23 Νοέ 2024
READING

ΕΛΤΑ Courier: Αντιστροφή νομίσματος και στο φόντο πώληση

4 MIN READ

ΕΛΤΑ Courier: Αντιστροφή νομίσματος και στο φόντο πώληση

ΕΛΤΑ Courier: Αντιστροφή νομίσματος και στο φόντο πώληση

Tα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης φαίνεται ότι εμφανίζονται σταδιακά για την επί σειρά ετών ζημιογόνο εταιρεία, ΕΛΤΑ Courier. Στο πλαίσιο του υλοποιούμενου πλάνου εξυγίανσης, το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει στην αλλαγή ρότας για την εταιρεία προβλέπεται να γίνει πράξη από 1η Οκτωβρίου η προγραμματισμένη συγχώνευση με τα ΕΛΤΑ. Μία επίσης ζημιογόνο εταιρεία με πολλά και σοβαρά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια.

Τα πρώτα δείγματα γραφής για τα επόμενα βήματα ήρθε να δείξει η έναρξη συνεργασίας με τον Γρηγόρη Σκλήκα, καθώς το Υπερταμείο στο οποίο υπάγονται τα ΕΛΤΑ ανέθεσε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στο έμπειρο στέλεχος κατά την έναρξη του 2023. Ο ίδιος διαθέτει την εμπειρία από αγορές του εξωτερικού έχοντας διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων Aryzta, συνεργαζόμενος με τη Friesland Campina (NOYNOY) σε υψηλόβαθμα πόστα, ως διευθύνων σύμβουλος της Algida και σε πολλές ακόμα σημαίνουσες θέσεις. Τα οικονομικά αποτελέσματα των ΕΛΤΑ Courier έδειξαν τη μεταστροφή των δεδομένων στη διάρκεια του 2023. Μία χρονιά κατά την οποία η εταιρεία αύξησε το τζίρο της στα 62,97 εκατομμύρια ευρώ από 58,87 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είχε κέρδη 1,92 εκατομμύρια ευρώ από ζημίες 3,08 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2022. Είναι εκείνος που κλήθηκε να υλοποιήσει με συνέπεια το πλάνο μετασχηματισμού και αλλαγής στρατηγικής που οδηγεί ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier στην επαύριο.

Το πλάνο μετασχηματισμού

Να σημειωθεί ότι η ΕΛΤΑ Courier έχει ενταχθεί στο πλάνο μετασχηματισμού του ομίλου ΕΛΤΑ με σκοπό την αξιοποίηση των συνεργιών με την μητρική εταιρεία σε όλους τους τομείς: διαβιβάσεις, διαλογή, σημεία εξυπηρέτησης του καταναλωτή, αξιοποίηση τεχνολογιών κλπ.

Στους κύριους στόχους της χρονιάς που τρέχει είναι η αύξηση των σημείων εξυπηρέτησης με αξιοποίηση όλων των σημείων του ομίλου ΕΛΤΑ, η στελέχωση νευραλγικών θέσεων με προσωπικό υψηλής κατάρτισης, η αναβάθμιση των εφαρμογών λογισμικού και αντικατάσταση υπογραφής με κωδικό παραλαβής , label, webservices κ.α. Στις προτεραιότητες εντάσσεται επίσης η αναβάθμιση του εξοπλισμού όπως υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, pda i-pad. Αλλά και η περαιτέρω θωράκιση από κυβερνοεπιθέσεις και κακόβουλες ενέργειες. Η πραγματικότητα είναι ότι για την εταιρεία είναι απαραίτητες αρκετές αλλαγές αλλά και επενδύσεις που θα την φέρνουν ένα βήμα πιο μπροστά αλλά και εγγύτερα στην ψηφιακή εποχή τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Στον σχεδιασμό των ΕΛΤΑ Courier έρχεται ως κύρια πρόκληση ο ισχυρός ανταγωνισμός του κλάδου και οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια οι ανταγωνιστές της όπως για παράδειγμα η ACSτου ομίλου Quest, η οποία έχει επιδιώξει την αναβάθμιση των υπηρεσιών και λειτουργιών της μέσα από διαδοχικές κινήσεις που υλοποίησε έως τώρα.

Και στο βάθος πώληση

Η βελτίωση της εικόνας των ΕΛΤΑ και των ΕΛΤΑ Courier ενέχει τον προγραμματισμό μίας μελλοντικής πώλησης. Υπό την προϋπόθεση εξυγίανσης των οικονομικών αλλά και της οντότητας στο σύνολό της. Κάτι που συνέβη κατά το παρελθόν με άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα όπως η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το 2021 ξεκίνησε μία δραστική πρωτοβουλία, με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 2.000 εργαζομένων, το οποίο κόστισε στον όμιλο ΕΛΤΑ περί τα 112 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη από τα έτη 2009 και 2010 τα ΕΛΤΑ εμφάνισαν ζημιές και η τότε κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου αναζητούσε στρατηγικό επενδυτή για να αλλάξει την πορεία της επιχείρησης. Κάτι που τελικά δεν συνέβη δεδομένου ότι ο οργανισμός αντιμετώπιζε σοβαρά εγγενή αλλά και επίκτητα προβλήματα που κάθε άλλο παρά ελκυστικό τον καθιστούσαν για μία πιθανή εξαγορά.

Ο κλάδος των ταχυμεταφορών στην Ελλάδα

Ο κλάδος των ταχυμεταφορών αποτελεί έναν κατακερματισμένο τομέα δραστηριότητας, όπου κυριαρχούν οι μεγάλοι παίκτες, ACS, Γενική Ταχυδρομική, η Speedex, τα ΕΛΤΑ Courier αλλά και η Courier Center. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του 2022 το 79% των ταχυδρομικών αντικειμένων διακινήθηκε μόλις από έξι επιχειρήσεις, καταλαμβάνοντας μερίδιο 77% των συνολικών εσόδων της αγοράς ταχυμεταφορών. Tα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για το συγκεκριμένο έτος δείχνουν ότι στην αγορά των ταχυμεταφορών δραστηριοποιήθηκαν 713 επιχειρήσεις με γενική άδεια. Οι εταιρείες διακίνησαν φακέλους σε ποσοστό 34% και δέματα ή μικροδέματα σε ποσοστό 66% εκ του συνολικού αριθμού των αντικειμένων.

Οι φάκελοι απέφεραν στις επιχειρήσεις με γενική άδεια εμφανώς λιγότερα έσοδα, ήτοι 21%,  από ό,τι τα δέματα και μικροδέματα που προσέδωσαν το 79%. Ο τζίρος των επιχειρήσεων ταχυμεταφορών με γενική άδεια ανήλθε στα 523 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 9% σε σχέση με το 2021 και διακινήθηκαν συνολικά 121 εκατομμύρια αντικείμενα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.