19 Σεπ 2024
READING

Εθνική Ασφαλιστική: Γιατί νοικοκυρεύει τα του οίκου της

4 MIN READ

Εθνική Ασφαλιστική: Γιατί νοικοκυρεύει τα του οίκου της

Εθνική Ασφαλιστική: Γιατί νοικοκυρεύει τα του οίκου της

Eρμηνείες που οδηγούν στην ενδεχόμενη πώλησή της το προσεχές διάστημα και ταυτόχρονη αποεπένδυση του αμερικανικού επενδυτικού fund CVC Capital, ενέχουν οι κινήσεις που πραγματοποιεί η Εθνική Ασφαλιστική και ουσιαστικά οδηγούν στο νοικοκύρεμα της εταιρείας. Πιο πρόσφατη εξέλιξη ήταν η αλλαγή σκυτάλης σε επίπεδο κορυφής, με τον Δημήτρη Μαζαράκη, ένα στέλεχος με ευρεία εμπειρία στην εγχώρια και διεθνή ασφαλιστική αγορά να αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, διαδεχόμενος τον Robert Gauci.

Hανάληψη καθηκόντων από τον Δ. Μαζαράκη, εμπεριέχει μία σειρά από υποχρεώσεις και στόχους που έχουν τεθεί και καλείται να υλοποιήσει η Εθνική Ασφαλιστική, όπως η ενίσχυση των δικτύων πωλήσεων, η αποτελεσματικότερη διαχείριση κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων, η βελτίωση της αποδοτικότητας και η εξυπηρέτηση των πελατών αλλά και των συνεργατών. Το πλάνο εξόδου της CVC Capital προσδιορίζεται εντός του 2026. Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υλοποιηθούν μία σειρά από κινήσεις που θα καταστήσουν την επιχείρηση υγιή και παραγωγική και επομένως ελκυστική προς επένδυση.

Κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο καιρό καταδεικνύουν ότι το στρατηγικό πλάνο που έχει θέσει η Εθνική Ασφαλιστική έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που έχει να κάνει και με τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της εταιρείας και του προσωπικού, αποτελεί η διαδικασία εθελούσιας εξόδου που έχει θέσει σε εφαρμογή η Εθνική Ασφαλιστική, η οποία φάνηκε σε πρώτη φάση να συναντά την αποδοχή του προσωπικού. Να υπενθυμίσουμε ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν τριβές του συλλόγου εργαζομένων με την εταιρεία, όταν είχε έρθει στο προσκήνιο η πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων. Ωστόσο η υλοποίηση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου φαίνεται ότι συναντά κοινό τόπο συνεννόησης και αποδοχής μεταξύ των δύο πλευρών. Πάντως, από τη στιγμή που η επιχείρηση πέρασε στην ιδιοκτησία της CVC, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 νέες προσλήψεις αλλά και απολύσεις των εν λόγω νεοπροσληφθέντων στη συνέχεια, δείχνοντας με κάποιο τρόπο την ασάφεια που υπήρχε στο εργασιακό περιβάλλον και τις προθέσεις της εταιρείας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσωπικού της.

Την άνοιξη του 2023 η Εθνική Ασφαλιστική ενέκρινε την παροχή κινήτρων με σκοπό την οικειοθελή αποχώρηση εργαζομένων – υπαλλήλων και εμμίσθων δικηγόρων -, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Η αποζημίωση για τους συμμετέχοντες υπολογίστηκε βάσει της ηλικίας και των ετών υπηρεσίας. Ο αριθμός των συμμετεχόντων ανήλθε στα 90 άτομα, ενώ η ετήσια μείωση κόστους εκτιμάται σε 6,2 εκατομμύρια ευρώ.

Το Μέγαρο της λεωφόρου Συγγρού

Κινήσεις όμως για την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της Εθνικής Ασφαλιστικής σχετίζονται και με την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχει στην κατοχή της, τα οποία μπορούν να φέρουν ρευστό στην εταιρεία και ταυτόχρονα να την απαλλάξουν από ακίνητα, τα οποία δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της ή δεν είναι πλέον απαραίτητα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό που υπήρχε όταν αυτά αποκτήθηκαν ή δημιουργήθηκαν. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και το Μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού, για το οποίο επίκειται η διενέργεια διαγωνισμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος από επενδυτές με αντικείμενο την πώλησή του. Ο διαγωνισμός επρόκειτο αρχικά να ξεκινήσει να τρέχει πριν από το καλοκαίρι, ωστόσο έως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη. Το συγκρότημα της Eθνικής Aσφαλιστικής αποτελείται από το ισόγειο και έξι ορόφους. Το κόστος για την κατασκευή του ανήλθε στα 36,3 εκατομμύρια ευρώ και είναι συνολικής επιφάνειας 70.000 τ.μ. Σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Mario Botta. Αποτελείται από υπόγεια γκαράζ συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ. και ανωδομή 30.000 τ.μ. Σκοπός της μετεγκατάστασης του προσωπικού όταν αυτό δημιουργήθηκε, ήταν να απελευθερωθούν χώροι γραφείων δεκαεννιά χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων της Εθνικής Ασφαλιστικής που βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας με ταυτόχρονη μεταφορά των υπηρεσιών της στο κτίριο της Συγγρού.

H πώληση των γραφείων στην Κοραή 4

Μία ακόμα πρωτοβουλία αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων ήταν η πώληση του ιστορικού κτιρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στη συμβολή των οδών Κοραή και Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας. Το συγκεκριμένο ακίνητο απέκτησε αρχικά η Dimand και στη συνέχεια πωλήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Πιο συγκεκριμένα, ηΕθνική Ασφαλιστική ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση του ακινήτου στις 30 Απριλίου 2024, έναντι τιμήματος 48 εκατ. ευρώ. Η αγορά του κτηρίου έγινε από της Dimand μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Στη συνέχεια η Πειραιώς αγόρασε από τη Dimand το ακίνητο και προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου 52 εκατ. ευρώ που καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την ίδια.

Στο συγκεκριμένο ακίνητο επιφανείας 14.500 τετραγωνικών μέτρων, πρόκειται να ανακατασκευαστεί εξ ολοκλήρου και να μετατραπεί σε ένα πράσινο κτίριο γραφείων, πιστοποιημένο κατά LEED Gold. Εκεί πρόκειται να στεγαστούν εργαζόμενοι της τράπεζας, οι οποίοι σήμερα στεγάζονται σε κάποια από τα 19 άλλα κτίρια που διαθέτει στο κέντρο της Αθήνας ο τραπεζικός όμιλος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.