19 Σεπ 2024
READING

Αυτοκίνητα: Το leasing κυριαρχεί και στην Ελλάδα

4 MIN READ

Αυτοκίνητα: Το leasing κυριαρχεί και στην Ελλάδα

Αυτοκίνητα: Το leasing κυριαρχεί και στην Ελλάδα

Όλο και περισσότερο μπαίνει το leasing στη ζωή των Ελλήνων οδηγών αυτοκινήτου ή και μοτοσυκλέτας. Τάση που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι τα εταιρικά αυτοκίνητα είναι αυτά που κυριαρχούν στις ταξινομήσεις νέων οχημάτων στην εγχώρια αγορά.

Εταιρικές πωλήσεις που κατανέμονται στα αυτοκίνητα που διατίθενται με το μοντέλο του leasing αλλά και προς εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά και αντλούν τα οφέλη – κυρίως – από την αυξανόμενη τουριστική κίνηση της χώρας μας. Αυτό που παρατηρείται είναι η σταδιακή μείωση των πωλήσεων λιανικής και η ανοδική πορεία των εταιρικών πωλήσεων, καθώς περίπου 6 στα 10 αυτοκίνητα που διατίθενται ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ICAP CRIF  η αξία του κλάδου των ενοικιάσεων στη 2023 εκτιμάται ότι σημείωσε άνοδο 17% ως αποτέλεσμα των εξαιρετικών επιδόσεων που σημείωσε για ακόμη μια χρονιά ο ελληνικός τουρισμός ενώ η αξία του κλάδου leasing το 2023 εμφάνισε ανοδική πορεία κατά 15%.

Η κίνηση της BWM στη χώρα μας

Eνδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση της BMW να ξεκινήσει ξεχωριστή δραστηριότητα στην Ελλάδα μέσω της BMW Group Hellas Leasing, τη νέα εταιρεία που ειδικεύεται στο leasing για αυτοκίνητα BMW και MINI καθώς και για τις μοτοσυκλέτες BWM. Μάλιστα, στη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης ο Andreas Modlmayer, διευθύνων Σύμβουλος της BMW Group Financial Services Hellas, σημείωσε ότι η απόφαση για την δημιουργία της νέας εταιρείας είχε σαν αφετηρία την όλο και μεγαλύτερη διείσδυση του leasing στην αγορά. «Η δημοτικότητα του leasing αυξάνεται εκθετικά σε όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Όλο και περισσότεροι πελάτες αναζητούν ευέλικτες και ψηφιακά εξελιγμένες λύσεις μίσθωσης. Η απόφασή μας να δημιουργήσουμε μια νέα εταιρία έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να ανταποκριθούμε άμεσα στις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών μας».

Ενδιαφέρον από ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις

H διεύρυνση της δραστηριότητας στο leasing δεν στοχεύει μόνο σε μεγαλύτερες εταιρείες, αλλά πλέον δίνεται βαρύτητα και σε ιδιώτες ή σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Σήμερα, το μέλλον της κινητικότητας είναι παρουσιάζει πολλά διαφορετικά πρόσωπα, είναι βιώσιμο, ηλεκτρικό και όλο και περισσότερο συνδεδεμένο και αυτόνομο. Η σημασία της πρόσβασης σε ιδιωτικό όχημα, ωστόσο, δεν έχει εκλείψει για τους περισσότερους καταναλωτές. Έρευνα της McKinsey & Company ανέφερε ότι λιγότεροι από το 15% των σημερινών ιδιοκτητών αυτοκινήτων θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν το ιδιωτικό τους όχημα εξ ολοκλήρου με άλλες μορφές μετακίνησης την επόμενη δεκαετία. Η κύρια διαφορά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι οι τύποι οχημάτων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι και ο τρόπος με τον οποίο τα χρησιμοποιούν, αλλάζουν από τα παραδοσιακά μοντέλα ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων σε μοντέλα πιο ευέλικτης πρόσβασης.

Όσον αφορά την ευελιξία στην ιδιοκτησία και τη χρήση των αυτοκινήτων,  υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές, από την αγορά με μετρητά έως χρηματοδοτικές μισθώσεις, μηνιαίες συνδρομές ή αυτοκίνητα που τα πληρώνει κανείς κάθε φορά που τα χρησιμοποιεί. Η έρευνα McKinsey Mobility Consumer Pulse περιλάμβανε περισσότερους από 4.000 ερωτηθέντες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ των ερωτηθέντων, το 60% ανέφερε ότι έχει αυτοκίνητο. Το 80% είχε τακτική πρόσβαση σε ένα. και λιγότερο από 10% χρησιμοποιούσε μισθωμένα οχήματα.

Η ελκυστικότητα της μίσθωσης οχημάτων γίνεται σημαντικά μεγαλύτερη καθώς οι καταναλωτές στρέφονται στα ηλεκτρικά οχήματα (EV). Τα αποτελέσματά της ίδιας έρευνας έδειξαν ότι η μίσθωση είναι περίπου δύο φορές πιο πιθανό να αποτελέσει προτιμητέα λύση για τους καταναλωτές που επιλέγουν ένα ηλεκτρικό έναντι ενός παραδοσιακού αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αβεβαιότητα των ανθρώπων σχετικά με την ωριμότητα της τεχνολογίας, τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και τις αγορές μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η μελέτη σημειώνει ότι το μοντέλο χρηματοδοτικής μίσθωσης προσφέρει στους καταναλωτές πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την πλήρη ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, όσοι μισθώνουν δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την πώληση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου στο τέλος του κύκλου ιδιοκτησίας και μπορούν να επωφεληθούν από όλα τα πακέτα υπηρεσιών στο πλαίσιο των συμβολαίων μίσθωσης. Η χρηματοδοτική μίσθωση επιτρέπει επίσης μηνιαία οικονομική ευελιξία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.