17 Οκτ 2024
READING

Επεκτείνεται η Προβλήτα Κρουαζιέρας στον Πειραιά

4 MIN READ

Επεκτείνεται η Προβλήτα Κρουαζιέρας στον Πειραιά

Επεκτείνεται η Προβλήτα Κρουαζιέρας στον Πειραιά

Το πράσινο φως έδωσε το EU Funding και η Περιφέρεια Αττικής για να ξεκινήσουν εκ νέου οι  εργασίες για την επέκταση του προβλήτα κρουαζιέρας στο νότιο τμήμα του λιμένα Πειραιά. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) Παναγιώτη Τσώνη, ο Οργανισμός έχει θέσει ως στόχο όλες οι υποχρεωτικές επενδύσεις να ολοκληρωθούν στο τέλος της πρώτης επενδυτικής περιόδου.

Τα Στοιχεία του Έργου της Επέκτασης

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το έργο της επέκτασης φτάνει τα 136,2 εκατομμύρια ευρώ και επιδοτείται κατά 95% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έπειτα από την ολοκλήρωση της επέκτασης, ο προβλήτας θα είναι ικανός να διαχειριστεί τον ελλιμενισμό δύο μεγάλων κρουαζιερόπλοιων άνω των 300 μέτρων, ενισχύοντας τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας. Αυτή τη στιγμή έχει υλοποιηθεί το 25% με 30% του έργου και είχαν χρησιμοποιηθεί παραπάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ έως τα τέλη του 2023.

Παράλληλα, η ΟΛΠ ΑΕ προγραμματίζει επένδυση στην κρουαζιέρα ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου επιβατικού σταθμού στον νέο προβλήτα που θα λειτουργήσει το 2026.

Όπως είχε γίνει γνωστό το καλοκαίρι, για την έγκριση της χρηματοδότησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από τον ΟΛΠ την υλοποίηση υποδομών σχετικά με το «cold ironing», δηλαδή την παροχή ρεύματος από την ξηρά στα κρουαζιερόπλοια κατά τον ελλιμενισμό τους, τη μεταφορά των επιβατών της κρουαζιέρας με μικρά πλοιάρια σε θαλάσσιο προβλήτα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) προκειμένου να μετακινούνται με πούλμαν προς την Ακρόπολη και να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή επιβάρυνση το λιμανιού του Πειραιά, αλλά και την προμήθεια οικολογικών λεωφορείων για τη μεταφορά των επιβατών.

Επιπλέον Αναβαθμίσεις στο Λιμάνι του Πειραιά

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 7ο συνέδριο Μεταφορών και Υποδομών στο Μέγαρο Μουσικής, ο Παναγιώτης Τσώνης δήλωσε πως εξελίσσεται το έργο της βυθοκόρηση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Ο ίδιος το χαρακτήρισε ως «ένα σημαντικό γεγονός τόσο από περιβαλλοντολογικής άποψης, όσο και της ασφάλειας καθώς θα επιτρέψει τον καλύτερο ελλιμενισμό των πλοίων».

Βάσει των εκτιμήσεων του Αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλου του ΟΛΠ, υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η υπόγεια σύνδεση του ΟΔΔΥ, η οποία θα ενώνει τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων με το Κέντρο Logistics, ενώ προχωράει και η αναβάθμιση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος.

Ο κ. Τσώνης πιστεύει πως τα λιμάνια και η ναυτιλία έχουν πρωταρχικό ρόλο στην διαδικασία της «πράσινης μετάβασης». Για αυτόν τον λόγο, ο ΟΛΠ θα επενδύσει περισσότερο από 50-60 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση συστημάτων τροφοδοσίας πλοίων με ηλεκτρική ενέργεια από ξηράς (cold ironing) σε συνολικά 9 θέσεις ελλιμενισμού: 5 για την ακτοπλοΐα και 4 για την κρουαζιέρα. Ο κ. Τσώνης δήλωσε πως ο ΟΛΠ βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης των έργων για την υλοποίηση των παραπάνω θέσεων cold ironing.

Την ίδια στιγμή, έχουν ήδη ξεκινήσει οι μελέτες για την εγκατάσταση 2 επιπλέον θέσεων cold ironing στη νέα επέκταση της κρουαζιέρας του λιμένα, ενώ προχωρούν οι μελέτες για την κάλυψη των αναγκών των πλοίων μεταφοράς φορτίου Ro-Ro και εμπορευματοκιβωτίων.

Νούμερα και Στόχοι

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο ΟΛΠ υποδέχτηκε 1,5 εκατομμύρια επιβάτες κατά τη διάρκεια του 2023 και εξυπηρέτησε 770 κρουαζιερόπλοια. Για τη φετινή χρονιά, ο στόχος του Οργανισμού έχει ήδη επιτευχθεί με παραπάνω από 1,6 εκατομμύρια επιβάτες να έχουν ήδη αποβιβαστεί στον Πειραιά και 800 κρουαζιερόπλοια να έχουν δέσει στο ελληνικό λιμάνι.

Ο Παναγιώτης Τσώνης ανέφερε πως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ο Πειραιάς εξυπηρέτησε 600 με 700 χιλιάδες επιβάτες. «Αυτή η μεγάλη αύξηση είναι σημαντική όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο προκείμενου να παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον επιβάτη μετά την άφιξη του, χωρίς βέβαια να δημιουργούμε κυκλοφοριακά προβλήματα στον Πειραιά και τους όμορους δήμους. Εφαρμόσαμε ήδη φέτος ένα σχέδιο με σημαντικά αποτελέσματα για τον Πειραιά, και επεξεργαζόμαστε και άλλα όπως μικρές βάρκες να μεταφέρουν τους επιβάτες στο ΣΕΦ και άλλα», δήλωσε ο κ. Τσώνης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.