27 Οκτ 2024
READING

Σούπερ μάρκετ: Ο ευσεβής πόθος των Αθηνών για τις αλυσίδες της Βόρειας Ελλάδας

4 MIN READ

Σούπερ μάρκετ: Ο ευσεβής πόθος των Αθηνών για τις αλυσίδες της Βόρειας Ελλάδας

Σούπερ μάρκετ: Ο ευσεβής πόθος των Αθηνών για τις αλυσίδες της Βόρειας Ελλάδας

Το «όνειρο» της Αττικής αποτελεί με κάθε τρόπο τον απώτερο στόχο αρκετών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, οι οποίες επιδιώκουν να διευρύνουν το εκτόπισμά τους και κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Μία τέτοια περίπτωση υπήρξε ο Μασούτης, ο οποίος τον Μάιο του 2018 εισερχόταν στην πρωτεύουσα εξαγοράζοντας τότε την Προμηθευτική Τροφίμων, μία μεσαίου βεληνεκούς αλυσίδα σούπερ μάρκετ με παρουσία στην Αθήνα, δίκτυο 57 καταστημάτων και κύκλο εργασιών 116,65 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Μασούτης που τότε είχε τζίρο 800 εκατομμύρια ευρώ, έκανε πράξη αυτό που από καιρό προσπαθούσε, εισερχόμενος στην μεγαλύτερη πληθυσμιακά και γεωγραφικά πόλη της Ελλάδας σε μία προσπάθεια να διευρύνει το εκτόπισμά του και να συνεχίζει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια, έχοντας καλύψει το μεγαλύτερο μέρος πιθανών σημείων για τη λειτουργία καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα.

Η πρόθεση που δεν έγινε ποτέ πράξη 

Το ενδιαφέρον για επέκταση στην Αττική υπήρχε και από μία ακόμη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, τον όμιλο Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες. Η επιχείρηση του Γιάννη Πηλίδη ωστόσο δεν πρόλαβε να κάνει πράξη την πρόθεση αυτή, καθότι εξαγοράστηκε από την Κρητικός το καλοκαίρι του 2022 και ουσιαστικά προσφέροντας ευρύτερη πρόσβαση στον Κρητικό στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας – όπου ήδη είχε παρουσία καθώς ήδη είχε αποκτήση την Υπερ Γρηγοριάδης με παρουσία σε Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά και Κοζάνη καθώς και την ΜΑΚΟ στη Θεσσαλονίκη. Με τη συγκεκριμένη κίνηση ουσιαστικά η Κρητικός πρόσθεσε στο τζίρο της περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και φέτος αναμένεται να κλείσει με περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ.

Ο discounter της Β. Ελλάδας

Η Discount Markt αποτελεί διαφορετική περίπτωση από τις προαναφερόμενες. Αυτό που κάνει η εκπτωτική αλυσίδα, της οποίας το μοντέλο καταστημάτων προσομοιάζει σε αρκετά σημεία σε αυτό της Lidl. Η διαφορά της ως προς την κάθοδο στην Αττική, η οποία θα γίνει εντός του Σεπτεμβρίου με το πρώτο της κατάστημα να βρίσκεται στην οδό Πατησίων 177, είναι ότι πραγματοποιείται με οργανική ανάπτυξη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν προχωράει σε κάποια εξαγορά, αλλά ότι θα αναπτύξει το δίκτυό της με ίδιες δυνάμεις, αγοράζοντας ταυτόχρονα και ακίνητη περιουσία για τα σημεία πώλησης που δημιουργεί όπου αυτό είναι εφικτό. H DiscountMarkt που κρατάει χαμηλά τους τόνους χωρίς επικοινωνιακές κινήσεις και μάρκετινγκ στρατηγική, κατάφερε από το 2005 όταν ιδρύθηκε έως και σήμερα να φτάσει σε τζίρο 180 εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή ήταν οι πωλήσεις της στο τέλος του 2023. Και ταυτόχρονα αποτελεί μία υγιή και κερδοφόρα οντότητα, η οποία απασχολεί περίπου 1.500 άτομα προσωπικό. Πρόκειται για κίνηση που φέρνει νέες ισορροπίες στην αγορά καθώς η Discount Markt έχει να επιδείξει ένα μοντέλο με αρκετά χαμηλές τιμές λόγω των απευθείας εισαγωγών που πραγματοποιεί από το εξωτερικό μέσω συμφωνιών που συνάπτει για την αγορά σημαντικών ποσοτήτων. Επομένως ένας διόλου αμελητέος ανταγωνιστής μπαίνει στην πρωτεύουσα με σκοπό να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, αριθμώντας αυτή τη στιγμή περίπου 90 καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα αλλά και στη Θράκη όπου επίσης έχει παρουσία.

Αυτό που διαφοροποιεί τις μεσαίου βεληνεκούς αλυσίδες σούπερ μάρκετ και καθιστά σχεδόν επιτακτική την επέκτασή τους στην Αττική, είναι το γεγονός ότι για εκείνες αποτελεί ζήτημα επιβίωσης. Να αναπτύξουν δίκτυο καταστημάτων αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που ήδη διαθέτουν και ειδικά σε μία χρονική περίοδο όπου όλοι οι μεγάλοι, Σκλαβενίτης, ΑΒ, Lidl, My market, Μασούτης και Κρητικός, έχουν πλέον διευρυμένη παρουσία από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω σε σχέση με πριν από μία δεκαετία. Επομένως η επέκταση του δικτύου για τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και πανελλαδικά, είναι καθοριστικής σημασίας.

Το δύσκολο στοίχημα εδραίωσης της παρουσίας στην πρωτεύουσα

Η εδραίωση της παρουσίας στην πρωτεύουσα δεν είναι εύκολη. Γιατί και ο Μασούτης είχε στοχεύσει να δημιουργήσει δίκτυο 100 καταστημάτων, αριθμό ορόσημο για την ενίσχυση της δυναμικής του, κάτι που προς το παρόν δεν έχει καταφέρει να πετύχει. Ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος και η εύρεση των κατάλληλων σημείων μία αρκετά απαιτητική διαδικασία που συχνά δοκιμάζει τα όρια αντοχής των επιχειρήσεων του κλάδου που προσπαθούν να αναπτύξουν ένα πολύ μεγάλο εύρος καταστημάτων.

Εκκρεμότητα αποτελεί για τον Μασούτη η εύρεση και αποθηκευτικού χώρου στην Αττική καθώς επί του παρόντος η διανομή του εξυπηρετείται από τις κεντρικές αποθήκες στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης, μετά την πώληση των μικρών για τις ανάγκες του αποθηκών στην Αττική, τις οποίες είχε αποκτήσει με την εξαγορά της προμηθευτικής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.