23 Νοέ 2024
READING

Ο καφές, οι αυξήσεις και τα καταστήματα που ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο

4 MIN READ

Ο καφές, οι αυξήσεις και τα καταστήματα που ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο

Ο καφές, οι αυξήσεις και τα καταστήματα που ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο

Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης αλλά και της επικαιρότητας βρίσκεται για μία ακόμη φορά ο καφές, με φόντο τις νέες αυξήσεις – φωτιά που έρχονται να προστεθούν στις ήδη αυξημένες τιμές στο αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων.

Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα, ο συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ που μας τον σερβίρουν αλλά και στο τσάι, το κακάο, το χαμομήλι και τα άλλα αφεψήματα επέστρεψε στο 24%, ανεβάζοντας έτσι την τιμή για τον καταναλωτή, αν και ο Έλληνας δύσκολα απαρνιέται το αγαπημένο του ρόφημα, που μέσα στα βάθη των χρόνων, αποτελεί ιεροτελεστία, μία καθημερινή συνήθεια που δεν αλλάζει, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Οι νέες ανατιμήσεις που βρίσκονται προ των πυλών

Παρομοίως με άλλα προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, ο καφές, ένα από τα πιο κερδοφόρα προϊόντα, τείνει να γίνει «χρυσός», με τις ανατιμήσεις να ακολουθούν η μία την άλλη. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η ελληνική βιομηχανία καφέ βρίσκεται σε αναμονή νέων ανατιμήσεων, όσον αφορά την πρώτη ύλη και τη χονδρική πώληση του καφέ που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 45%, μέσα σε ένα τοπίο που γίνεται όλο και περισσότερο θολό και ασταθές. Για μία ακόμη φορά βέβαια πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ο «εφιάλτης» της κλιματικής αλλαγής που έχει μειώσει κατά κόρον την παραγωγή των πολύτιμων κόκκων, με τις τιμές της πρώτης ύλης να έχουν πάρει την ανιούσα για τα καλά.

Η συνήθεια που έχει γίνει λατρεία

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε έρευνα της Pricefox πριν μερικούς μήνες, η Ελλάδα βρέθηκε στην 9η θέση κατανάλωσης καφέ παγκοσμίως, με τον κάθε Έλληνα να καταναλώνει ετησίως 3 κιλά καφέ. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ξεπερνά τα 30 εκατ. κιλά ετησίως στη χώρα μας. Έτσι, είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι εκτός από γευστική απόλαυση στους λάτρεις του, ο καφές προσφέρει και σημαντικά οικονομικά οφέλη στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, σε περίπτωση φυσικά που καταφέρουν να ξεχωρίσουν από τον -ισχυρό- ανταγωνισμό. Oι Έλληνες πίνουν κατά μέσο όρο έως και δύο φλιτζάνια καφέ ημερησίως, διαμορφώνοντας έναν συνολικό τζίρο σε οικιακή κατανάλωση και κατανάλωση εκτός σπιτιού περίπου στα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ), περισσότεροι από οκτώ στους δέκα καταναλώνουν καφέ σε καθημερινή βάση, ενώ ακόμα και εκείνοι που δεν πίνουν (ένα σεβαστό 66%) φροντίζουν να εφοδιάζουν με καφέ το νοικοκυριό τους. Για να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κατανάλωση καφέ αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων, αναφέρουμε ότι βάσει πρόσφατης έρευνας της Focus Bari, στην οποία συμμετείχαν 1.002 ερωτώμενοι, το 95% των Ελλήνων έστω και σπάνια επισκέπτεται κάποιο κατάστημα καφέ. Με βάση τα ίδια στοιχεία, το 28% τα επισκέπτεται σχεδόν καθημερινά και το 39% 1 με 3 φορές την εβδομάδα.

Έτσι, στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία 10-15 χρόνια, στους παραδοσιακούς «παίκτες» της αγοράς, προστέθηκαν μία σειρά από επιχειρήσεις που κατάφεραν να επεκταθούν γρήγορα και να ανοίξουν καταστήματα με ταχύτητα «φωτός», κυρίως μέσα από την εφαρμογή ενός franchise μοντέλου. Κάπως έτσι, δίπλα σε παραδοσιακές δυνάμεις, όπως ο «Γρηγόρης», προστέθηκαν επιχειρήσεις όπως τα Coffee Island, το Mikel, το Coffee Lab και το Coffee Berry. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ελληνική αγορά, πέντε μεγάλες αλυσίδες κατέχουν μερίδιο που αντιστοιχεί περίπου στο 60%.

Η Ελλάδα βρέθηκε στην 9η θέση κατανάλωσης καφέ παγκοσμίως, με τον κάθε Έλληνα να καταναλώνει ετησίως 3 κιλά καφέ.

Τα καφέ που ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο και οι ξένες αλυσίδες που καλοβλέπουν την Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία αγορά που είχε και εξακολουθεί να έχει σημαντικά περιθώρια κέρδους, γεγονός που εξηγεί και την τάση να ανοίγουν διαρκώς τέτοιου είδους καταστήματα για κατανάλωση καφέ επιτόπου, ή take away, με τον δεύτερο κλάδο να εμφανίζει ακόμη μεγαλύτερη άνθηση, ως μία πιο «εύκολη» λύση.

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι με σύμμαχο τον τουρισμό, αλλά και της δυναμική ανάπτυξη που σημειώνει η κατανάλωση καφέ και σνακ εντός των συνόρων, ο εγχώριος κλάδος της εστίασης κατέγραψε το 2023 έσοδα 9,22 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 2022.

Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι η Ελλάδα έχει μπει «στο ραντάρ» διεθνών αλυσίδων εστίασης και καφέ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της βρετανικής Pret a Manger, με βιολογικό καφέ και φαγητό για όλες τις ώρες της ημέρας, που έκανε το ντεμπούτο της στη χώρα μας με ένα κατάστημα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, κατέβηκε στην Αθήνα, στη Μύκονο και τη Ζάκυνθο.

Πάντως, η μεγάλη ζήτηση, το αυξημένο περιθώριο κέρδους, αλλά και η… ευκολία που έφερε μάλιστα και το φαινόμενο του μιμητισμού στις επιχειρήσεις, έκανε τα καταστήματα καφέ στη χώρα μας να ξεπηδούν  το ένα μετά το άλλο, κυρίως σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, με όσο το δυνατόν λιγότερα λειτουργικά έξοδα και με δραστηριότητα κατά βάση στο take away. Πραγματικά, οι επιχειρήσεις τέτοιου είδους τείνουν να γίνουν αμέτρητες και όσο ο Έλληνας ξοδεύει για την καθημερινή του απόλαυση ανεξάρτητα από τις αυξήσεις, μάλλον θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.