25 Οκτ 2024
READING

Η Τεχνολογία Εισέρχεται στον Αθλητισμό – Η Μάχη στην Αγορά Αρχίζει

4 MIN READ

Η Τεχνολογία Εισέρχεται στον Αθλητισμό – Η Μάχη στην Αγορά Αρχίζει

Η Τεχνολογία Εισέρχεται στον Αθλητισμό – Η Μάχη στην Αγορά Αρχίζει

Νέα τεχνολογικά εργαλεία μπαίνουν όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα των αθλητών και των προπονητών και εξελιγμένα ψηφιακά συστήματα ενσωματώνονται με ταχείς ρυθμούς στην πραγματοποίηση αθλητικών γεγονότων. Πώς αυτό γεννά επιχειρηματικές ευκαιρίες και πώς θα εξελιχθεί το τοπίο σε λίγα χρόνια που η συγκεκριμένη αγορά θα γιγαντωθεί;

Νέες Τεχνολογίες και Ψηφιακά Συστήματα στον Χώρο του Αθλητισμού

Οι αθλητές πλέον προπονούνται βάσει των όσων προτείνουν λογισμικά που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση βιομετρικών δεδομένων, ενώ οι διαιτητές, ειδικά στα πιο δημοφιλή αθλήματα, χρησιμοποιούν τεχνολογικά εργαλεία για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα λανθασμένων αποφάσεων. Μερικά τέτοια παραδείγματα αποτελούν το VAR (Video Assistant Referee) και το Goal Line Technology στο ποδόσφαιρο, το Instant Replay στο μπάσκετ και το Hawk Eye στο τένις.

Η καθημερινότητα, πλέον, των αθλητών έχει αλλάξει και τα αποτελέσματα που θα εξάγει το εκάστοτε λογισμικό καθορίζει τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προπονηθούν για να αποφευχθεί επιπλέον καταπόνηση που μπορεί να επιφέρει κάποιον τραυματισμό. Επιπλέον, ακόμα και οι μεταγραφές που θα κάνει κάποια ομάδα μπορεί να επιλεχθούν βάσει τεχνολογικών εργαλείων που προβλέπουν την απόδοση του εκάστοτε παίκτη μέσα σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο, καθώς και την πιθανή εξέλιξη νεαρών παικτών.

Η Ανάγκη για Ειδικούς

Όλα τα παραπάνω είναι προφανές πως έχουν δημιουργήσει την ανάγκη δημιουργίας νέων τμημάτων μέσα στις ομάδες. Πλέον, πολλοί σύλλογοι διαθέτουν ομάδες ατόμων οι οποίοι εξειδικεύονται στις τεχνολογικές μεθόδους οι οποίες έχουν σκοπό να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των αγωνιστικών και όχι μόνο κινήσεων της κάθε ομάδας.

Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η Λίβερπουλ. Ο Αγγλικός σύλλογος συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια με μία ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι μέσω τεχνολογικών διαδικασιών ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της ομάδας σε στατικές φάσεις (κόρνερ, φάουλ και πέναλτι), δίνουν πολύτιμα στοιχεία για μεταγραφικούς στόχους και βελτιώνουν την προετοιμασία και την προπόνηση των παικτών.

Πιο μικρά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει και στην Ελλάδα με αρκετούς συλλόγους να χρησιμοποιούν πλέον αναπτυγμένο τεχνολογικά εξοπλισμό στις προπονήσεις ώστε να συλλέγουν στοιχεία για την φυσική κατάσταση και την ετοιμότητα των αθλητών, αλλά και την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας, ενώ φυσικά έχουν εισαχθεί όλες οι τεχνολογίες όσον αφορά την διεξαγωγή των αγώνων στις επαγγελματικές κατηγορίες της χώρας.

Οι Επιχειρηματικές Ευκαιρίες

Ο συνδυασμός τεχνολογίας και αθλητισμού μπορεί να επιφέρει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Ο αθλητισμός είναι μία βιομηχανία αξίας 485 δισεκατομμυρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στην Ελλάδα το 2023 η αθλητική αγορά παρήγαγε τζίρο μεγαλύτερο του 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι προφανές από τα παραπάνω νούμερα πως η αθλητική βιομηχανία έχει τον χώρο να δώσει ευκαιρίες σε νέα projects και νέες ιδέες τόσο σε εγχώριο επίπεδο, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το timing δε μοιάζει ιδανικό. Καθώς βρισκόμαστε στη μετάβαση του αθλητικού χώρου στην ψηφιακή/τεχνολογική εποχή, όλο και περισσότερες ομάδες θα αρχίσουν/συνεχίσουν να αναζητούν επαγγελματίες οι οποίοι θα έχουν την ικανότητα να προσθέσουν αξία μέσω της τεχνολογικής γνώσης τους. Παρομοίως, και οι αθλητές ατομικών αγωνισμάτων θα οδηγηθούν σε νέες πρακτικές και θα χρησιμοποιήσουν αργά ή γρήγορα την τεχνολογία ώστε να βελτιστοποιήσουν τις προπονήσεις τους και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Επίσης, οι διοργανώτριες αρχές χρειάζονται και θα συνεχίζουν να χρειάζονται εταιρείες τεχνολογικής φύσεως, ώστε να διαθέτουν όλα τα ψηφιακά συστήματα τα οποία πλέον είναι απαραίτητα για την διεξαγωγή ενός αγώνα.

Ήδη έχουν εμφανιστεί αρκετές εταιρείες τα τελευταία χρόνια με εξειδικευμένο αθλητικό εξοπλισμό, βασισμένο σε τεχνολογικά μέσα, με στόχο να κερδίσουν νωρίς ένα μερίδιο στην συγκεκριμένη αγορά που αναμένεται να αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια. Η τεχνολογία πρόκειται να αποτελέσει έναν παράγοντα που θα καθορίζει σχεδόν τα πάντα σε μία αθλητική αναμέτρηση τα επόμενα χρόνια. Έτσι είναι λογικό οι επαγγελματίες και οι εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να μπουν στη συγκεκριμένη αγορά να ξεκινούν ήδη έναν αγώνα δρόμου για να κατακτήσουν όσο μεγαλύτερο μερίδιο μπορούν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.