26 Οκτ 2024
READING

Ιδιωτική ετικέτα: Η πορεία στην Eλλάδα και τι συμβαίνει στην Ευρώπη

7 MIN READ

Ιδιωτική ετικέτα: Η πορεία στην Eλλάδα και τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Ιδιωτική ετικέτα: Η πορεία στην Eλλάδα και τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Με την οικονομική κρίση να έχει επηρεάσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, και τον πληθωρισμό να έχει εκτοξεύσει την τιμή των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label) στην Ελλάδα έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Η τάση αυτή όμως δείχνει να ανακόπτεται το 2024, καθώς η ανάπτυξή τους φαίνεται να έχει μειωθεί σε ρυθμούς μονοψήφιου ποσοστού, συγκριτικά με την έντονη άνοδο του 2023.

Ωστόσο, συνεχίζουν να αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες εσόδων για τα σούπερ μάρκετ, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής πίεσης στους καταναλωτές, οι οποίοι αναζητούν φθηνότερες επιλογές χωρίς να θυσιάζουν την ποιότητα.

Ο ρόλος της ιδιωτικής ετικέτας στην ελληνική αγορά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, η ιδιωτική ετικέτα αντιπροσωπεύει το 26,8% του συνολικού τζίρου των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα το επτάμηνο του 2024, παρουσιάζοντας ελαφρά άνοδο από το 26,2% που καταγράφηκε το ίδιο διάστημα το 2023. Αν και οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν μειωθεί σε σύγκριση με τα διψήφια ποσοστά του 2023, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συνεχίζουν να αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους με υπερδιπλάσιο ρυθμό συγκριτικά με τα επώνυμα προϊόντα.

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση αφορά την κατηγορία των τροφίμων, η οποία αποτελεί πλέον την κύρια πηγή αύξησης των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Ειδικότερα, το μερίδιο αγοράς στα τρόφιμα αυξήθηκε στο 27,4% το 2024 από 26,5% το προηγούμενο έτος, καταδεικνύοντας την αυξανόμενη προτίμηση των καταναλωτών σε πιο οικονομικές επιλογές για βασικά αγαθά.

Αντίθετα, άλλες κατηγορίες, όπως τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, παρουσίασαν μείωση στο μερίδιο αγοράς τους, από 21,4% σε 20,3%. Παρόμοια τάση παρατηρείται και στα προϊόντα οικιακής φροντίδας, όπου το μερίδιο έπεσε στο 26% από 26,3%.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις πωλήσεις

Η ανάπτυξη των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα έχει επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως οι προωθητικές ενέργειες, η ακρίβεια και οι προσφορές των επώνυμων προϊόντων. Το καλοκαίρι του 2024, πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ επένδυσαν σε δυναμικές προωθήσεις και εκπτώσεις, προσπαθώντας να ανταγωνιστούν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και να προσελκύσουν αγοραστές.

Οι προσφορές, κυρίως σε τρόφιμα και είδη νοικοκυριού, βοήθησαν στη σταθεροποίηση των πωλήσεων των επώνυμων προϊόντων, αλλά δεν ήταν αρκετές για να αναστρέψουν την τάση υπέρ των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Όπως αναφέραμε, οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ένας καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών στην Ελλάδα. Καθώς ο πληθωρισμός και η αύξηση του κόστους ζωής πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ιδιαίτερα σε κατηγορίες τροφίμων.

Η μικρή αύξηση της τιμής ανά τεμάχιο των τροφίμων (0,8% το 2024) ενισχύει τη ζήτηση για οικονομικότερες επιλογές, όπως αυτές που προσφέρουν τα private label προϊόντα.

Ο ρόλος των προσφορών και οι προκλήσεις

Σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη των πωλήσεων στην αγορά αποτελεί η διαρκής παρουσία προσφορών. Το 26,3% των συνολικών πωλήσεων του επτάμηνου του 2024 προήλθε από προϊόντα που βρίσκονταν σε καθεστώς προσφοράς, σημειώνοντας αύξηση 1,1 ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με το 2023. Οι προσφορές παρατηρούνται έντονα στις κατηγορίες των τροφίμων (25,9%), των προϊόντων προσωπικής φροντίδας και υγιεινής (30,3%) και των ειδών νοικοκυριού (27,7%).

Παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη, η αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα αντιμετωπίζει κάποιες προκλήσεις. Η ένταση των προωθητικών ενεργειών από την πλευρά των επώνυμων προϊόντων και οι εκτεταμένες εκπτώσεις έχουν μειώσει ελαφρώς τη δυναμική των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Ωστόσο, η αυξανόμενη εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα private label προϊόντα, ιδίως στην κατηγορία των τροφίμων, δημιουργεί νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν στην ποιότητα και στην ποικιλία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, ενώ παράλληλα να διατηρούν ανταγωνιστικές τιμές για να προσελκύουν μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών. Οι καταναλωτές αναμένουν πλέον από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να συνδυάζουν ποιότητα, προσιτές τιμές και συχνές προσφορές.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Η άνοδος των πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο, καθώς η ίδια συμπεριφορά παρατηρείται και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην οικονομική πίεση που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, την ενισχυμένη εμπιστοσύνη στην ποιότητα των προϊόντων και την ευελιξία των σούπερ μάρκετ να προσαρμόζουν την προσφορά τους στις ανάγκες της αγοράς.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών:

Ισπανία: Στην Ισπανία, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν φτάσει σε εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά πωλήσεων. Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως η Mercadona και η Lidl, έχουν επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη των δικών τους προϊόντων. Το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στα ισπανικά σούπερ μάρκετ ξεπερνά το 40%, με τις αλυσίδες να προσφέρουν μεγάλη ποικιλία σε τρόφιμα και είδη οικιακής χρήσης.

Γερμανία: Η Γερμανία είναι επίσης μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Μεγάλες αλυσίδες όπως η Aldi και η Lidl έχουν πρωτοπορήσει σε αυτόν τον τομέα, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές. Το μερίδιο αγοράς των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στη Γερμανία είναι πάνω από 40%, κατατάσσοντάς την στις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες.

Ηνωμένο Βασίλειο: Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πωλήσεις προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά. Αλυσίδες όπως τα Tesco και Sainsbury’s διαθέτουν πλούσιες σειρές ιδιωτικής ετικέτας, από βασικά είδη μέχρι premium προϊόντα. Το μερίδιο των προϊόντων αυτών ανέρχεται στο 47% περίπου, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, καθώς οι καταναλωτές ταυτίζουν την ποιότητα των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας με τα επώνυμα.

Γαλλία: Στη Γαλλία, οι αλυσίδες όπως η Carrefour και η Auchan έχουν δώσει έμφαση στην προώθηση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Οι πωλήσεις τους κυμαίνονται περίπου στο 30-35% του συνολικού όγκου, με τους καταναλωτές να αναζητούν ισορροπία μεταξύ τιμής και ποιότητας.

Ιταλία: Στην Ιταλία, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν σημειώσει άνοδο, αλλά το μερίδιο αγοράς παραμένει μικρότερο συγκριτικά με άλλες χώρες, κοντά στο 20-25%. Παρά τη σχετικά χαμηλότερη διείσδυση, η τάση είναι αυξητική, καθώς οι Ιταλοί καταναλωτές γίνονται όλο και πιο δεκτικοί σε αυτά τα προϊόντα, ιδιαίτερα για βασικά είδη.

Τι ορίζει την εξάπλωση των private label προϊόντων

Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν καθιερωθεί στα ελληνικά αλλά και στα περισσότερα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ λόγω της ελκυστικής σχέσης ποιότητας-τιμής που προσφέρουν. Ειδικά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους να μειώσουν τα έξοδα τους χωρίς να θυσιάσουν την ποιότητα. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με τη σειρά τους, έχουν επενδύσει στην ανάπτυξη των δικών τους προϊόντων, προσφέροντας πλέον μια ευρεία γκάμα ειδών, από τρόφιμα μέχρι προϊόντα καθαρισμού και οικιακής χρήσης.

Ένα βασικό πλεονέκτημα των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι η δυνατότητα των σούπερ μάρκετ να ελέγχουν την ποιότητα και την τιμολόγησή τους, καθιστώντας τα πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με τα επώνυμα προϊόντα. Πολλοί καταναλωτές θεωρούν πλέον ότι τα προϊόντα αυτά δεν υστερούν σε ποιότητα, γεγονός που τους ωθεί να τα προτιμούν.

Οι αγοραστικές συμπεριφορές στην Ευρώπη έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι καταναλωτές, πέρα από τις χαμηλότερες τιμές, αναζητούν προϊόντα που συνδυάζουν ποιότητα και βιωσιμότητα. Η αύξηση της συνειδητοποίησης γύρω από περιβαλλοντικά θέματα οδηγεί πολλές αλυσίδες να προσφέρουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανησυχίες, όπως βιολογικά προϊόντα ή προϊόντα με οικολογική συσκευασία.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός και η αύξηση του κόστους ζωής έχουν ενισχύσει τη στροφή των καταναλωτών προς τα προϊόντα αυτά. Οι προσφορές και οι εκπτώσεις που παρέχονται από τις αλυσίδες αποτελούν έναν ακόμη καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Παρά τις προκλήσεις η αγορά ιδιωτικής ετικέτας διατηρεί ισχυρή δυναμική

Επιστρέφοντας στη χώρα μας, μπορούμε να πούμε ότι η αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα διατηρεί ισχυρή δυναμική, παρά τις προκλήσεις που παρουσιάζονται από τις επώνυμες μάρκες και τις έντονες προωθητικές ενέργειες.

Οι καταναλωτές συνεχίζουν να αναζητούν οικονομικές λύσεις για τα καθημερινά τους έξοδα, γεγονός που ενισχύει τη ζήτηση για private label προϊόντα, ιδιαίτερα στην κατηγορία των τροφίμων.

Παρά τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με το 2023, τα προϊόντα αυτά παραμένουν βασική επιλογή για πολλούς Έλληνες καταναλωτές, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.