Δικαιωμένη αισθάνεται η ασφαλιστική αγορά μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ΔΕΘ και εξειδίκευσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Και αυτό διότι όπως λένε παράγοντες, τους επιτρέπει να αυξήσουν τα συμβόλαιά τους και ταυτόχρονα τα έσοδά τους αλλά και να μπορέσουν να στηρίξουν την ελληνική κοινωνία που φαίνεται πως «χτυπιέται» τα τελευταία χρόνια από την κλιματική αλλαγή.
Οι καταστροφές των τελευταίων ετών (πυρκαγιές, πλημμύρες) έχουν κοστίσει την περιουσία σε χιλιάδες πολίτες, με το κράτος να μην μπορεί πλέον να καλύψει της ζημιές που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Χρόνια τώρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου αλλά και η ασφαλιστική αγορά συλλήβδην, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην ελληνική κυβέρνηση για ρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να ληφθούν ώστε η περιουσία του Έλληνα πολίτη να είναι προστατευμένη στις δύσκολες λόγω της κλιματικής αλλαγής εποχές που έρχονται.
Τα νέα μέτρα
Η αύξηση του μέτρου για αύξηση του ΕΝΦΙΑ από 10% σε 20%, ήταν κάτι το οποίο ζητούσε η ασφαλιστική αγορά εδώ και περίπου ένα χρόνο, καθώς σχεδόν από την αρχή που εφαρμόστηκε, διέκρινε ότι το ποσοστό ήταν μικρό και δεν έκανε μεγάλη διαφορά.
Απ’ ότι φαίνεται, πλέον το σχέδιο ωρίμασε στο οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες πηγαίνει στο 20%, με την ασφαλιστική αγορά να νιώθει μια ανακούφιση, λέγοντας ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στο…τέλειο, που είναι το 30%.
Παράλληλα, θετικά κρίνεται και το γεγονός ότι ο πήχης της υποχρεωτικής ασφάλισης κατέβηκε από τα 2 εκατομμύρια κύκλου εργασιών στις 500.000 και άνω, σημειώνοντας ότι αν στις περιπτώσεις αυτές τα ακίνητα δεν θα έχουν ασφαλιστεί, δεν θα αποζημιώνονται από τον κρατικό μηχανισμό για ζημιές που προκλήθηκαν από συμβάντα φυσικών καταστροφών.
Αν και σε αυτή τη περίπτωση το τοπίο είναι ακόμα θολό, η αγορά κρίνει ότι είναι ένα θετικό βήμα προς την υποχρεωτικότητα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα μπορέσει ποτέ να επιτευχθεί.
Το πρόβλημα με τα ασφάλιστρα υγείας
Τους τελευταίους μήνες οι ασφαλισμένοι έχουν δει μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας, σε ποσοστό που σε περιπτώσεις αγγίζουν ακόμα και το 20%, γεγονός που είχε θορυβήσει την κοινωνία αλλά και τις επιχειρήσεις.
Οι ασφαλιστές ακόμα και σήμερα συναντούν περιπτώσεις ακυρώσεων συμβολαίων, καθώς οι πελάτες αδυνατούν να πληρώσουν λόγω των υπερβολικών αυξήσεων, με πολλούς να λένε ότι θα επανεξετάσουν τις επιλογές τους το επόμενο διάστημα εφόσον βέβαια γίνει κάτι και σταματήσουν οι ανατιμήσεις.
Βασική επιδίωξη του κ. Σαρρηγεωργίου ήταν η κατάργηση του φόρου 15% που επιβάλλεται επί των ασφαλίστρων υγείας. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η άρση ή μείωση των φόρων θα ωφελήσει άμεσα όλους τους πολίτες που χρησιμοποιούν ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και, βεβαίως, και τους ιδιωτικά ασφαλισμένους, καθώς το ασφαλιστικό προϊόν νοσοκομειακής κάλυψης θα μπορέσει να γίνει πιο προσιτό και η κάλυψη της υγείας μια βιώσιμη ασφαλιστική δραστηριότητα.
Και σε αυτό το κομμάτι η κυβέρνηση έκανε ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα, καθώς ανακοίνωσε απαλλαγή από το φόρο ασφαλίστρου (15%) συμβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών. Με την αγορά να κρίνει ότι δεν είναι αυτό που ζητήθηκε ωστόσο είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και θα μπορούσε να συζητηθεί υπό νέα βάση σε μεταγενέστερο χρόνο.
Οι προκλήσεις που μετατρέπουν σε ευκαιρίες
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι η κλιματική αλλαγή. Με τα φυσικά φαινόμενα να γίνονται όλο και πιο άγρια και απρόβλεπτα (ο Daniel ήταν η πιο σφοδρή πλημμύρα των τελευταίων 50 ετών), η ασφαλιστική αγορά πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι η ασφάλιση είναι αναγκαία, καθώς ο ιδιοκτήτης μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα αποζημιωθεί.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες, προσπαθούν πλέον, έχοντας πληθώρα στοιχείων αλλά και με τον «αέρα» των νέων μέτρων, να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν καταστάσεις και να φέρουν όλο και περισσότερους πολίτες προς την ιδιωτική ασφάλιση.
Παράλληλα στοχεύουν ήδη στον μετασχηματισμό τους και στην εξέλιξή τους, δημιουργώντας ευκαιρίες τόσο για τις ίδιες (αύξηση τζίρων, διευρυμένα προγράμματα) αλλά και για τους ίδιους τους πελάτες. Επενδύουν σε καινοτομίες υιοθετώντας νέες τεχνολογίες, ενώ αναπτύσσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των πελατών.
Ένα από τα νέα προγράμματα αφορά προστασία από κυβερνοεπιθέσεις
Ωστόσο το σημαντικότερο που έχουν καταφέρει είναι να αναπτύξουν καινούργια προϊόντα, πιο ευέλικτα και να κινηθούν προς νέα, άγνωστα μέχρι πριν λίγα χρόνια για αυτούς πεδία. Ένα από αυτά είναι τα προγράμματα που έχουν βγει είναι για τη προστασία από κυβερνοεπιθέσεις. Ένας κίνδυνος που με την ανάπτυξη του διαδικτύου έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.