18 Δεκ 2024
READING

Ελαΐς Unilever vs εταιρική διακυβέρνηση: Σημειώσατε «μηδέν»

4 MIN READ

Ελαΐς Unilever vs εταιρική διακυβέρνηση: Σημειώσατε «μηδέν»

Ελαΐς Unilever vs εταιρική διακυβέρνηση: Σημειώσατε «μηδέν»

Με σημαντική καθυστέρηση αποφάσισε να δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις στην Ελλάδα η Ελαΐς Unilever και μάλιστα για το 2022, όταν αυτή την περίοδο θα έπρεπε βάσει νομοθεσίας να προετοιμάζεται για τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων του 2023.

Αποτελώντας για πολλούς μία πρακτική που έρχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης που εφαρμόζει η εταιρεία. Θυμίζουμε επίσης ότι αντί για το τέλος Δεκεμβρίου, λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει παράταση στις ανώνυμες εταιρείες έως το τέλος Οκτωβρίου για να καταθέσουν τους ισολογισμούς τους στο ΓΕΜΗ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αλλαγή του επιχειρησιακού μοντέλου στο οποίο προέβη η εμπορική θυγατρική, ώστε να εναρμονιστεί με αυτό του ομίλου Unilever στην Ευρώπη. Αφορά στην απευθείας πώληση προϊόντων στους πελάτες της και τη μη διατήρηση αποθεμάτων. Πρόκειται για μία πρακτική που εφαρμόζουν αρκετές πολυεθνικές όπου η εμπορική εταιρεία δεν αγοράζει απ’ τα εργοστάσια, αλλά κεντρικά απ’ την ολλανδική μητρική της, Unilever Europe BV. Επί της ουσίας με αυτόν τον τρόπο παύει διατηρεί αποθέματα στην Ελλάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ελέγχεται κατά πόσο ευσταθεί ο ισχυρισμός της ελληνικής θυγατρικής ότι πουλάει στους πελάτες της με σταθερό περιθώριο κέρδος, όπως ορίζουν οι διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης που θέσπισε η ηγεσία Σκρέκα πριν από κάποιο διάστημα. Διότι σε αυτή την περίπτωση με την αλλαγή του εμπορικού μοντέλου ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι συμβαίνει κάτι αντίστοιχο όταν η προμήθεια των προϊόντων γίνεται απευθείας από τη Unilever Europe BV.

Οι αναφορές στα πρόστιμα και η μη αναφορά

Συνεχίζοντας όμως για τα πεπραγμένα της επιχείρησης, παρά την εκπρόθεσμη υποβολή οικονομικών καταστάσεων η Unilever δεν παραβλέπει να κάνει ειδική μνεία στο πρόστιμο που της είχε επιβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης τον Νοέμβριο του 2022 για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Μάλιστα, τότε είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι αμφισβητεί το πρόστιμο και ότι θα το προσβάλει προσφεύγοντας στις προβλεπόμενες από την ελληνική νομοθεσία διαδικασίες. Στην αναφορά της για το συγκεκριμένο πρόστιμο εξηγεί ότι παρά τις εξηγήσεις που της ζητήθηκαν και έδωσε, οι ισχυρισμοί της δεν έγιναν αποδεκτοί από το υπουργείο Ανάπτυξης και η ίδια κατέβαλε το ποσό στο σύνολό του προς το ελληνικό δημόσιο. Παρόλ’ αυτά έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά της συγκεκριμένης απόφασης και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Φαίνεται όμως ότι απόφαση της εταιρείας είναι να θίξει κάθε πρόστιμο που της έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που πράττει και για παλαιότερο πρόστιμο ύψους 6,9 εκατομμυρίων ευρώ που της βεβαιώθηκε το 2009 από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στο αιτιολογικό της απόφασης αναφερόταν ότι η Unilever στο διάστημα των ετών 2000 – 2002 είχε συμπράξει με οκτώ αλυσίδες σούπερ μάρκετ και υπέγραψε συμβάσεις στις οποίες υπήρχε ρήτρα απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών, με αποτέλεσμα να μην έχουν οι καταναλωτές τη δυνατότητα επιλογής φθηνότερων προϊόντων. Για την εταιρεία μεταξύ άλλων η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέφερε τότε ότι: «διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην υιοθέτηση και εφαρμογή του όρου απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών». Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα υπό καθεστώς δικαστικής διερεύνησης με την πολυεθνική να έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εκτιμώντας ότι η εκδίκασή της θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Η… μη αναφορά

Θυμίζουμε πάντως ότι στα πρόστιμα που έχει επιβάλλει το κράτος στην Ελαΐς-Unilever είναι και εκείνο των 27,56 εκατομμυρίων ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2018.

Ποσό που είχε βεβαιωθεί με αιτιολογία την παροχή καταχρηστικών εκπτώσεων στόχου και με τη ρήτρα μη προβολής ανταγωνιστικών προϊόντων για το χρονικό διάστημα από 19.6.2002 έως και 21.10.2008. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου αφορούσε στη συμμετοχή της σε απαγορευμένη κάθετη σύμπραξη με καθορισμό τιμών μεταπώλησης, απαγόρευση ενεργητικών και παθητικών πωλήσεων, ρήτρα μη άσκησης ανταγωνισμού για το χρονικό διάστημα 26.9.1996 έως και τουλάχιστον 31.12.2017. Πρόκειται ωστόσο για μία υπόθεση, την οποία η εταιρεία δεν θίγει σε κανένα σημείο.

Η απομάκρυνση προσωπικού στο βωμό της παραγωγικότητας

Το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση του ομίλου Unilever να απομακρύνει προσωπικό σε παγκόσμια βάση, κάτι που επηρεάζει και την Ελλάδα. Πρόκειται για τη στρατηγική που ανακοινώθηκε στις 19 Μαρτίου 2024 και αφορά στο παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης Ανάπτυξης «Growth Action Plan (GAP)». Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει τον διαχωρισμό της δραστηριότητας του παγωτού και την έναρξη εφαρμογής ενός μεγάλου προγράμματος παραγωγικότητας «Productivity plan» . Σύμφωνα πάντως με την Ελαΐς Unilever «αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαιτούμενες διαδικασίες και διεργασίες που αφορούν στα προαναφερθέντα σχέδια σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς ωστόσο στο παρόν στάδιο να μπορεί να προσδιορισθεί η ακριβής επίπτωση που μπορεί να έχουν ως προς την ελληνική εταιρεία» αναφέρει η διοίκηση στην οικονομική έκθεση.

Να σημειωθεί ότι συνολικά το πλάνο αναδιάρθρωσης, προβλέπει ότι θα απολυθούν περίπου 3.200 εργαζόμενοι στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα δρομολογείται η μείωση του προσωπικού κατά 30% – 40% έως το τέλος του 2025.  Κάτι που σημαίνει ότι θα καταργηθούν 130 με 180 θέσεις εργασίας από τις συνολικά 450. Το πρώτο στάδιο υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος απομάκρυνσης προσωπικού ήταν προγραμματισμένο για τον φετινό Σεπτέμβριο και το δεύτερο στάδιο για τα μέσα του 2025.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.