Ο Πάνος Μαρτίνης, έχοντας μόλις 3 χρόνια θητείας ως CEO μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες πληροφορικής στην Ελλάδα, έχει καταφέρει να μεγαλώσει τη Softone και να την κάνει μια εταιρεία πασίγνωστη στους κύκλους της αγοράς, καθώς το λογισμικό της το χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας.
Ο χαμηλών τόνων αλλά φιλικός και οξυδερκής CEO της Softone, διαδέχθηκε το 2021 τον Αντώνη Κυριαζή, ενός εκ των βασικών μετόχων και μετέπειτα προέδρου ΔΣ σε αυτήν.
Ο Πάνος Μαρτίνης, πριν αναλάβει χρέη CEO στην SoftOne, εργαζόταν επί σειρά ετών στην UPSTREAM, του Μάρκου Βερέμη και μετέπειτα μετόχου της εταιρείας πληροφορικής του Πάνου Γερμανού και διετέλεσε επί σειρά ετών Οικονομικός Διευθυντής, με επιπλέον αρμοδιότητες Διοίκησης των Στρατηγικών Συνεργασιών και Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας.
Στο παρελθόν εργάστηκε σε εταιρίες τεχνολογίας και πληροφορικής στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με την Dell να αποτελεί μία από αυτές. Το βιογραφικό του άλλωστε ήταν πλούσιο αφού είναι κάτοχος πτυχίου στα Οικονομικά από το Wharton School of the University of Pennsylvania, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το London School of Economics.
Το 2021 που ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει CEO στην SoftOne είχε πει ότι « ο συνδυασμός της καινοτομίας στην ανάπτυξη προϊόντων και της άψογης εμπορικής εκτέλεσης, οι εξαιρετικοί άνθρωποι και το δίκτυο συνεργατών της εταιρείας, αποτελούν βασικά θεμέλια ώστε να κάνουμε τη SOFTONE στρατηγικό σύμμαχο για κάθε εταιρεία που θέτει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως προτεραιότητα». Δέσμευση την οποία φαίνεται να κράτησε, καθώς από τότε η εταιρεία έχει μεγαλώσει και πλέον ηγείται στην αγορά του business software.
Τα νούμερα μιλάνε
Το 2020, δηλαδή ένα χρόνο πριν αναλάβει ο κ. Μαρτίνης, η Softone είχε πωλήσεις 21,3 εκατ. ευρώ, EBITDA 5,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,3 εκατ. ευρώ. Και επειδή σίγουρα ο Covid-19 επηρέασε τα έσοδα της εταιρείας εκείνη τη χρονιά, να πούμε ότι το προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2019, ο τζίρος ανήλθε στα 17,01 εκατ. ευρώ. Ήτοι το 2020 ο τζίρος της εταιρείας ήταν πάνω κατά 25,57%.
Και με αυτά τα δεδομένα, φτάνουμε στο σήμερα, δηλαδή στα νούμερα που δημοσίευσε η εταιρεία για το 2023. Ο όμιλος SoftOne το 2023 άγγιξε το κατώφλι των 50 εκατ. ευρώ σε τζίρο, όριο που είχε θέσει νωρίτερα μέσα στο έτος η διοίκηση της SoftOne
Συγκεκριμένα, ο όμιλος πέτυχε πωλήσεις 48,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ το κυκλοφορούν ενεργητικό αυξήθηκε κατά 42%, κυρίως λόγω της αύξησης των ταμειακών διαθέσιμων στα 5,9 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος αυξήθηκε κατά 33% σε σχέση με το 2022, τα adjusted EBITDA αυξήθηκαν κατά 44%, από 8,3 εκατ. ευρώ το 2022 σε 12,004 εκατ. το 2023, ενώ εντυπωσιακό αποτελεί ότι τα κέρδη προ φόρων, που από ζημίες 789.000 το 2023 γύρισαν σε κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ (+806%), αλλά και στα κέρδη μετά φόρων που από 27,6 χιλιάδες, εκτοξεύτηκαν στα 4,5 εκατ. ευρώ (+16.300%).
Αυτό σε απλά νούμερα σημαίνει ότι μέσα σε 2,5 χρόνια, (επί εποχής Μαρτίνη) η SoftOne αύξησε το τζίρο της κατά 125,63%, τα EBIDTA κατά 117,78% και τα καθαρά κέρδη, παρά το γεγονός ότι ήταν ζημιογόνα το 2022 λόγω των ελέγχων απομείωσης περιουσιακών στοιχείων που διενεργήθηκαν σε επίπεδο ομίλου, έχουν αυξηθεί κατά 97,11%.
Οι εξαγορές και η…συνεργασία με Entersoft
Μπορεί η εξαγορά της Entersoft προ ολίγων μηνών να ήταν μια κίνηση που οφείλεται κατ’ αποκλειστικότητα στον βασικό μέτοχο της SoftOne, Olympia Group, δηλαδή στον Πάνο Γερμανό, ωστόσο η SoftOne με τη σφραγίδα του κ. Μαρτίνη προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε σημαντικές εξαγορές, που έβαλαν πιο δυνατά στον χάρτη της πληροφορικής τον όμιλο, διεκδικώντας ακόμα μεγαλύτερο αποτύπωμα στην αγορά.
Η εξαγορά της Entersoft αναμένεται να ενδυναμώσει τον όμιλο Olympia στον κλάδο, καθώς εφόσον επιβεβαιωθούν οι…θεωρίες περί συγχώνευσης SoftOne-Entersoft, θα δημιουργηθεί ο πλέον κορυφαίος πάροχος από άποψη κεφαλαίων στο business software.
Ωστόσο μέχρι να συμβεί αυτό (εάν και εφόσον συμβεί) η SoftOne πορεύεται μόνη της, αυτούσια, κάνοντας σημαντικές κινήσεις και αναπτύσσοντας νέα εργαλεία για επιχειρήσεις. Αυτό άλλωστε είχε τονίσει ο ίδιος στους υπαλλήλους της εταιρείες, λειτουργώντας πυροσβεστικά, όταν είχε γίνει γνωστό το σενάριο συγχώνευσης των SoftOne-Entersoft, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς.
Μέσα στο 2023 εξαγόρασε την Sunsoft, ενώ νωρίτερα προχώρησε στην εξαγορά της AppSoft Software and Services Α.Ε. στο Ηράκλειο Κρήτης, η οποία δραστηριοποιείται στη διάθεση μηχανογραφικών λύσεων και προϊόντων business software αλλά και τη QBS Retail & Logistics στην Ρουμανία.
Πέρυσι εξαγόρασε την Impact δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα B2B στην Ελλάδα, ενώ το 2022 εξαγόρασε ποσοστό της cosmoONE, που κατείχε ο ΟΤΕ ενώ μέσα στο έτος ίδρυσε το νέο υποκατάστημα στην Κρήτη και πέτυχε στρατηγική επένδυση με την Global Sustain.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.