05 Ιαν 2025
READING

Το Facebook, το retail και τα προβλήματα εμπιστοσύνης

7 MIN READ

Το Facebook, το retail και τα προβλήματα εμπιστοσύνης

Το Facebook, το retail και τα προβλήματα εμπιστοσύνης

Το Facebook είναι ένας κοιμώμενος γίγαντας στο λιανικό εμπόριο. Η κοινότητα των σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων χρηστών του Facebook είναι πέρα ​​από κάθε σύγκριση και διαθέτει την  τεχνογνωσία, τις βαθιές τσέπες και τα μυαλά για να εφεύρει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα κοινωνικού εμπορίου που να κάνει τους καταναλωτές να αγοράζουν σε νανοδευτερόλεπτα.

Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι το Facebook δεν θα μπορούσε ποτέ να μετατραπεί σε έναν λιανικό γίγαντα, επειδή δεν έχει χτίσει αρκετή “εμπιστοσύνη” με το κοινό.

Είναι σωστοί αυτοί οι αμφισβητίες; Είναι λάθος;

Πρώτα απ ‘όλα, η «εμπιστοσύνη», από μόνη της, είναι μια άμορφη λέξη. Έρχεται και φεύγει, ειδικά στο λιανικό εμπόριο. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι σημαίνει πραγματικά. Σκεφτείτε τη δεκαετία του 1990. Μήπως οι άνθρωποι εμπιστεύτηκαν τότε τη Walmart; Το κάνουν τώρα; Ή το Amazon; Αυτή η ιδέα δεν έχει σταματήσει ποτέ τους ανθρώπους από το να αγοράζουν ό, τι χρειάζονται, όπου θέλουν να το αγοράσουν και στις καλύτερες τιμές και με τον πιο εύκολο τρόπο.

Δεύτερον, πώς η “εμπιστοσύνη” μεταφράζεται πέρα ​​από τα σύνορα; Είναι σωστό να πιστεύουμε ότι τα ζητήματα “εμπιστοσύνης” που εντοπίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τα ίδια παντού, όπως ας πούμε στην Ασία, όπου οι inline αγορές peer-to-peer είναι αρκετά δραστήριες και το Facebook δοκιμάζει μερικές από τις πιο μπροστά- εφαρμογές του, όπως οι live αγορές μέςσω video;

Τρίτον, η “εμπιστοσύνη” στο Facebook είναι η ίδια με την “εμπιστοσύνη” στο Instagram; Οι καταναλωτές και τα εμπορικά σήματα σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο τις δύο αυτές οντότητες, αλλά τελικά τα έσοδα και τα κέρδη επανέρχονται στην μητρική εταιρεία του  Facebook.

Και τέταρτον, και ίσως το πιο σημαντικό, το πιο περίεργο ως προς το επιχείρημα της  “εμπιστοσύνης” είναι ότι δεν λέει τίποτα για το αν το Facebook έχει ή δεν έχει τις πραγματικές δυνατότητες να δώσει στο Amazon, τη Walmart, το Alibaba και άλλους μια δίοδο για επενδύσεις. Το επιχείρημα “εμπιστοσύνης” δεν αναφέρει τίποτε από τις πραγματικές δυνατότητες του Facebook.

Είναι πολύ πιο δύσκολο να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο από το να μιμείται κανείς τις εμπορικές δυνατότητες άλλων, ειδικά σε έναν κόσμο όπου οι εμπορικές υποδομές και τεχνολογίες της αγοράς επιτρέπουν πλέον στους εμπόρους λιανικής πώλησης, όπως το Amazon, να προσφέρουν τη “ραχοκοκαλιά” και να περικόψουν τη δραστηριότητα τρίτων, χωρίς να παίζουν τον παραδοσιακό ρόλο του “retailer”.

Όχι, είναι καιρός να το αντιμετωπίσουμε ως έχει και να προτείνουμε λύσεις στο ζήτημα της “εμπιστοσύνης”. Το Facebook έχει τις δυνατότητες να είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς retailers. Η “εμπιστοσύνη” μπορεί πράγματι να είναι ένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμα, αλλά υπάρχει μια απάντηση.

Το Facebook θα μπορούσε εύκολα να αποκαταστήσει την αμερικανική κοινή γνώμη – και πρέπει να το κάνει, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν σε εκείνο για το οποίο θα έπρεπε να μιλάνε: τη συντριπτική ομορφιά του επιχειρηματικού μοντέλου του Facebook στο εμπόριο.

Δείτε παρακάτω μερικές προτάσεις:

Βήμα 1: Το Facebook χρειάζεται έναν editor

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το Facebook είναι ότι δεν έχει “μετρημένη οπτική γωνία”. Όπως είναι φανερό από όλα τα posts των παλιών συμμαθητών μας, το Facebook έχει μετατραπεί σε ένα tabloid αβάσιμων και σκόρπιων πληροφοριών.

Με την πάροδο του χρόνου καθίσταται δύσκολο για τον καταναλωτή να γνωρίζει τι είναι πραγματικό και τι είναι ψεύτικο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Facebook πρέπει να δημιουργήσει ένα συντακτικό βραχίονα, ένα χέρι που το κοινό που χρησιμοποιεί το Facebook μπορεί να θεωρήσει ως πηγή αλήθειας. Οι αγοραστές στο φυσικό κατάστημα γνωρίζουν αν ένα προϊόν στο ράφι είναι ύποπτο, αλλά στο feed κάποιου χρήστη στο Facebook, τα ψέμματα και η δημοσιογραφία για βραβείο Pulitzer τρέχουν δίπλα-δίπλα, με πιο εντυπωσιακά τις περισσότερες φορές τα αναληθή γεγονότα.

Ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί αυτό το ζήτημα, είναι το Facebook να προσλάβει έναν συντάκτη. Κάποιος με άκαμπτη ακεραιότητα και με ιστορικό αντικειμενικής δημοσιογραφίας. Μόλις συμβεί αυτό, τότε το Facebook μπορεί να θωρακίσει την εικόνα του προς τα έξω.

Βήμα 2: Πρόσληψη αξιόπιστων δημοσιογράφων και σχεδιασμός του περιεχομένου

Το Facebook θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα news outlet χωρίς να παράγει δικό του περιεχόμενο. Ο συντάκτης και το αξιόπιστο προσωπικό των δημοσιογράφων, θα μπορούσαν απλώς να ξεδιαλύνουν τα καλύτερα στις καθημερινές ειδήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα της εβδομάδας. Υπάρχουν πολλά portal που προσπαθούν να το κάνουν ήδη, κανένα από αυτά όμως δεν είναι ιδιοκτησία του Facebook.

Ένας ειδικός δημοσιογράφος θα μπορούσε να προσληφθεί, να διαβάζει και να αντιδρά στο περιεχόμενο που υπάρχει ήδη στα κοινά δίκτυα, να το κατηγοριοποιεί και έπειτα να καθορίζει πότε αυτό πρέπει να αναρτηθεί.

Το κοινό θα μπορούσε τότε να πατήσει like, να κάνει κάποιο σχόλιο και να το προωθήσει, ώστε να φτάσει πιο μακρυά. Το “Facebook News” (ένα παράδειγμα ονομασίας για τη στήλη αυτή) θα μπορούσε απλώς να βάζει το περιεχόμενο εκεί έξω, και τότε θα ήταν στα χέρια του κοινού να καθορίσει πόσο μακριά θα πηγαίνει η είδηση.

Βήμα 3: Δημιουργήστε ενεργό ρόλο στο Facebook που χρησιμοποιεί το δημόσιο παιχνίδι

Οι χρήστες του Facebook θα πρέπει επίσης να φέρουν ευθύνη για την γενική καλή δημόσια προσπάθεια. Εάν οι χρήστες του Facebook είναι πρόθυμοι να δηλώσουν ότι βρίσκονται σε σχέση με κάποιον, τότε θα πρέπει επίσης να είναι πρόθυμοι να δηλώσουν τους εαυτούς τους ως Facebook News subscribers.

Δεν πρέπει να υπάρξουν αμφιβολίες για πίεση από τον περίγυρο που να παίζουν ρόλο εδώ. Η πίεση από τον περίγυρο είναι αυτό που έφτασε την κατάσταση εδώ. Ήρθε η ώρα να μετατραπέι προς την κατεύθυνση της προσωπικής υπερηφάνειας.

Τα Posts και τα shares θα πρέπει να φέρουν την ετικέτα των Facebook News ή των άλλων πηγών προέλευσης. Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνουν με σαφήνεια τι ανεβάζουν οι φίλοι τους από το Facebook News σε σχέση με το τι μοιράζονται οι υπόλοιποι από τυχαία sites και να μπορούν να δουν λιγότερες από τις αποκαλούμενες “ειδήσεις” που ανεβάζουν αυτοί οι φίλοι,  εάν το επιθυμούν.

Αν αυτό συμβεί, η τάσεις δεν θα προέρχονται από τους ανθρώπους που δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο μέσα στη μέρα τους από το να ανεβάζουν τυχαία άρθρα που τους κέντρισαν την περιέργεια. Θα προέρχονται από ανθρώπους με νέες απόψεις, από αξιόπιστες πηγές, που διατυπώνονται για συζήτηση και για να ενημερωθεί όλος ο κόσμος.

Το Facebook δεν είναι κάτι καινούργιο. Στην πραγματικότητα, είναι το παλαιότερο από τα παλιά μέσα. Είναι, ουσιαστικά, ένα δίκτυο μέσων ενημέρωσης, όπως το NBC, το ABC και το CBS, μόνο που είναι πολύ πιο ισχυρό. Αυτή είναι η ομορφιά του. Το Facebook έχει τη δυνατότητα να ξανασχεδιάσει το παλιό, όχι το νέο. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το εμπόριο και πολλά άλλα, μπορούν να αναζωογονηθούν για να διαμορφώσουν το αληθινό δημόσιο καλό, εάν αξιοποιηθούν σωστά, με τέτοιο τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει με τη συμμετοχή του κόσμου.

Έτσι, οι δυνατότητες του Facebook βασίζονται στην “εμπιστοσύνη”; Ναι, βασίζονται.

Αλλά είναι μια εμπιστοσύνη πολύ βαθιά για το Facebook, μια εμπιστοσύνη όχι στις νέες τεχνολογίες και τα γκατζετάκια που θα κυριαρχήσουν στον κόσμο, αλλά στην αξιόλογη επένδυση των ειδήσεων ως δημόσιο αγαθό. Αυτό είναι το “χαρτί” και η βραχυπρόθεσμη επένδυση που χρειάζεται να κάνει το Facebook σε όλες τις συμπεριφορές των χρηστών του, που θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη σωτηρία.

Αυτή είναι η ρίζα με την οποία το Facebook μπορεί να βρει και πάλι τη βάση του και η ρίζα με την οποία θα μπορέσει να μπει στο εμπόριο, χτίζοντας τα θεμέλια της εμπιστοσύνης με αξιοπιστία, διαφάνεια, ακεραιότητα, σημαντικά στο εμπόριο όπως και στις ειδήσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.