26 Οκτ 2024
READING

Το Πρόσωπο: Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος

4 MIN READ

Το Πρόσωπο: Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος

Το Πρόσωπο: Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος

Αν η λίστα των επιχειρηματιών που αλλάζουν πίστα τον ελληνικό τουρισμό γραφόταν σήμερα, σίγουρα το όνομα του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου θα είχε περίοπτη θέση σε αυτή. Ο επικεφαλής του ομίλου της ΤΕΜΕΣ, που τρέχει δύο από τις εμβληματικότερες επενδύσεις που συνδυάζουν real estate και τουρισμό στη χώρα – το πρώην Χίλτον και το Costa Navarino –, κατάφερε ήδη από την προηγουμένη δεκαετία να βάλει τη χώρα στο χάρτη των προορισμών πολυτελούς τουρισμού, προσελκύοντας στο μεσσηνιακό θέρετρο jet – setters και celebrities, αλλά κρατώντας παράλληλα τους τόνους χαμηλά.

Θεωρεί, εξάλλου, ότι «ο ελληνικός τουρισμός ήρθε για να μείνει». Για τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, η προσπάθεια αυτή δεν έχει «ταβάνι». Ο ίδιος έχει τονίσει ότι η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει μόλις το 1,5% των τουριστικών δυνατοτήτων της. «Το στοίχημα είναι να στοχεύσουμε σε ένα κοινό τουριστών υψηλότερου επιπέδου, με μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες, τους οποίους θα πρέπει να προσελκύσουμε στη χώρα μας, ώστε να ανεβάσουμε τον πήχυ της ποιότητας».

Τη μεθοδικότητά του αποδεικνύουν οι ισχυρές συνέργειες, στη δύναμη των οποίων φέρεται να πιστεύει. Η πλέον πρόσφατη είναι αυτή με την Premia Properties των Ελληνοσουηδών αδελφών Γεωργιάδη, την οποία διοικεί ο Κωνσταντίνος Μαρκάζος. Η ΤΕΜΕΣ και η Premia Properties, προχώρησαν σε στρατηγική συνεργασία με στόχο να αναπτύξουν τους αμπελώνες Navarino Vineyards στο Costa Navarino. Στο επενδυτικό πλάνο θα συμμετέχει και η Ελληνικά Οινοποιεία, βασικός μέτοχος της Boutari Wineries, με σκοπό την ανάδειξη του οινοτουρισμού στην περιοχή. Η ΤΕΜΕΣ έχει επίσης συμπράξει με την Intracom Ventures της οικογένειας Κόκκαλη και τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, που θα ξαναδώσουν ζωή στην εγκαταλελειμμένη κατασκήνωση του του ΕΟΤ στη Βούλα, μέσω επένδυσης 10 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου παραλιακού προορισμού στα νότια προάστια. Ψήφο εμπιστοσύνης έχει δώσει και στη Lamda Development, αναπτύσσοντας δύο πολυτελή θέρετρα στην παραλιακή ζώνη, το ένα εκ των οποίων θα διαχειρίζεται η ασιατική Mandarin Oriental. Σε συνεργασία με την Aegean – τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και τον Ευτύχη Βασιλάκη συνδέει μακροχρόνια φιλία – έχει πετύχει την αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με περισσότερους προορισμούς, όπως η Θεσσαλονίκη. Φυσικά, ισχυρός σύμμαχος του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου είναι η σαουδαραβική οικογένεια Olayan, μέτοχοι της ΤΕΜΕΣ από το 2019.

Η Μεσσηνία και τα Ιλίσσια στο επίκεντρο του πολυτελούς τουρισμού

Αν και συνεχιστής της προσπάθειας που ξεκίνησε ο πατέρας του, καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, για την ανάδειξη της Μεσσηνίας, το όνομα του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο έχει συνδεθεί άρρηκτα με το Costa Navarino. O ίδιος ολοκλήρωσε πέρσι τη δεύτερη φάση επενδύσεων στο Costa Navarino, κλείνοντας έναν κύκλο 850 εκατομμυρίων ευρώ. Σε ηλικία 26 ετών, ο δευτερότοκος γιος του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου ξεκίνησε την πορεία του στον κλάδο της φιλοξενίας. «Χρίστηκε» διάδοχος της προσπάθειας, αφού είχε σπουδάσει στην παλαιότερη στον κόσμο σχολή ξενοδοχειακού management, στην Ecole Hoteliere de Lausanne της Ελβετίας.

Γρήγορα έγινε φανερό ότι η υπομονή και η λογική που συνόδευαν τις κινήσεις του ήταν απαραίτητες για την υλοποίηση του εγχειρήματος, αφού η εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη με αντιδράσεις από τη τοπική κοινωνία και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Από το 1997 έως το 2018 εκδόθηκαν πάνω από 20 υπουργικές ή κοινές υπουργικές αποφάσεις και 600 αδειοδοτήσεις και γνωμοδοτήσεις, ενώ εκδόθηκαν από 25 αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας για να πάρει το έργο το πράσινο φως.

Επόμενο στοίχημα να κάνει γνωστά τα Ιλίσσια στους διεθνείς επισκέπτες της χώρας, «ανταποδίδοντας» στην περιοχή τα οφέλη της συνεργασίας με τη Χίλτον, της μακροβιότερης συνεργασίας της διεθνούς αλυσίδας στη χώρα. Η επένδυση των 340 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στην οικονομία 1,25 δισ. ευρώ τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας, ενώ η συνολική επίδραση του The Ilisian, όπως είναι το όνομα του νέου Χίλτον, στον κλάδο της κατασκευής θα είναι συνολικά 450 εκατ. ευρώ, με τη δημιουργία 800 άμεσων θέσεων εργασίας. Φιλοσοφία της ονοματοδοσίας του νέου συγκροτήματος είναι το πρώην Χίλτον να επιστρέψει στην περιοχή των Ιλισίων τη φήμη που χρειάζεται για να αναδειχθεί ως διεθνής προορισμός και να συμβάλει στην αναβάθμιση της Αθήνας ως τουριστικό προορισμό 12μηνης διάρκειας, όπως έχει τονίσει ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

Στο μέτωπο της αειφορίας, ο ίδιος είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Kαπετάν Bασίλη και Kάρμεν Kωνσταντακόπουλου, που ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό τη διαχείριση και χρηματοδότηση προγραμμάτων που αφορούν στην έρευνα, την εκπαίδευση και στην υποστήριξη τοπικών δομών της Μεσσηνίας και δραστηριοποίηση στην αγροτική ανάπτυξη, στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον.

Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος είναι απόφοιτος της Ecole Hôtelière de Lausanne. Από το 1997, ηγείται της ΤΕΜΕΣ, φορέα ανάπτυξης και λειτουργίας της Costa Navarino, στην οποία σήμερα κατέχει τη θέση του Πρόεδρου, όπως επίσης και της Ιονικής Ξενοδοχειακής, ιδιοκτήτριας του The Ilisian. Επίσης, έχει διατελέσει Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΟΣΤΑΤΕΡΑ Α.Τ.Ο.Ε.Ε. (εταιρείας συμμετοχών και ανάπτυξης ακινήτων) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Aegean Airlines, της Chipita και του ΣΕΤΕ. Eίναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού The Hellenic Initiative και είναι σύζυγος της Κωνστάντζας Σμπώκου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.