28 Σεπ 2024
READING

ΗΠΑ: Όχι Μαριχουάνα Stop, αλλά Μαριχουάνα βουρ!

8 MIN READ

ΗΠΑ: Όχι Μαριχουάνα Stop, αλλά Μαριχουάνα βουρ!

ΗΠΑ: Όχι Μαριχουάνα Stop, αλλά Μαριχουάνα βουρ!

Ήταν 4 Δεκεμβρίου του 2020, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπερψήφισε με 228 υπερ και164 κατά, την έγκριση του νόμου εμπορικής επένδυσης και εμπορίας μαριχουάνας, όπου επιτράπηκε η χρήση της για ψυχαγωγικούς λόγους. Επιτρέπεται λοιπόν το «χόρτο» σε μορφή καπνίσματος ή ατμίσματος, αλλά και σε γλυκά, καραμέλες, αναψυκτικά πάντα με έλεγχο και σε ειδικά μαγαζιά.

Τα τελευταία ξεφυτρώνουν παντού, ειδικά σε προοδευτικές πολιτείες, όπως η Μασαχουσέτη, η Νέα Υόρκη, το Βερμόντ, η Καλιφόρνια! Ακόμα, απελευθερώθηκε η καλλιέργεια και η επεξεργασία, άρα όλο αυτό το νέο κομμάτι της αγοράς, αποτελεί ένα πεδίο δόξης λαμπρό για μια ανάδειξη καινούργιων εκατομμυριούχων του «χόρτου».  Η νομιμοποίησης της κάνναβης αφορά, τώρα πια, όλες τις ΗΠΑ, σε ομοσπονδιακό επίπεδο και παύει να είναι υπόθεση πολιτειών. Φυσικά και ένας πολίτης της Ευρώπης, αν βρεθεί στα αμερικανικά εθνικά οδικά δίκτυα και δει τις γιγαντοαφίσες με τις διαφημίσεις κάνναβης, όπου διάφορες επιχειρήσεις ανταγωνίζονται η μια την άλλη σε ευρηματικότητα σλόγκαν και εικόνων, θα τα χάσει και καλό είναι να μην οδηγεί, γιατί θα του φύγει το τιμόνι απ τα χέρια. Νεαροί καπνίζουν μαριχουάνα, ενώ περιπολικά περνούν από δίπλα τους, με τους αστυνομικούς να τους χαιρετούν, ενώ εμείς οι πτωχές Αθηναίες αρχίζουμε να τρέχουμε, με μνήμες από ντου στα Εξάρχεια.

Έξω από μπαρ, κλαμπ και χώρους διασκέδασης μυρίζει η μαριχουάνα σα ποδαρίλα γενικευμένη και σε πιάνει βήχας, αν δεν την «ακούσεις» από τόσο θυμίαμα, ενώ απλά περπατάς στο πεζοδρόμιο, αλλά -αναγκαστικά- αναπνέεις. Επίσης τα σπίτια βομβαρδίζονται με επιστολές διαφημιστικές για αγορές, προσφορές και εκπτώσεις προϊόντων μαριχουάνας. Τα μεγάλα μολ, που κάποτε ήταν σημείο αναφοράς του αμερικανικού ονείρου, για να μαραζώσουν στις μέρες μας, ερημωμένα και θλιβερά άδεια, ξαναζωντανεύουν, γιατί εκεί, πηγαίνουν τα νέα μαγαζιά της κάνναβης, που χρειάζονται μεγάλους χώρους. Μαζί τους φαγάδικα και μαγαζιά με γλυκά, παίρνουν τα πάνω τους.

Η αμερικανική αγορά για τη μαριχουάνα είναι γιγάντια

Η συγκεκριμένη αγορά φυσικά και δεν συγκρίνεται με εκείνη του αλκοόλ που ξεπερνά τα 260 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά είναι πολύ καινούργια ακόμα και βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρατηρείται όμως, ολοένα και περισσότερο να μειώνονται οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών και μπύρας, με τους νέους να μην τα ακουμπάνε σχεδόν καθόλου, αλλά οι πωλήσεις μαριχουάνας αυξάνονται και το χόρτο είναι, πια, mainstream . Το προτιμούν, άλλωστε και ηλικιωμένοι πολίτες, για να κοιμηθούν και να απαλύνουν πόνους, αλλά και αγχωμένες μητέρες. Μπορεί στην Αμερική να σε επιπλήξουν οι λογιών Κάρεν – δηλαδή, σύμφωνα με το Urban Dictionary γυναίκες λευκές, μεσήλικες, με καρέ, ψηλομύτες, νευρικές, που με το παραμικρό ζητούν να μιλήσουν με τον υπεύθυνο, την αστυνομία, το Αλλοδαπών, την οικογένεια σου, τους κηδεμόνες σου, την πρεσβεία σου καλ- γιατί καπνίζεις ένα τσιγάρο απλό με καπνό σε μια γωνία, αλλά οι ίδιες, θα ατμίσουν το βράδυ την μαριχουάνα τους, για να χαλαρώσουν και πάνε για ύπνο! Μα, τι άλλο πιο αλλόκοτα μεγαλειώδες να περιμένεις, για την Αμερική, εκτός από τις ίδιες της τις αντιφάσεις! Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν αποκλειστικά «χόρτο», ή προϊόντα κάνναβης με την ψυχοδραστική,  ψυχοτρόπο, μεθυστική και υπεύθυνη για την πρόκληση “φτιαξίματος” THC. Μπορεί να προσφερθεί ένα ποτήρι κρασί, για παράδειγμα και να εισπραχθεί η απάντηση: «Όχι, ευχαριστώ! Είμαι νηφάλιος στην Καλιφόρνια». Μα δεν είμαστε στην Καλιφόρνια! Άλλο και τούτο!

«Καλιφόρνια νηφάλια», «California Sober»

Το California Sober, δηλαδή, Καλιφόρνια νηφάλια ως όρος υπήρχε εδώ και χρόνια, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός στα 2019, όταν η τραγουδίστρια και ηθοποιός Ντέμι Λοβάτο τον χρησιμοποίησε για να περιγράψει λεπτομερώς τη μάχη της ενάντια στον εθισμό της στα ναρκωτικά. Τα μέσα επικοινωνίας τον διέδωσαν και έτσι έγινε γνωστό πως περιγράφει την κατάσταση της αποφυγής όλων των εθιστικών ουσιών και του αλκοόλ, εκτός από τα «μαλακά» ναρκωτικά όπως η μαριχουάνα και τα παράγωγα της. Η πρακτική έχει τις ρίζες της στη μείωση της βλάβης και όχι στην πλήρη στέρηση που θα οδηγήσει τον οργανισμό σε ακραίες καταστάσεις. Μα πόσο, πραγματικά «νηφάλιος» παραμένεις αν είσαι «νηφάλιος στην Καλιφόρνια»; Ο ιατρικός ορισμός της νηφαλιότητας είναι η αποχή από όλες τις μεθυστικές ουσίες, επομένως το California sober είναι κομμάτι εκτός θέματος και λανθασμένο.

Πόσο αβλαβής είναι πραγματικά η κάνναβη

Η κάνναβη μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης στους πνεύμονες από το κάπνισμα και πιθανή καρδιακή βλάβη.

Οι ειδικοί προτείνουν συχνά σε άτομα κάτω των 25 ετών να την αποφεύγουν λόγω της επίδρασής της ουσίας, στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Οι έγκυοι ή μητέρες που θηλάζουν μπορεί να βλάψουν σοβαρά το έμβρυο ή το νεογνό τους, αν κάνουν χρήση. Πρέπει να αποφεύγεται πριν από την οδήγηση γιατί οι χρήστες δεν έχουν αίσθηση του χώρου και της κίνησης. Δεν πρέπει επίσης, να κάνουν χρήση άτομα με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό ψύχωσης, αφού μπορεί να επιδεινώσει ή να επισπεύσει την εμφάνιση συμπτωμάτων. Η κάνναβη μειώνει τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και τις ψυχοκινητικές δεξιότητες. Ερευνητές λένε πως σχετίζεται με την εμφάνιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Και ενώ φαρμακευτικά φαίνεται να βοηθά σε  ναυτίες που προκαλούνται από χημειοθεραπεία και σε κρίσεις που σχετίζονται με την επιληψία, καταστέλλει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τη μάθηση, ενώ οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό την επήρεια μαριχουάνας συχνά δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν μια κατανοητή συνομιλία. Οι καινούργιοι χρήστες, μπορεί να εμφανίσουν άγχος ή και παράνοια,  πανικό, κατάθλιψη, αποπροσωποποίηση, αυταπάτες, ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις, έμετο και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Όλα αυτά εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες, αλλά οι περισσότεροι που κάνουν συστηματική χρήση τα έχουν βιώσει κάποια στιγμή. Μεγάλες δόσεις μαριχουάνας βλάπτουν επίσης τη γνωστική λειτουργία. Χρησιμοποιώντας μια τεχνική απεικόνισης που ονομάζεται τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ε! και που απλώς το γράψαμε, επίτευγμα το θεωρούμε! Σκέψου να το καταλαβαίναμε κιόλας!), για τη μέτρηση των οξέων επιδράσεων της μαριχουάνας στη λειτουργία του εγκεφάλου, οι ερευνητές εντόπισαν ανωμαλίες στη ροή του αίματος σε εθελοντές, αφού κάπνισαν μόλις ένα τσιγάρο μαριχουάνας. Αν και δεν είναι τεχνικά απαραίτητο να μιλήσουμε με έναν γιατρό πριν τη χρήση κάνναβης, ο Dr Ζίβα Κούπερ, διευθυντής του UCLA Center for Cannabis, συνιστά να το κάνουμε, καλού – κακού,  για δική μας ασφάλεια. Η κάνναβη, όμως, για να τα λέμε και αυτά, δεν είναι ποτέ αιφνίδια αιτία θανάτου, ενώ το αλκοόλ και τα σκληρά ναρκωτικά, ναι!

Σιγά την νηφαλιότητα με πάφα – πούφα τις μαριχουάνες ή μήπως όχι…

 Μιλώντας για τη νηφαλιότητά του που κέρδισε με κόπο, ο Steve-O, Αμερικανός καλλιτέχνης, κωμικός, τηλεοπτική προσωπικότητα, YouTuber, παρουσιαστής podcast και σταρ της κωμική τηλεοπτική σειρά ριάλιτι Jackass, αλλά και όμοιου τίτλου και περιεχομένου ταινιών, περιέγραψε πώς αποφεύγει να καπνίζει χόρτο, γιατί ο εθισμός του τόσο στο αλκοόλ, όσο και σε άλλες ναρκωτικές ουσίες, τον κάνει να τις αναζητά. Προτιμά την αγωνιώδη, κοπιαστική πλήρη νηφαλιότητα παρά τον κίνδυνο του να αντικαταστήσει έναν εθισμό με έναν άλλον, που θα του θυμίζει συνεχώς τον πρώτο.  Η Dr Αϊάνα Τζόρνταν, ψυχίατρος ειδικευμένη στους εθισμούς στο NYU Grossman School of Medicine, συμφωνεί ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να σταματήσει ή εξάρτηση από το αλκοόλ. Η ψυχοθεραπεία, ατομική και ομαδική, αλλά και εγκεκριμένα φάρμακα κατά του εθισμού όπως η ναλτρεξόνη, είναι πιο αποτελεσματικά απ τη μέθοδο του California Sober. «Με τον καιρό αναπτύσσεται μια μορφή εξάρτησης και από την κάνναβη» λέει η ψυχίατρος, τονίζοντας πως «έχω δουλέψει με πολλά άτομα, που έκαναν χρήση κάνναβης τακτικά και τώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας επειδή δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς αυτήν. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να μελετηθούν και να συζητηθούν για την χρήση της κάνναβης». Με αντιδιαμετρικά αντίθετη θεώρηση ο Dr Πίτερ Γκρίνσπουν της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, έχει αναπτύξει θριαμβικά την «τεράστια επιτυχία» του πόσο η κάνναβη είναι αποτελεσματική  για τη απεξάρτηση από τα οπιοειδή και το αλκοόλ. Όμως, οι περισσότεροι  άνθρωποι, απλώς, χαίρονται από τη χρήση μιας ψυχαγωγικής ουσίας σα τη μαριχουάνα. Τα μεθυστικά είναι μέρος της ανθρώπινης κουλτούρας από την εποχή των σπηλαίων σχεδόν, επειδή μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Εάν είστε νέος στην κάνναβη, πειραματιστείτε με τη δοσολογία προσεκτικά, συνιστά ο Dr. Γκρίνσπουν, πάντως!

Γιατρέ μου, τελικά κάνναβη ή αλκοόλ να μεταλάβουμε;

Στην κατακλείδα είναι η κάνναβη πραγματικά πιο υγιεινή από το αλκοόλ; Δύσκολα, οι επιστήμονες, θα πούνε κατηγορηματικά, αν μια ουσία είναι πιο υγιεινή από την άλλη συνολικά και όχι ανάλογα το περιστατικό. Αυτό, όμως που γνωρίζουν οι ερευνητές για την κάνναβη εξακολουθεί να βρίσκεται σε έρευνα. Οι βλάβες του αλκοόλ έχουν μελετηθεί καλά και για δεκαετίες και μια απ τις πιο πρόσφατες έρευνες διαπιστώνει ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβες ακόμη και σε μικρές ποσότητες . Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για περίπου 140.000 θανάτους ετησίως, στις ΗΠΑ, ενώ συμβάλλει σε χρόνιες παθήσεις, όπως ηπατικές νόσους, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, οι ειδικοί μοιάζουν να συμφωνούν ότι το χόρτο είναι πιο ασφαλές από το αλκοόλ όταν χρησιμοποιείται υπεύθυνα, με λιγότερες επιβλαβείς κοινωνικές και σωματικές επιπτώσεις. Και οι μεγαλέμποροι της κάνναβης και οι επιχειρηματίες, που έχουν ήδη πιάσει τα καλύτερα πόστα, είναι ενθουσιασμένοι, που έχουν ήδη, ανακαλύψει το επόμενο κοίτασμα ατόφιου χρυσού, μιας τεράστιας και εντελώς παρθένας αγοράς.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.