17 Οκτ 2024
READING

Γιατί -και ποιες- μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες «ψηφίζουν» Ελλάδα

6 MIN READ

Γιατί -και ποιες- μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες «ψηφίζουν» Ελλάδα

Γιατί -και ποιες- μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες «ψηφίζουν» Ελλάδα

Η Ελλάδα, με τον πλούσιο πολιτιστικό της πλούτο, τα μοναδικά τοπία και την στρατηγική της θέση στη Μεσόγειο, παραμένει πόλος έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Με αυτή τη δημοτικότητα, μεγάλες διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες έχουν επενδύσει σημαντικά στην ελληνική αγορά, δημιουργώντας πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από το πολυτελές Costa Navarino στην Πελοπόννησο, έως τα μεγάλα brand names όπως το Hyatt και το Hilton, οι ξένες επενδύσεις στον τουρισμό αυξάνουν συνεχώς τη δυναμική του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία έχει γίνει μαγνήτης για τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες του πλανήτη, με τις επτά πρώτες σε μέγεθος να έχουν ισχυρή παρουσία στη χώρα μας. Αυτές οι αλυσίδες, που διαχειρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες δωμάτια παγκοσμίως, συνεχώς επενδύουν στην Ελλάδα, βλέποντας τεράστιες προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό. Οι επενδύσεις τους περιλαμβάνουν τόσο υπερπολυτελή ξενοδοχεία για πελάτες υψηλών προδιαγραφών όσο και πιο προσιτά brands που διακρίνονται για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τους.

Αυτές οι κινήσεις υπογραμμίζουν την ελκυστικότητα της χώρας για υπερπολυτελείς αλυσίδες και την επιθυμία τους να ενισχύσουν την παρουσία τους σε στρατηγικά σημεία της χώρας. Οι πολυτελείς αυτές επενδύσεις αναδεικνύουν τη δυναμική της Ελλάδας να προσφέρει εμπειρίες υψηλού επιπέδου σε τουρίστες παγκοσμίου φήμης.

Οι στρατηγικές επενδύσεις των ξενοδοχειακών κολοσσών

Η ελληνική αγορά φιλοξενεί πλέον τις επτά μεγαλύτερες διεθνείς αλυσίδες, σύμφωνα με την MKG Consulting που διαμορφώνει τη σχετική λίστα με βάση τον αριθμό δωματίων που διαθέτουν. Πρόκειται για τις: Marriᴏtt, Jing Jiang, Hilton, IHG, Wyndham, Accor, HWorld Group, ενώ, παράλληλα, πολυτελή brands όπως οι Four Seasons, Mandarin Oriental, One & Only και Aman ενισχύουν το προφίλ της Ελλάδας ως παγκόσμιο προορισμό πολυτελούς φιλοξενίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όλες αυτές οι αλυσίδες έχουν σε εξέλιξη νέα επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα, διαβλέποντας ότι ο ελληνικός τουρισμός θα γνωρίσει εκρηκτική ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια.

Marriott, η μεγάλη επιστροφή

Η Marriott International, ηγέτης στον παγκόσμιο ξενοδοχειακό κλάδο, έχει επανέλθει δυναμικά στην Ελλάδα. Μετά την προσωρινή αποχώρηση της το 2014, η Marriott άρχισε να ανακτά έδαφος, ξεκινώντας με το Domes of Elounda το 2015, το οποίο εντάχθηκε στη συλλογή Autograph Collection. Σημαντική ήταν επίσης η εξαγορά της Starwood Hotels & Resorts το 2016, η οποία πρόσθεσε στην Marriott πολυτελή καταλύματα όπως το Sheraton, το Arion Astir Palace και το Westin Athens Astir Palace.

Σήμερα, η Marriott έχει ενισχύσει την παρουσία της με ξενοδοχεία όπως το Athens Marriott, το Moxy Athens City, το Domes of Corfu και το Monasty στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η στρατηγική επιτρέπει στην Marriott να καλύψει όλες τις ανάγκες των επισκεπτών, από πολυτελείς βίλες έως πιο προσιτές επιλογές διαμονής.

Radisson: Ένας κινεζικός γίγαντας στην Ελλάδα

Η Radisson, θυγατρική της Jin Jiang International, της δεύτερης μεγαλύτερης ξενοδοχειακής αλυσίδας στον κόσμο, έχει επίσης σημαντική παρουσία στην Ελλάδα. Με πέντε ξενοδοχεία σε Αθήνα, Μύκονο, Σαντορίνη και Σκιάθο, η Radisson συνεχίζει να προσελκύει διεθνείς τουρίστες και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Επιπλέον, η Louvre Hotels Group, μέλος της Jin Jiang, σχεδιάζει να επεκταθεί στην Ελλάδα με brands τριάστερων και τετράστερων ξενοδοχείων, ανοίγοντας νέες επενδυτικές δυνατότητες για την περιοχή.

Hilton: Ιστορία και δυναμική ανάπτυξη

Η Hilton, τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα στον κόσμο, διατηρεί ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά με πολυτελή ξενοδοχεία και επερχόμενα projects. Το εμβληματικό Hilton Athens θα μετεξελιχθεί σε πολυτελές Conrad Hotel, ενώ η Hilton έχει παρουσία και σε προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Σαντορίνη, με το Curio Collection. Το 2025 αναμένεται να λειτουργήσει και το ιστορικό «Πεντελικόν», το οποίο θα προσφέρει πολυτελείς εμπειρίες στους επισκέπτες του.

Intercontinental και Six Senses: Πολυτέλεια σε νέα επίπεδα

Η InterContinental Hotels Group (IHG), με παρουσία στην Ελλάδα μέσω του εμβληματικού InterContinental Athenaeum, επεκτείνεται περαιτέρω με την εισαγωγή της υπερπολυτελούς μάρκας Six Senses. Η δημιουργία πολυτελών resorts στους Πεταλιούς και το Πόρτο Χέλι υπό την ομπρέλα της Six Senses αναδεικνύει τη δέσμευση της IHG για προσφορά αποκλειστικών εμπειριών στους απαιτητικούς επισκέπτες.

Wyndham: Σταθερή ανάπτυξη στην Ελλάδα

Η Wyndham Hotels & Resorts, με παρουσία σε Αττική, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, έχει εδραιωθεί ως ένας από τους ισχυρούς παίκτες στην ελληνική αγορά. Με brands όπως το Ramada και το Dolce, η Wyndham προσφέρει τόσο πολυτελείς επιλογές όσο και πιο προσιτές λύσεις, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους επισκέπτες να επιλέξουν ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Accor: Παρουσία με 10 ξενοδοχεία

Η γαλλική Accor, με παρουσία σε δέκα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, συνεχίζει να αναζητά νέες ευκαιρίες επενδύσεων. Πρόσφατα, η εταιρεία συμμετείχε στο επενδυτικό σχέδιο Varco Bay Resort στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, ενώ εξετάζει και νέες ευκαιρίες για την επέκταση των brands της σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου για νέο ξενοδοχείο στο Αεροδρόμιο της Αθήνας.

Four Seasons: Υπερδιπλασιασμός εσόδων σε μία τετραετία

Το Four Seasons Astir Palace Hotel Athens είναι ένα ακόμα σημαντικό παράδειγμα της επέκτασης των διεθνών αλυσίδων στην Ελλάδα. Το εμβληματικό συγκρότημα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, μετά από την πλήρη ανακαίνισή του, άνοιξε τις πόρτες του υπό την αιγίδα της αλυσίδας Four Seasons το 2019, προσφέροντας μια εμπειρία πολυτελούς διαμονής υψηλών προδιαγραφών. Η περιοχή της Βουλιαγμένης, που θεωρείται από τις πιο ακριβές και ελκυστικές τοποθεσίες στην Ελλάδα, έχει κερδίσει την προσοχή επενδυτών παγκοσμίως, με το Four Seasons να αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τη στρατηγική αυτή.

Four Seasons Astir Palace | Astir

Με πολυτελείς βίλες, σουίτες, ιδιωτικές παραλίες και μια σειρά από γαστρονομικές και ψυχαγωγικές επιλογές, το Four Seasons Astir Palace προσελκύει απαιτητικούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η αλυσίδα Four Seasons, με την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών της, αναδεικνύει την Αθηναϊκή Ριβιέρα ως έναν από τους κορυφαίους πολυτελείς προορισμούς στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα του ξενοδοχείου υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε 4 χρόνια. Συγκεκριμένα, τα έσοδα διαμονής από 30,812 εκατ. ευρώ το 2019 έφτασαν το 2023 στα 76,63 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογα θετική είναι η εικόνα και από τα έσοδα των επισιτιστικών τμημάτων καθώς από τα 15,965 εκατ. ευρώ το 2019, έφτασαν το 2023 στα 33,929 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, υπάρχουν περιπτώσεις όπως της αλυσίδας Mandarin Oriental η οποία άνοιξε το 2023 στην Costa Navarino ένα εντυπωσιακό resort, που περιλαμβάνει 99 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 48 υπόσκαφες βίλες με ιδιωτική πισίνα καιι η προσθήκη του Blue Palace στην Κρήτη στο δίκτυο της Rosewood Hotels.

Οι επενδύσεις σε νέα ξενοδοχεία και resorts δημιουργούν και θέσεις εργασίας

Η ενίσχυση της παρουσίας των μεγάλων διεθνών αλυσίδων στην Ελλάδα αποδεικνύει την αναγνώριση της χώρας ως έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Οι επενδύσεις σε νέα ξενοδοχεία και resorts όχι μόνο αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν, αλλά δημιουργούν και θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα προσελκύουν τουρίστες με υψηλά εισοδήματα.

Με τις επενδύσεις αυτές να συνεχίζονται και να αυξάνονται, η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη πολυτελούς φιλοξενίας, ενισχύοντας περαιτέρω την οικονομία της χώρας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.