26 Οκτ 2024
READING

Η επιχείρηση από τη Σαντορίνη που έκανε την μεγαλύτερη επένδυση στη μικροζυθοποιία

4 MIN READ

Η επιχείρηση από τη Σαντορίνη που έκανε την μεγαλύτερη επένδυση στη μικροζυθοποιία

Η επιχείρηση από τη Σαντορίνη που έκανε την μεγαλύτερη επένδυση στη μικροζυθοποιία

Η προσπάθεια ξεκίνησε ως μία ιδέα το 2011, όταν ο Μανώλης Χλωρίδης άρχισε να μελετά την αγορά της ζυθοποιίας στην Ελλάδα, βλέποντας την τάση που υπήρχε για ανάπτυξη μέσα από την ιδιότητά του ως οικονομολόγος. Η υλοποίηση του εγχειρήματος ξεκίνησε το 2017 με την απόκτηση γης έξω από τα Φυρά στην περιοχή Φτέλος, από την οποία αντλεί και την ονομασία. Η ονομασία Φτέλος σημαίνει «Καλντέρα».

Ο ίδιος διατηρούσε παλαιότερα οινοποιείο στη Σαντορίνη και αποφάσισε να μεταπηδήσει στη ζυθοποιία, βλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κρασί τόσο σε επίπεδο διαθεσιμότητας πρώτων υλών όσο και σε επίπεδο κορεσμού της αγοράς. «Είδα ότι η μπύρα αποτελεί έναν νέο κόσμο που μπορεί να ανοίξει πολλές νέες πόρτες και προοπτικές στο μέλλον».

Ξεκινήσαν το εγχείρημα μαζί με τον Βαγγέλη Φουστέρη, ο οποίος διαθέτει επιχείρηση χονδρικής στον τομέα των τροφίμων και ποτών. Έχοντας στο μυαλό τους να προσφέρουν μία ολοκληρωμένη εμπειρία για τον επισκέπτη, δημιουργησαν μία επισκέψιμη εγκατάσταση πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο χώρο της εγχώριας μικροζυθοποιίας, η οποία ανήλθε στα 8 εκατομμύρια ευρώ. «Ταυτόχρονα εντάξαμε στο δυναμικό μας ένα ζυθεστιατόριο και όλα τα προϊόντα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον ζύθο. Για παράδειγμα διαθέτουμε παγωτό από μπύρα και ψωμί με μπύρα, τα περισσότερα από τα οποία παράγουμε εμείς οι ίδιοι. Επίσης προσφέρουμε περιήγηση στους επισκέπτες και τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της ζυθοποίησης».

Πρώτος στόχος η τοπική αγορά – Εξαγωγές σε Ιταλία και Αμερική

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 4.800 τετραγωνικά μέτρα δομημένης επιφάνειας, ενώ η επιχείρηση βρίσκεται σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Σκοπός μας ήταν να αναπτύξουμε τη δραστηριότητά μας στην τοπική αγορά σε πρώτη φάση, διαβλέποντας τις δυνατότητες που παρουσιάζει η Σαντορίνη. Η δεύτερη φάση του πλάνου ανάπτυξης αφορούσε την επέκτασή μας σε όλη την Ελλάδα και σε περιοχές όπως η Αθήνα, η Κέρκυρα, η Λήμνος και αλλού. Σήμερα εξάγουμε στην Ιταλία, ενώ έχουμε πραγματοποιήσει επαφές με εμπόρους στο Βέλγιο με σκοπό την είσοδό μας και στη συγκεκριμένη αγορά. Ποσότητες της παραγωγής μας διατίθενται στην Αμερική, έχοντας ξεκινήσει από τη Βιρτζίνια, απευθυνόμενοι στην εστίαση. Οι πελάτες μας επιθυμούν να δοκιμάσουν ένα καλό ποιοτικά προϊόν όπου σε συνδυασμό με το όνομα Σαντορίνη που αποτελεί διεθνές brand name ανοίγουμε πόρτες στο εξωτερικό».

«Επιπλέον βρισκόμαστε σε διαδικασία αδελφοποίησης με ζυθοποιία της Αυστραλίας, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που εφαρμόζουμε στην επιχείρησή μας. Πρόσφατα μας επισκέφθηκε ο πρόεδρος των ζυθοποιών της Αυστραλίας, με τον οποίο κάναμε συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Στην Ιταλία έχουμε ήδη κάνει κάτι αντίστοιχο με την ζυθοποιία Salento, η οποία βρίσκεται έξω από το Μπάρι».

Η πρόταση εξαγοράς η οποία δεν έγινε δεκτή

Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς η επιχείρηση δέχτηκε πρόταση εξαγοράς, η οποία δεν έγινε αποδεκτή. Η Ftelos επένδυσε συνολικά 8 εκατομμύρια ευρώ. «Στο διάστημα που ακολούθησε την έναρξη λειτουργίας της, έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές τροποποιήσεις που σχετίζονται με την εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους, προκειμένου να καλύψουμε σταδιακά το κόστος της επένδυσης που έχει πραγματοποιηθεί.

«Αυτό που βλέπουμε με τα χρόνια είναι η αλλαγή προφίλ του καταναλωτή. Στη Σαντορίνη έρχονται όλο και περισσότερο υψηλού εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες και συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, οι οποίοι αναζητούν προϊόντα υψηλής αξίας και ποιότητας», λέει ο Μανώλης Χλωρίδης.

Αναφερόμενος στην τοπική αγορά επισημαίνει ότι τα εστιατόρια της Σαντορίνης έχουν αρχίσει να αγκαλιάζουν το προϊόν. «Ωστόσο το πρόβλημα που εντοπίζω είναι η έλλειψη ενημέρωσης για πολλούς από τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό που κάνουμε είναι να εκπαιδεύσουμε τους συνεργάτες μας προκειμένου να γνωρίσουν τη φιλοσοφία και τα πλεονεκτήματα που έχει ένα προϊόν μικροζυθοποιΐας. Πλέον απευθυνόμαστε σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές πανελλαδικά. Άλλωστε, δεν είμαστε μόνο αυτό που τρώμε – όπως πολλοί υποστηρίζουν – αλλά και αυτό που πίνουμε».

Nέο βήμα οι μπύρες παλαίωσης σε βαρέλι

Στα επόμενα βήματα της Ftelos συγκαταλέγεται η παρουσίαση ενός ακόμα πυλώνα δραστηριότητας με μπύρες σε βαρέλι με χρόνο παλαίωσης 14, 18 και 24 μηνών. Επίσης, η Ftelos χρησιμοποιεί μπύρες με πολλά τοπικά συστατικά όπως ο άγριος κρόκος Σαντορίνης, ντοματάκι Σαντορίνης και μπύρα με πρώτη ύλη από την ποικιλία Ασύρτικο.

Τέλος, οι ιδιοκτήτες της μικροζυθοποιίας συζητούν για να διαθέσουν το προϊόν τους σε έναν από τους κολοσσούς της παγκόσμιας κρουαζιέρας. «Παράλληλα μένουμε προσηλωμένοι στην αγορά της Σαντορίνης, καθώς πιστεύουμε στις μεγάλες δυνατότητες που αυτή παρουσιάζει. Αποτέλεσμα της έως τώρα προσπάθειάς μας είναι το γεγονός ότι στον κλάδο της μικροζυθοποιΐας τείνουμε να έχουμε πλέον το 10% σε αξία πωλήσεων, φτάνοντας σε κύκλο εργασιών 2,5 εκατομμυρών ευρώ στο τέλος του 2024».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.