26 Οκτ 2024
READING

Ο αθλητικός τουρισμός και η Ελληνική οικονομία

4 MIN READ

Ο αθλητικός τουρισμός και η Ελληνική οικονομία

Ο αθλητικός τουρισμός και η Ελληνική οικονομία

Ο αθλητικός τουρισμός φαίνεται να ανθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας ένα διαφορετικό μοντέλο προσέγγισης για τους ταξιδιώτες. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση του ποσοστού των αθλητικών τουριστών και των προσφερόμενων δραστηριοτήτων σε διάφορα μέρη της χώρας.

Πριν εξετάσουμε, όμως, αναλυτικότερα τι συμβαίνει στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναλύσουμε τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο «αθλητικός τουρισμός».

Τύποι Αθλητικού Τουρισμού

Για αρχή, πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι αθλητικού τουρισμού:

  • Ενεργός Αθλητικός Τουρισμός
  • Παθητικός Αθλητικός Τουρισμός
  • Τουρισμός Αθλητικών Εκδηλώσεων
  • Αθλητικός Τουρισμός Νοσταλγίας

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει αυτούς που ταξιδεύουν σε κάποιο μέρος ώστε να συμμετάσχουν ενεργά σε κάποια αθλητική δραστηριότητα, ενώ η δεύτερη αφορά τα άτομα που ταξιδεύουν για να παρακολουθήσουν κάποιο παιχνίδι της αγαπημένης τους ομάδας ή του αγαπημένου τους αθλητή.

Ο Τουρισμός Αθλητικών Εκδηλώσεων αφορά δημοφιλείς αθλητικές εκδηλώσεις παγκόσμιας εμβέλειας, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, οι οποίες αναμενόμενα προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες στον εκάστοτε προορισμό.

Τέλος, ο Αθλητικός Τουρισμός Νοσταλγίας αναφέρεται στους ταξιδιώτες που επιλέγουν κάποιον προορισμό λόγω των αθλητικών αξιοθέατων που διαθέτει, όπως μπορεί να είναι ένα διάσημο στάδιο (π.χ. Μαρακανά στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας), ένα μουσείο μίας ομάδας (π.χ. μουσείο της Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη της Ισπανίας) ή ένας χώρος αφιερωμένος σε κάποιον αθλητή ή αθλήτρια (π.χ. Bar Nilo, Πλατεία Μαραντόνα και γενικότερα ολόκληρη η πόλη της Νάπολης θα μπορούσε να πει κανείς για τον Ντιέγκο Μαραντόνα).

Ο Τουρισμός Αθλητικών Εκδηλώσεων αφορά δημοφιλείς αθλητικές εκδηλώσεις παγκόσμιας εμβέλειας, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου

Η Ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού στην Ελλάδα

Εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που φυσικά προσέλκυσαν εκατομμύρια τουρίστες αθλητικών εκδηλώσεων στην Αθήνα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, η χώρα μας βασίζεται κυρίως στον Ενεργό Αθλητικό Τουρισμό. Εκμεταλλευόμενη τα γεωγραφικά και φυσικά της πλεονεκτήματα, η Ελλάδα έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σημαντικό ρεύμα τουριστών που επισκέπτονται διάφορα μέρη της χώρας (και όχι μόνο τα πλέον δημοφιλή) για υπαίθριες δραστηριότητες, όπως ορειβασία, σκι και πεζοπορία, αλλά και θαλάσσια αθλήματα όπως ιστιοπλοΐα, καταδύσεις και καγιάκ.

Αυτό έχει δώσει την ευκαιρία σε αρκετά λιγότερο γνωστές περιοχές της Ελλάδας να διατηρούν έναν σταθερό αριθμό τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο κατά τους μήνες της θερινής ή χειμερινής τουριστικής περιόδου. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την ανάπτυξη έχει παίξει η δημιουργία κοινοτήτων μεταξύ των αθλητικών τουριστών, οι οποίες επιτρέπουν την ταχύτερη και ευκολότερη διάδοση πληροφοριών για λιγότερο δημοφιλή μέρη. Ένα μέρος που δεν είναι τόσο γνωστό μπορεί να προσελκύσει συγκεκριμένο πυρήνα αθλητικών τουριστών, όπως για παράδειγμα χάρη στα βουνά του, που ενδείκνυνται για ορειβασία.

Η Διεξαγωγή Διοργανώσεων στο Επίκεντρο του Αθλητικού Τουρισμού

Πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στη χώρα μας έχουν κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις, όπως το Navarino Challenge στη Μεσσηνία, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης στο Πευκί Ευβοίας του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και το Zagori Mountain Running στο Ζαγόρι της Ηπείρου. Αυτές οι διοργανώσεις συγκεντρώνουν παγκόσμιο ενδιαφέρον και δημιουργούν πολύ υψηλά έσοδα για τις τοπικές οικονομίες.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε το Centre of Excellence in Food, Tourism & Leisure of Deere – The American College of Greece σε συνεργασία με την ActiveMedia Group πριν από δύο χρόνια. Βάσει της παραπάνω μελέτης:

  • Το 80% των συμμετεχόντων στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης στο Πευκί δήλωσε πως επισκέφτηκε για πρώτη φορά την περιοχή, ενώ το 52,5% έμεινε από 2 μέρες έως 1 εβδομάδα στο συγκεκριμένο μέρος.
  • Στον αγώνα δρόμου στο Ζαγόρι το 2021, η πληρότητα των ξενοδοχείων άγγιξε το 90% και υπολογίζεται πως το όφελος από το Zagori Mountain Running 2021 ήταν 150.000 ευρώ μόνο από τους συμμετέχοντες, για τις 2 μέρες της διοργάνωσης (στο βουνό) στα τέλη Ιουλίου.
  • Για το Navarino Challenge, την τριήμερη διοργάνωση αθλητισμού και ευεξίας, το ημερήσιο κόστος διαμονής ανά συμμετέχοντα ξεπερνούσε τα 700 ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου, όταν ο μέσος όρος που είχε η Πελοπόννησος τότε ήταν 475 ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία προσφέρουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τη σημαντική συμβολή του αθλητικού τουρισμού στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο αθλητικός τουρισμός δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένους κλάδους ή επαγγελματίες, αλλά εμπλέκει ενεργά όλους όσοι σχετίζονται με τις υπηρεσίες φιλοξενίας, συντονισμού, μεταφοράς και ξενάγησης, ιατρικής και φυσιοθεραπευτικής υποστήριξης, εστίασης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, φύλαξης και ασφάλειας, καθώς και άλλων συγγενών τουριστικών παροχών. Το συγκεκριμένο είδος τουρισμού αποτελεί έτσι μια πολύτιμη πηγή πόρων για κάθε συμβαλλόμενο φορέα, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και κατ’ επέκταση ολόκληρης της χώρας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.