για χορηγικές και διαφημιστικές εκστρατείες.



Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.