28 Σεπ 2024
READING

Jumbo: Kάνουν την επιτυχία «παιχνιδάκι» με τη δική τους «συνταγή»

5 MIN READ

Jumbo: Kάνουν την επιτυχία «παιχνιδάκι» με τη δική τους «συνταγή»

Jumbo: Kάνουν την επιτυχία «παιχνιδάκι» με τη δική τους «συνταγή»

Τη δική τους συνταγή επιτυχίας φαίνεται ότι έχουν βρει τα Jumbo, αφού τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του 2024 δείχνουν σημαντική βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με διψήφια αύξηση των κερδών.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια αγορά, όπως οι αυξήσεις στις τιμές των μεταφορών και οι γεωπολιτικές εντάσεις, η εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες ακόμα και των ίδιων της των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της εταιρείας ήταν ανώτερα των αρχικών προβλέψεων της διοίκησης, που έκανε λόγο για αύξηση πωλήσεων μόλις 4% για το 2024. Στην πραγματικότητα, η αύξηση έφτασε το 8,37%, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται στα 460,38 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι θετικές ανακοινώσεις έρχονται ύστερα από μία περίοδο πίεσης της μετοχής της Jumbo στο χρηματιστήριο. Οι επενδυτές φάνηκαν επιφυλακτικοί ύστερα από την απόφαση του βασικού της μετόχου, Απόστολου Βακάκη, να προχωρήσει σε διάθεση μέρους των μετοχών του, με αποτέλεσμα η μετοχή να υποχωρήσει αρκετά μετά τα μέσα Μαΐου.

Όμως, τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχει επιτευχθεί να «μαζευτούν» περισσότερες από τις μισές απώλειες. Μία εξέλιξη που ήρθε τόσο από το γεγονός ότι τα οικονομικά αποτελέσματα βελτιώθηκαν αλλά και από το ότι στο δεύτερο εξάμηνο η εταιρεία μπορεί να υπολογίζει σε περισσότερα καταστήματα.

Συγκεκριμένα, σα δύο στη Θεσσαλία που επί της ουσίας τώρα μπαίνουν σε κανονικούς ρυθμούς, δύο καταστήματα στη Ρουμανία και ένα στην Κύπρο, ενώ στο Ισραήλ θα λειτουργήσει το δεύτερο κατάστημα franchise της αλυσίδας.

Το -διαφορετικό- επιχειρηματικό μοντέλο της Jumbo

Μία από τις κύριες αιτίες για τη συνεχιζόμενη επιτυχία της Jumbo είναι το επιχειρηματικό της μοντέλο. Η εταιρεία, που πρωτοστάτησε στο μοντέλο «αγοράζουμε από την Κίνα φθηνά, πουλάμε στην Ελλάδα», έχει παραμείνει πιστή στη στρατηγική αυτή, που της εξασφαλίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ακόμα και κατά την περίοδο της κρίσης στη Μέση Ανατολή και της ραγδαίας αύξησης του κόστους μεταφορών, η Jumbo δεν προχώρησε σε ανατιμήσεις στα προϊόντα της, κίνηση που την διαφοροποίησε από άλλες εταιρείες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εταιρεία επικεντρώθηκε στη διαχείριση των προμηθευτών της, επιλέγοντας να διακόψει συνεργασίες με προμηθευτές που θεωρήθηκαν ότι αύξαναν αδικαιολόγητα τις τιμές. Αυτή η πολιτική είχε ως αποτέλεσμα να προστατεύσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, προσφέροντας προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές, ακόμη και σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού. Η απόφαση αυτή όχι μόνο ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αλλά και αύξησε τον όγκο των πωλήσεων σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Η γεωγραφία των καταστημάτων της Jumbo

Η επέκταση της Jumbo στο εξωτερικό αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της. Η εταιρεία διαθέτει πλέον 86 καταστήματα, εκ των οποίων 53 βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα είναι διεσπαρμένα σε αγορές όπως η Κύπρος, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Ιδιαίτερα στη Ρουμανία, η εταιρεία επεκτείνεται δυναμικά με την προσθήκη νέων καταστημάτων, ενώ η λειτουργία του νέου αποθηκευτικού κέντρου στη χώρα αναμένεται να μειώσει τα λειτουργικά κόστη και να βελτιώσει την εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Ρουμανία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Jumbo μετά την Ελλάδα, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 13% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Παράλληλα, η εταιρεία λειτουργεί και καταστήματα στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, ενώ έχει επεκταθεί μέσω συνεργασιών σε χώρες όπως η Αλβανία, το Κόσοβο, η Σερβία και το Ισραήλ.

Αυτή η γεωγραφική διασπορά της εταιρείας αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς μειώνει την εξάρτηση από την ελληνική αγορά και επιτρέπει στην Jumbo να επωφελείται από τις διαφορετικές οικονομικές συνθήκες στις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Επιπλέον, η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών καταστημάτων της εταιρείας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενισχύει τη θέση της στην αγορά και της επιτρέπει να ανταγωνίζεται αποτελεσματικά σε μια εποχή όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξάνεται ραγδαία.

Προβλέψεις και μελλοντικές προοπτικές

Παρά τις θετικές ανακοινώσεις, η διοίκηση της Jumbo διατηρεί συντηρητικές προβλέψεις για το υπόλοιπο του έτους, εκτιμώντας ότι η αύξηση των πωλήσεων θα φτάσει το 4%. Ωστόσο, οι αναλυτές είναι πιο αισιόδοξοι, τονίζοντας ότι η εταιρεία έχει τη δυναμική να υπερβεί αυτές τις προβλέψεις. Η Optima Bank, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι η αύξηση των πωλήσεων και των κερδών της εταιρείας θα είναι καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω της ισχυρής ζήτησης και της επέκτασης του δικτύου καταστημάτων, ενώ η Eurobank Equities έκανε λόγο για ένα ισχυρό α’ εξάμηνο και προέτρεψε τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές.

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις για την αύξηση της αξίας της μετοχής, όπως το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση. Αυτή η κίνηση όχι μόνο επιβραβεύει τους μετόχους της εταιρείας, αλλά ενισχύει και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της Jumbo.

Επιπλέον, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στη λειτουργία νέων καταστημάτων, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τις πωλήσεις και την κερδοφορία της το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η προγραμματισμένη έναρξη νέων καταστημάτων στη Ρουμανία και την Κύπρο δείχνει ότι η εταιρεία στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στις αγορές αυτές, ενώ η ανακαίνιση των κατεστραμμένων καταστημάτων στη Λάρισα και την Καρδίτσα, ύστερα από τις καταστροφικές πλημμύρες, αποδεικνύει την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου.

Τα Jumbo με το επιχειρηματικό τους πλάνο διατηρούν την ηγετική τους θέση στην αγορά

Συμπερασματικά, τα Jumbo έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν ένα ευέλικτο και αποδοτικό επιχειρηματικό μοντέλο, που τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και να διατηρούν την ανταγωνιστικότητά τους στην ελληνική και διεθνή αγορά. Η στρατηγική της εταιρείας να διατηρεί χαμηλές τιμές, να επιλέγει προσεκτικά τους προμηθευτές της και να επενδύει σε νέες αγορές αποδεικνύεται επιτυχής, όπως δείχνουν τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Παρά τις πιέσεις στη μετοχή της, η εταιρεία φαίνεται να ανακάμπτει, ενώ οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι προοπτικές της για το υπόλοιπο του έτους είναι θετικές. Με τη συνεχιζόμενη επέκτασή της στο εξωτερικό και τη διαρκή επένδυση σε νέες τεχνολογίες και καταστήματα, η Jumbo είναι σε θέση να διατηρήσει τη θέση της ως μία από τις ηγέτιδες εταιρείες λιανικής στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.