19 Σεπ 2024
READING

Το Πρόσωπο : Παναγιώτης Τσινάβος

MIN WATCH
15 Σεπ 2024

Το Πρόσωπο : Παναγιώτης Τσινάβος

Το Πρόσωπο : Παναγιώτης Τσινάβος

Το πέρασμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι για την Κρι Κρι το επόμενο βήμα της «διεθνούς καριέρας» της Κρι Κρι, η οποία έχει ήδη κατακτήσει την ελληνική αγορά, εκθρονίζοντας τους «Γολιάθ» των πολυεθνικών από τις πρώτες θέσεις των πωλήσεων παγωτού και γιαουρτιού.

 Μιλώντας στο THE TOTAL BUSINESS, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρι Κρι, Παναγιώτης Τσινάβος εξηγεί ότι η Ευρώπη δεν χωρά πλέον τα σχέδια της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας, η οποία επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, ξεκινώντας τη διαδρομή της από τα σούπερ μάρκετ του Τέξας, με όχημα το greek frozen yogurt.

 «Oι εξαγωγές για την εταιρεία μας είναι στρατηγικής σημασίας, αφού τα νέα προϊόντα απευθύνονται κυρίως στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Το ελληνικό γιαούρτι γνωρίζει μία πολύ μεγάλη παγκόσμια επιτυχία εδώ και μία δεκαετία και έτσι αξιοποιούμε εμείς τη δική μας στρατηγική εξαγωγών. Το ελληνικό γιαούρτι, βέβαια, επειδή έχει διάρκεια ζωής έως 50 ημέρες, οι αγορές στις οποίες στρεφόμαστε είναι κυρίως οι ευρωπαϊκές», λέει ο κ. Τσινάβος με τον ίδιο να επσημαίνει ότι η Ευρώπη παρουσιάζει ακόμα πολλές ευκαιρίες.

Μάλιστα, στην Ευρώπη, οι άσσοι στο μανίκι στην Κρι Κρι είναι η Ιταλία και η Βρετανία, ενώ εξάγει σε πάνω από 40 χώρες. «Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν μεγάλη δυναμική η Γαλλία, η κεντρική Ευρώπη, το Βέλγιο όπου έχουμε μια καλή παρουσία που μπορεί να ενδυναμωθεί, αλλά και πολλές άλλες χώρες όπως οι σκανδιναβικές».

 Σύμφωνα με τον κ. Τσινάβο, το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες. «Μέχρι στιγμής, φέτος, αξιοποιώντας την τάση για προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, λανσάρουμε μία νέα κατηγορία high proteinμε μία νέα τεχνολογία υπερστράγγισης, η οποία έχει κυκλοφορήσει ήδη στην Ιρλανδία, με στόχο να επεκταθεί στην Αγγλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πάντα με το δικό μας brand. Η κατηγορία αυτή θα έρθει και στην Ελλάδα, αφού πρώτα τη λανσάρουμε στο εξωτερικό. Πολλές φορές έχουμε αξιοποιήσει διεθνείς τάσεις και στην ελληνική αγορά. Δεν είναι μόνο η ευκαιρία για ποσοτική ανάπτυξη των πωλήσεων, αλλά αξιοποιούμε και μηνύματα των πελατών μας από το εξωτερικό, αυτό είναι το καλό της συνέργειας της ελληνικής αγοράς με το εξωτερικό. Επιπλέον, με το λανσάρισμα αυτής της κατηγορίας δίνουμε μεγαλύτερη υπεραξία στο ελληνικό γιαούρτι, πάμε ένα βήμα μπροστά ένα προϊόν που πάει πολύ καλά».

Οι εξαγωγές θα αποτελέσουν φέτος πάνω από το 55% των εσόδων της Κρι Κρι και αυτό το ποσοστό ολοένα και θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, καθώς «η ελληνική αγορά είναι πεπερασμένη, την οποία βέβαια αντιμετωπίζουμε με ενδιαφέρον και σεβασμό».

Η παγκόσμια αγορά γιαουρτιού είναι μεγαλύτερη των 90 δισ. σε αξία, τα 8 δισ., σχεδόν το 10%, είναι το ελληνικό γιαούρτι, το αυθεντικό και το greek style yogurt. «Εμείς έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να πείσουμε τους καταναλωτές ότι το αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι υπερέχει σε ποιότητα από το greek style yogurt. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένουμε να συνεχίζουμε την παραγωγή μας στην Ελλάδα, με ελληνικό γάλα, αξιολογώντας ότι υπερέχει ποιοτικά. Αυτό το εισπράττουμε από τα μερίδια πωλήσεων που έχουμε».

Η δεύτερη ευκαιρία που έχει διακρίνει η διοίκηση της Κρι Κρι είναι το greek frozen yogurt, αξιοποιώντας άλλη μία διεθνή τάση. Είναι μία κατηγορία προϊόντων, στην οποία είμαστε οι μοναδικοί που δραστηριοποιούμαστε συνδυάζοντας εργοστάσιο παγωτού με την τεχνογνωσία που έχουμε στο γιαούρτι. Έτσι ενώσαμε την εμπειρία που έχουμε στον κλάδο του παγωτού με τις αξίες του ελληνικού brand του ελληνικού γιαουρτιού σε μία νέα κατηγορία. Είναι παγωτό με υψηλή περιεκτικότητα σε γιαούρτι, clean label, με ελάχιστα πρόσθετα και φαίνεται ότι πάει πάρα πολύ καλά. Στην Ιταλία, που είναι η χώρα του γιαουρτιού, εξάγουμε εδώ και τρία χρόνια με πολύ καλές πωλήσεις».

Το αμερικανικό όνειρο & το Χρηματιστήριο

Σε αυτό το πλαίσιο η Κρι Κρι επέκτεινε την προσπάθεια τοποθέτησης και σε άλλες χώρες, όπως η  Νορβηγία, η Γερμανία, η Κορέα. «Το προϊόν έχει επίσης διάρκεια ζωής δύο χρόνια, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να το μεταφέρουμε με οικονομικό ναύλο σε όλες τις χώρες του κόσμου. «Έτσι, λοιπόν, ξεκινήσαμε την ιδέα της Αμερικής, είδαμε ότι υπήρχε ανταπόκριση και ξεκινήσαμε τις πρώτες συνεργασίες. Ήταν ένα project που προετοιμάζαμε πάνω από ένα χρόνο και εντός του Αυγούστου έφτασαν τα πρώτα φορτία σε μικρές τοπικές αλυσίδες στο Τέξας, έτσι ώστε να πάρουμε μία μικρή εμπειρία, μία ανατροφοδότηση από τους καταναλωτές μίας δύσκολης αγοράς. Αφού περάσουμε τις «παιδικές ασθένειες» μέχρι τέλους του χρόνου, θα μπορούμε με μεγαλύτερες αξιώσεις και υψηλότερους στόχους να διεκδικήσουμε συνεργασίες με μεγαλύτερους λιανέμπορους την επόμενη χρονιά», τόνισε ο κ. Τσινάβος, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε συζητήσεις με την Kroger και τη Walmart.

Η Κρι Κρι γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια παρουσίας στο Χρηματιστήριο. «Με τα 6 εκατ. ευρώ που σηκώσαμε το 2003 καταφέραμε να κάνουμε μία επένδυση στον τομέα του γιαουρτιού, που σήμερα φτάνει το 80% του τζίρου μας. Αν πλησιάσουμε τα 240 εκατομμύρια έχοντας σημειώσει διψήφια ανάπτυξη, το 80% θα προέρχεται από αυτή τη δραστηριότητα. Τιμήσαμε έτσι το θεσμό του Χρηματιστηρίου και την εμπιστοσύνη των επενδυτών μας. Η μετοχή ανεβαίνει, η κεφαλαιοποίηση ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια και στο πλαίσιο της παρουσίασής μας στο επενδυτικό κοινό, έχουμε σκοπό να εισέλθουν στο κεφάλαιο νέοι μέτοχοι, κάτι που θα αυξήσει τη διασπορά και το ενδιαφέρον για την Κρι Κρι και τη μετοχή».

Ο Παναγιώτης Τσινάβος είναι πτυχιούχος χημικός με πτυχίο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώ κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στον τομέα της γαλακτοκομίας από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Ξεκίνησε να εργάζεται στην – οικογενειακή τότε – Κρι Κρι από το 1983, κατέχοντας διευθυντικές θέσεις, ενώ το 1987 ανέλαβε καθήκοντα Εμπορικού Διευθυντή, οδηγώντας τη γαλακτοβιομηχανία εκτός συνόρων, στη βαλκανική αγορά, ενώ αναπτύχθηκε και το δίκτυο πωλήσεων στην Ελλάδα. Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου της Κρι Κρι και από το 2003 έως σήμερα είναι επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της πορείας του στην εταιρεία, ο Παναγιώτης Τσινάβος έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη χάραξη της στρατηγικής και στη λήψη των επιχειρηματικών αποφάσεων, που οδήγησαν και οδηγούν στη συνεχή επέκταση και ανάπτυξή της, όπως αυτή της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο. Γνώμονας ανάπτυξης η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία του που διατρέχει τις σχέσεις ανάμεσα σε εργαζομένους και διοίκηση της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας, που αντιμετωπίζει στα ίσα τους πολυεθνικούς κολοσσούς του κλάδου.