18 Δεκ 2024
READING

Οι ανεπαρκείς υποδομές απειλούν τις επενδύσεις για Data Centers στην Ελλάδα

4 MIN READ

Οι ανεπαρκείς υποδομές απειλούν τις επενδύσεις για Data Centers στην Ελλάδα

Οι ανεπαρκείς υποδομές απειλούν τις επενδύσεις για Data Centers στην Ελλάδα

Την τελευταία 5ετία έχουν κάνει «απόβαση» στην Ελλάδα τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Microsoft, η Google και η Digital Realty, ανακοινώνοντας περί τα 3 δις για επενδύσεις σε Data Centers μέχρι το 2030.

Πριν λίγες ημέρες μάλιστα ακόμα μία μεγάλη γαλλική εταιρεία, η Data4 ήρθε να προστεθεί σε αυτό το «club», ανακοινώνοντας επένδυση σε Data Center campus στην Παιανία, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Ενώ παράλληλα και ελληνικές εταιρείες, όπως η Lancom αλλά και προσφάτως η ΔΕΗ έχουν δρομολογήσει αντίστοιχες επενδύσεις πολλών MW. Αυτός ο «πυρετός» στόχο έχει να μετατραπεί η χώρα σε κόμβο διακίνησης και αποθήκευσης δεδομένων.

Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός στην αγορά, καθώς η χώρα υστερεί υποδομών αλλά και αποθεμάτων ενέργειας για να υποστηρίξει όλα αυτά τα Data Centers εκατοντάδων MW που έχουν ανακοινωθεί.

Με τους φορείς αλλά και τα στελέχη εταιρειών να έχουν στα σκαριά πλάνο για να μπορέσουν να «τροφοδοτήσουν» αυτές τις επενδύσεις, χωρίς να «χαθεί το τρένο» ανάπτυξης για την Ελλάδα.

Κορεσμένα δίκτυα και οι ΑΠΕ

Είναι γεγονός ότι τα δίκτυα στην Ελλάδα είναι κορεσμένα, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία, πολλές περιοχές αδυνατούν να «σηκώσουν» φορτία ενέργειας, ειδικά όσον αφορά τα Data Centers τα οποία καταναλώνουν απίστευτα ποσά ενέργειας. Άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν ότι στην Αττική για παράδειγμα (όπου και θα ανεγερθεί η πλειονότητα των Data Centers που έχουν ανακοινωθεί) που απορροφά πάνω από 60% της ηλεκτρικής ενέργειας όλης της χώρας, ένα τόσο ενεργοβόρο κέντρο δεδομένων, με τις υφιστάμενες υποδομές, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των αρμόδιων υπουργείων είναι να διερευνηθούν τοποθεσίες στις οποίες υπάρχουν πιο ισχυρά και αξιόπιστα δίκτυα, ώστε να ανταπεξέλθουν σε τόσο απαιτητικές εγκαταστάσεις. Ήδη υπάρχει στον άμεσο σχεδιασμό η εκπόνηση μελέτης ώστε να καταγραφεί και να χαρτογραφηθεί η εικόνα της χώρας σε σχέση με αυτό αλλά και σε σχέση με την παραγωγή ΑΠΕ. Παράλληλα, με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, η κατανάλωση ενέργειας πολλαπλασιάζεται και πρέπει και σε αυτό το κομμάτι να βρεθεί λύση εάν κυβέρνηση και επενδυτές δεν θέλουν να δουν τις επενδύσεις σε Data να μένουν στα…χαρτιά.

Ο ίδιος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης πριν λίγους μήνες κατά τη διάρκεια συνεδρίου είχε πει ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι αδηφάγα στο κομμάτι της ενέργειας και δεν θέλουμε να καίμε ούτε λιγνίτη, ούτε φυσικό αέριο για να την υποστηριξουμε». Παράλληλα υπογράμμισε το μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχουν οι υπερυπολογιστές και τα data centers για να «έχουν την ταχύτητα που θέλουμε».

Η αναβάθμιση των υποδομών ενέργειας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα νέα δίκτυα που αναπτύσσονται και τα data center, με τις μονάδες «πράσινης» ενέργειας να έχουν βρεθεί στο προσκήνιο ώστε να καλυφθεί το κενό με φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις παροχής ενέργειας. Παράλληλα τρέχει το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ που θα αυξήσει τον ηλεκτρικό χώρο στα δίκτυα έως τα 29GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Η ενέργεια που καταναλώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια λόγω των Data Centers. Σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs εκτιμάται ότι τα κέντρα δεδομένων θα εκτοξεύσουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 40% ίσως ακόμη και κατά 50% τη δεκαετία, ενώ υπολογίζει ότι μέχρι το 2030, οι ανάγκες σε ενέργεια αυτών των κέντρων δεδομένων θα είναι ανάλογες με την τρέχουσα συνολική κατανάλωση της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ολλανδίας μαζί.

Ειδικότερα, τα κέντρα δεδομένων παγκοσμίως καταναλώνουν το 1-2% της συνολικής ενέργειας, αλλά αυτό το ποσοστό πιθανότατα θα αυξηθεί στο 3-4% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Στην πορεία, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα κέντρα δεδομένων μπορεί να υπερδιπλασιαστούν από το 2022 έως το 2030. Η Goldman Sachs αναφέρει ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ για εκσυγχρονίσει τα δίκτυά έως το 2030 της ώστε να μπορέσει να καλύψει την προσδοκώμενη ζήτηση από τα κέντρα δεδομένων, η οποία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο λόγω του AI, ενώ και η Morgan Stanley υπολογίζει ότι συνολικά, η χρήση ενέργειας από τα data centers αναμένεται να τριπλασιαστεί παγκοσμίως από λιγότερες από 15 τεραβατώρες (TWh) το 2023 σε 46 TWh μέχρι τέλος του 2024.

Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας  εκτιμά πως η κατανάλωση ενέργειας από τον κλάδο των κέντρων δεδομένων αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, ενώ αναμένεται να φτάσει το 8% μέχρι το 2030.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.