19 Σεπ 2024
READING

Γιατί όλοι οι μεγάλοι επενδυτές και funds μπαίνουν στην ιδιωτική εκπαίδευση της Ελλάδας

5 MIN READ

Γιατί όλοι οι μεγάλοι επενδυτές και funds μπαίνουν στην ιδιωτική εκπαίδευση της Ελλάδας

Γιατί όλοι οι μεγάλοι επενδυτές και funds μπαίνουν στην ιδιωτική εκπαίδευση της Ελλάδας

Πόλο έλξης για ξένους αλλά και εγχώριους επενδυτές αποτελεί τα τελευταία περίπου δύο χρόνια η εκπαίδευση στην Ελλάδα. Αρκετοί είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο τομέα, βλέποντας ταυτόχρονα την προοπτική που έχει η έλευση ξένων επενδυτών και επαγγελματιών στη χώρα μας είτε μέσω του προγράμματος golden visa, είτε μέσα της απόκτησης δεύτερης κατοικίας στη χώρα μας, είτε ευρύτερα λόγω του τουρισμού.

Πιο πρόσφατη εξέλιξη αποτελεί η πώληση ποσοστού της Σχολής Μωραΐτη στο Inspired Education Group, που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπαιδευτικούς ομίλου στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης παγκοσμίως. Τον περασμένο Απρίλιο το CVC έκανε βήμα έκανε γνωστό ότι ιδρύει την πρώτη ιατρική σχολή ιδιωτικού χαρακτήρα στην Ελλάδα μαζί με το Πανεπιστήμιο. Η συνεργασία των δύο πλευρών είχε ήδη ξεκινήσει από την Κύπρο και πλέον μεταφέρεται και στην Ελλάδα. Το Inspired Education Group ιδρύθηκε το 2013 από τον Nadim M. Nsouli, επιχειρηματία και συνιδρυτή του Lyla Nsouli Foundation for Children’s Brain Cancer, όταν η ομάδα του εξαγόρασε το Reddam House στη Νότια Αφρική. Από το 2013, το Reddam House έχει αποκτήσει και κατασκευάσει εννέα σχολεία στη Νότια Αφρική αλλά και το σχολείο Reddam House Berkshire, κοντά στο Wokingham της Αγγλίας. Το 2015 οι σχολικοί χώροι στο Winnersh ανελήφθησαν από το Bearwood College. Η στρατηγική του ομίλου επικεντρώνει στο μοντέλο «buy and build», και περιλαμβάνει την αγορά υπαρχόντων σχολείων, καθώς και την κατασκευή νέων. Έχει γραφεία στο Λονδίνο, το Μιλάνο, το Ώκλαντ, τη Μπογκοτά, το Γιοχάνεσμπουργκ και το Ντουμπάι. Διαχειρίζεται 115 ιδιωτικά σχολεία σε παγκόσμια βάση, με παρουσία σε 24 χώρες, τα οποία φιλοξενούν περίπου 90.000 μαθητές.

Στη διάρκεια του Αυγούστου προηγήθηκε η απόκτηση του 89% των εκπαιδευτηρίων Κωστέα – Γείτονα από την Olympus Επενδυτική Α.Ε, εταιρεία ελεγχόμενη από τον πλοιοκτήτη Βασίλη Λαλιώτη. Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους 20,2 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ με τίτλο «Η Ελλάς με αριθμούς» για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου του 2024, όπου φαίνεται ότι τα νηπιαγωγεία στη χώρα μας από 5.611 που ήταν την περίοδο 2018-2019, έφτασαν τις 5.718 την περίοδο 2021-2022, ενώ ο αριθμός των μαθητών από 154.744 ανήλθε σε 177.372. Αυτό που επίσης παρατηρείται είναι η μείωση του αριθμού των δημόσιων σχολικών μονάδων από 4.962 την περίοδο 2018-2019 σε 4.901 τα έτη 2021-2022. Στον αντίποδα, ανοδικά κινείται ο αριθμός των δραστηριοποιούμενων ιδιωτικών σχολείων από 649 στο διάστημα 2018-2019 σε 817 στο διάστημα 2021-2022. Πρόκειται επί της ουσίας για μαθητές που στη συνέχεια θα εισέλθουν στην πρωτοβάθμια αλλά και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δημιουργώντας νέες θέσεις μαθητών και φέρνοντας περαιτέρω επενδύσεις.

Συνολικά πάντως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν την αύξηση του μεριδίου της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο σύνολο των μαθητών καθώς το 2019 ήταν 6,21% και το 2022 ανήλθε σε ποσοστό 7,38%.

H εξαγορά του ομίλου Ακμή από τη BC Partners υπερέβη τα 210 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση ποσοστού άνω του 85% της επιχείρησης

Επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Άλλα μεγάλα funds όπως η BC Partners έχουν κάνει κινήσεις επένδυσης στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας με την εξαγορά του ομίλου Ακμή – Μητροπολιτικό Κολλέγιο. H εξαγορά του ομίλου Ακμή από τη BC Partners πραγματοποιήθηκε σε τίμημα που υπερέβη τα 210 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση ποσοστού άνω του 85% της επιχείρησης. Αυτό που διέγνωσε για παράδειγμα η BC Partners και επένδυσε στον όμιλο Ακμή, είναι ότι ο κλάδος της εκπαίδευσης διήλθε από την κρίση στην Ελλάδα και ήταν ένας από τους ελάχιστους που δεν επηρεάστηκε δραματικά. Τα Κολλέγια αναγνωρίζονται ως ιδιωτικοί οργανισμοί που μπορούν να παρέχουν αναγνωρισμένα πτυχία σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα πτυχία ωστόσο παρέχουν επαγγελματική αναγνώριση όχι όμως και ακαδημαϊκή, κάτι που σημαίνει για παράδειγμα ότι δεν μπορούν οι απόφοιτοί τους να διδάξουν στη συνέχεια σε κρατικό πανεπιστημιακό φορέα ή να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές σε κρατικό πανεπιστημιακό ίδρυμα.

H προοπτική εγκατάστασης ιδιωτικού εκπαιδευτικού φορέα στην πρώην Softex

Aρκετοί ακόμα εκπαιδευτικοί όμιλοι προσβλέπουν στην έλευσή τους στην Ελλάδα προκειμένου να συστήσουν παραρτήματα επενδυτικών οργανισμών μέσα από τη ζήτηση που προκύπτει για σύγχρονα κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Υπενθυμίζουμε μεταξύ άλλων την αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλου, η οποία επενδύει στην κατασκευή κτιρίου 50.000 τ.μ. στον Βοτανικό στις πρώην εγκαταστάσεις τις Softex, για το ενδεχόμενο μέρος τους να δοθεί σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό φορέα, ο οποίος μάλιστα όπως είπε δεν θα χρειαστεί περισσότερα από 10.000 τετραγωνικά μέτρα για να καλύψει τις ανάγκες του.

Κινήσεις σε αυτό το πεδίο έρχονται και από εγχώριους επενδυτές, μεταξύ αυτών ο Γιώργος Προκοπίου, ο οποίος έχει αποκτήσει από τη Lamda Development, έκταση εντός του Ελληνικού με αντικείμενο την κατασκευή εκπαιδευτικών υποδομών αλλά και κατοικιών.

Η σύμπραξη Premia – Δούκα και η προοπτική εξαγοράς σχολικών μονάδων

Αντίστοιχα η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Premia Properties έχει συνάψει συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, με προοπτική εξαγοράς σχολικών μονάδων στην περιφέρεια, έχοντας ως αρχικόπροορισμό την Πελοπόννησο αλλά και τη νότια Ελλάδα ευρύτερα. Αφενός η Premia Properties θα αποκτά τα ακίνητα, αφετέρου τα Εκπαιδευτήρια Δούκα θα έχουν την απόλυτη ευθύνη του εκπαιδευτικού έργου. Ησυνεργασία των δύο πλευρών ξεκίνησε το 2022, όταν η Premia Properties απέκτησε τις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Δούκα στον Παράδεισο Αμαρουσίου, με τον σχολικό φορέα να παραμένει στη συνέχεια σε αυτές ως μισθωτής, με δικαίωμα επαναγοράς τους εντός δεκαπενταετίας.

Η συνεργασία του BCA με τη Brown Hotels

Επίκεινται όμως και άλλες κινήσεις καθότι το κολλέγιο BCA, ετοιμάζει την επέκτασή του με παραρτήματα στην Άπω Ανατολή και στην Κύπρο με εκπαιδευτικό αντικείμενο προσανατολισμένο αρχικά στην ναυτιλία και κατ’ επέκταση στον τουρισμό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχε και η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του κολλεγίου BCA και της αλυσίδας ξενοδοχείων Brown Hotels που προσφέρει στους φοιτητές το δικαίωμα απόκτησης διπλώματος στη διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Πρόκειται για μονοετές πρόγραμμα που συνδυάζει τη θεωρία και την πρακτική εφαρμογή των εισαχθέντων στους τομείς των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, του μάρκετινγκ, των οικονομικών και των ανθρώπινων πόρων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.