19 Σεπ 2024
READING

Ένας πείσμων αγρότης από τη Ζάκυνθο που επένδυσε στο ελαιόλαδο με υγειοπροστατευτικές ιδιότητες

5 MIN READ

Ένας πείσμων αγρότης από τη Ζάκυνθο που επένδυσε στο ελαιόλαδο με υγειοπροστατευτικές ιδιότητες

Ένας πείσμων αγρότης από τη Ζάκυνθο που επένδυσε στο ελαιόλαδο με υγειοπροστατευτικές ιδιότητες

O Δημήτρης Θεριανός αποτελεί θετικό παράδειγμα αντιμετώπισης των δυσκολιών που παρουσιάζονται στον δρόμο του. Πείσμων με ό,τι καταπιάνεται και άκρως εργατικός αποφάσισε πριν από 24 χρόνια να αξιοποιήσει το οικογενειακό κτήμα στη Ζάκυνθο, δημιουργώντας τέσσερις αγροτουριστικές κατοικίες. Στόχος του τότε ήταν να φέρει τον κόσμο στο νησί και να προσελκύσει επισκέπτες από το εξωτερικό, προκειμένου να γνωρίσουν το Κτήμα και την πρωτογενή παραγωγή στην οποία δραστηριοποιούνταν η οικογένεια με κύρια προϊόντα τις ελιές και τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα.

«Με αυτό τον τρόπο άρχισα να επικοινωνώ με ανθρώπους που έρχονταν από το εξωτερικό προκειμένου να γνωρίσουν πώς καλλιεργούμε και τι κάνουμε αγοράζοντας κάποια από τα προϊόντα παραγωγής μας. Πριν από περίπου δέκα χρόνια αποφάσισα να ξεκινήσω την παραγωγή ελαιολάδου, προκειμένου να δημιουργήσω ένα προϊόν ανώτερο ποιοτικά. Ήταν κάτι που αγαπούσα πολύ και κυρίως ήθελα να κάνω γνωστό σε περισσότερο κόσμο ότι το ελαιόλαδο διαθέτει υγειοπροστατευτικές ιδιότητες. Έτσι άρχισα να ερευνώ το προϊόν, βραβεύτηκα γι’ αυτό ενώ συνεργάστηκα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιώντας αναλύσεις για τις ιδιότητες και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Ακολούθως άρχισα να συσκευάζω τα προϊόντα μου και να τα πουλάω στον κόσμο που ερχόταν στο κτήμα. Το στοίχημα ήταν να μπορέσω να τα καταφέρω και να δημιουργήσω προϊόντα καλής ποιότητας, δεδομένου ότι το αγρόκτημα δεν βρίσκεται σε περιοχή με έντονη τουριστική κίνηση όπως άλλες περιοχές της Ζακύνθου. Επομένως έπρεπε να καταβάλω αρκετά μεγαλύτερη προσπάθεια για να το πετύχω».

Όταν βρέθηκε προ της απόφασης να συνεχίσει το επάγγελμα του αγρότη ή να το διακόψει, τελικά αποφάσισε το πρώτο. Πηγαίνοντας κόντρα σε τυχόν δυσκολίες που αντιμετώπιζε και με το εν γένει αφιλόξενο περιβάλλον στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή.

«Ήθελα μέσα μου να παραμείνει ζωντανό το αγρόκτημα και όταν αποφάσισα να μείνω, επέλεξα να το κάνω με τον τρόπο που το κάνω σήμερα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μου στην ποιότητα. Τα αγροτικά προϊόντα δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως το κλίμα και οι τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά, οι οποίες είναι απρόβλεπτες. Αφού αποφάσισα να το κρατήσω και να κάνω αρκετά βήματα ως τώρα, θέλω πλέον να το εξελίξω και να βοηθήσω και άλλους παραγωγούς που μέσα από το δικό μου όνομα θα μπορούσαν να διαθέτουν ευκολότερα τα προϊόντα τους στην αγορά».

Το αγρόκτημα βρίσκεται στην Καλλιθέα Ζακύνθου, κοντά στην τουριστική περιοχή των Αλυκών Αλικανά Ζακύνθου. «Το θετικό είναι ότι βρισκόμαστε στο κέντρο του νησιού και αυτό μας διευκολύνει να καλέσουμε τον κόσμο να επισκεφθεί το κτήμα μας. Βέβαια, οι θετικές κριτικές που έχουμε δεχτεί διευκολύνουν τον κόσμο που το αναζητά στο διαδίκτυο, ο οποίος θα δει μία επιχείρηση με παραδοσιακά προϊόντα και καλή έξωθεν μαρτυρία», λέει ο Δημήτρης Θεριανός στο TheTotalBusiness.

Παράγει κυρίως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και μαύρη κορινθιακή σταφίδα, η οποία αποξηραίνεται στον ήλιο. Διαθέτει επίσης μικρές ποσότητες κρασιού, ενώ έχει εμπλουτίσει τη γκάμα του με άλλα προϊόντα, όπως το μέλι σε συνεργασία με μελισσοκόμους του νησιού.

Το αγρόκτημα αξιοποιεί εκτάσεις 30 στρεμμάτων κορωνέικης ποικιλίας ελιάς καθώς και ντόπιας ζακυνθινής ποικιλίας. Επιπλέον, έχει 20 στρέμματα με κύριο παραγόμενο προϊόν τη σταφίδα.

Την επιχείρηση διαχειρίζονται ο ίδιος και τα αδέρφια του, Αναστάσιος, Διονυσία και Καλομοίρα καθώς και η μητέρα του, Τούλα, η οποία παρά τα 86 της χρόνια παραμένει ενεργή στα καθημερινά της πεπραγμένα. «Τα προϊόντα μπορούν να εξελιχθούν. Αρκεί να το επιθυμεί ο παραγωγός τους. Θέλω να στοχεύσω σε καινοτόμα προϊόντα. Για παράδειγμα στο ελαιόλαδο έχει αναπτυχθεί η τάση να κυκλοφορεί στην αγορά με γεύσεις, όπου μπορεί κανείς να παράγει ελαιόλαδο με γεύση λεμόνι, σκόρδο ή αρωματικά βότανα, τα οποία βρίσκουν ανταπόκριση από τον κόσμο. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσει κανείς καλλυντικά με συστατικό το ελαιόλαδο και ήδη έχω κάνει ένα τέτοιο βήμα, με την παραγωγή κηραλοιφών».

Το Αγρόκτημα Θεριανού επιδιώκει να ασχοληθεί κυρίως με τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου και να αξιοποιήσει τη σταδιακή διαμόρφωση της κουλτούρας που αναδύεται τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση. «Οι προηγούμενες γενιές δεν μεταλαμπάδευσαν την κουλτούρα αυτή και σταδιακά ξεχάστηκε. Μέλημά μου ήταν πάντα να αναδείξω τις ιδιότητες που έχει το προϊόν, το οποίο εκτός από τη μαγειρική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πόσιμο με άκρως θετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό είναι κάτι προκύπτει από τις τελευταίες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχω σκοπό να δημιουργήσω ένα μείγμα ελαιολάδου, κατοχυρώντας δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με σκοπό να αναδείξω την ποιότητα και τις ιδιότητές του. Θα είναι ένα ελαιόλαδο με διαφορετική διαδικασία ως προς την καλλιέργεια και την επεξεργασία, γεγονός που θα βελτιστοποιεί τις ιδιότητές του».

Οι μεγαλύτερες ποσότητες πωλούνται στο εξωτερικό

Μικρές ποσότητες της παραγωγής του διατίθενται στην Ελλάδα. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος ταξιδεύει στο εξωτερικό. Συνεργάζεται με επιχειρήσεις στις οποίες στέλνει τα προϊόντα του σε χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική, στον Καναδά και σε ορισμένα αραβικά κράτη. «Οι μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου διατίθενται στο εξωτερικό, καθότι η αναγνώριση ενός ποιοτικού ελαιολάδου στην Ελλάδα δεν είναι πάντοτε εύκολη λόγω της ελαιουργικής παράδοσης της χώρας, όπου κυριαρχεί η προμήθεια του τενεκέ από το ευρύτερο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον», επισημαίνει.

Σε κάθε περίπτωση ο Δημήτρης Θεριανός έχει πετύχει να ξεχωρίσει στη Ζάκυνθο, ένα νησί που δεν αποτελεί παραδοσιακή περιοχή παραγωγής ελαιολάδου. Επέμεινε ωστόσο και πίστεψε σε αυτό που κάνει, επιδιώκοντας μέρα με τη μέρα να εξελίσσεται, καλύτερεύοντας το προϊόν του και κερδίζοντας την αναγνώριση από την αγορά του εξωτερικού και τους καταναλωτές που το αγοράζουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.