23 Νοέ 2024
READING

Πώς η Gen Z απειλεί μία βιομηχανία αξίας 5 δισ. δολαρίων ετησίως;

6 MIN READ

Πώς η Gen Z απειλεί μία βιομηχανία αξίας 5 δισ. δολαρίων ετησίως;

Πώς η Gen Z απειλεί μία βιομηχανία αξίας 5 δισ. δολαρίων ετησίως;

Οι Ρότζερ Φέντερερ, Ραφαέλ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς αποτέλεσαν για περίπου 25 χρόνια την «Αγία Τριάδα» του παγκοσμίου τένις, εκτοξεύοντας τη δημοφιλία του αθλήματος και μαζί τον τζίρο που δημιουργούσε ολόκληρη η βιομηχανία του συγκεκριμένου σπορ. Βάσει δεδομένων του οργανισμού Market Research Future, η παγκόσμια αγορά του τένις υπολογίζεται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, απολαμβάνοντας μία ανοδική τροχιά τα τελευταία χρόνια.

Η συζήτηση πως μία βιομηχανία που στηρίζεται σε αθλητικό περιεχόμενο και βρίσκεται σε αυτά τα οικονομικά επίπεδα θα μπορούσε να απειληθεί θα φαινόταν σίγουρα εκτός πραγματικότητας πριν από 10-15 χρόνια. Με τα ηνία της παγκόσμιας αγοράς, όμως, να αλλάζουν χέρια και τους Millenials να δίνουν τη σκυτάλη στη Γενιά Ζ, αρκετές βιομηχανίες στον χώρο του αθλητισμού, και όχι μόνο, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις τακτικές τους, γενικότερα το προϊόν τους, αλλά και τον τρόπο προσέγγισης των πελατών τους.

Ο Ρόλος της Γενιάς Ζ

Είναι γνωστό πως κάθε γενιά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τις δικές της ιδιαιτερότητες. Η γενιά Ζ, η οποία αποτελείται από τα άτομα που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 1997 και 2012 και πρόκειται να παίξει τον πλέον κομβικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια, φαίνεται να έχει μία εμφανώς μειωμένη προτίμηση γενικότερα προς τον αθλητικό τομέα.

Ενδεικτική είναι η έρευνα της Morning Consult στις ΗΠΑ που έδειξε ότι σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων που ανήκαν στη Γενιά Ζ δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ ζωντανά έναν αθλητικό αγώνα, ενώ μόνο το 53% θεωρούσε τον εαυτό του «αθλητικό φίλαθλο». Το αντίστοιχο ποσοστό των Millennials άγγιζε το 70%.

Μερικοί σίγουρα από τους λόγους που οδηγούν τη Γενιά Ζ να μην ελκύεται σε τόσο μεγάλο βαθμό από αθλητικά θεάματα συγκριτικά με τους Millennials, αλλά και παλαιότερες γενιές, είναι το μεγαλύτερο κόστος για την παρακολούθηση ενός αθλητικού αγώνα (αυξημένες τιμές για εισιτήρια και συνδρομές σε πλατφόρμες με αθλητικό περιεχόμενο), περισσότερες επιλογές διασκέδασης και φυσικά η ακραιφνής προτίμηση της συγκεκριμένης γενιάς σε περιεχόμενο σύντομου περιεχομένου.

Η Gen Ζ αποτελεί τη γενιά των Social Media. Το γρήγορο και σύντομο περιεχόμενο έχει «αιχμαλωτίσει» την καθημερινότητα των εφήβων και των νέων και έχει υπερισχύσει έναντι οποιασδήποτε άλλης μορφής περιεχομένου. Αυτό φυσικά απομακρύνει τα άτομα αυτών των ηλικιών από προγράμματα που απαιτούν πολλές ώρες παρακολούθησης. Εδώ έρχεται να χτυπήσει η καμπάνα για τη Διεθνή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (International Tennis Federation, ITF).

Οι αναμετρήσεις στο τένις φημίζονταν διαχρονικά για τη μεγάλη τους διάρκεια που πολύ συχνά μπορεί να ξεπεράσουν και τις τρεις ώρες! Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι αγώνες που έχουν ολοκληρωθεί την επόμενη ημέρα είτε λόγω της διάρκειάς τους, είτε λόγω καιρικών φαινομένων που έχουν προκαλέσει τη διακοπή τους. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να ήταν αρκετά συμβατή για τις προηγούμενες γενιές, οι οποίες έδειχναν μεγαλύτερη αφοσίωση στα αθλητικά δρώμενα και μπορούσαν/ήθελαν να διαθέσουν αυτές τις ώρες. Για έναν άνθρωπο της Γενιάς Ζ, ο οποίος μέσα σε τρεις ώρες έχει δει εκατοντάδες short-form videos σε TikTok, Instagram και YouTube, φαντάζει απίθανο να αφιερώσει αυτόν τον χρόνο για έναν αγώνα τένις.

Κινήσεις της ITF

Η ITF έχει λάβει το μήνυμα κι έχει ήδη προβεί σε ενέργειες για να εξετάσει πως μπορεί να ακολουθήσει τα νέα δεδομένα. Εδώ και μερικά χρόνια, η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις κάνει δοκιμές εισάγοντας νέους κανόνες σε μερικά λιγότερο σημαντικά τουρνουά και σε διοργανώσεις μικρότερων ηλικιών. Οι αλλαγές που δοκιμάζει η ομοσπονδία έχουν προφανώς ως στόχο τη μείωση του χρόνου των αναμετρήσεων, αλλά και γενικότερα τον υψηλότερο ρυθμό στους αγώνες με λιγότερες και μικρότερες διακοπές μεταξύ των πόντων, των γκέιμ και των σετ.

Μερικές από τις πιο σημαντικές τροποποιήσεις που έχει δοκιμάσει η ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια είναι οι παρακάτω:

  • Σετ των 4 νικηφόρων γκέιμ (αντί των 6)
  • Λιγότερες αλλαγές πλευρών των παικτών στο γήπεδο
  • Αυστηρότερα χρονικά όρια για την εκτέλεση του σέρβις
  • Κατάργηση τουλετ

Εκτός από τα χρονικά όρια που τίθενται σε κάθε τουρνουά για τις εκτελέσεις των σέρβις, καμία από τις παραπάνω αλλαγές δεν έχει εφαρμοστεί σε κάποια από τις μεγάλες διοργανώσεις του τένις (Grand Slams, ATP1000, ATP 500, κτλ.), οι οποίες είναι κι αυτές που αποφέρουν τα μεγαλύτερα έσοδα. Κι αυτό είναι λογικό. Όταν το “set up” των διοργανώσεων είναι ίδιο για δεκαετίες, οι αλλαγές πρέπει να πραγματοποιούνται σταδιακά και προσεγμένα.

Το τένις πρέπει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στο ήδη υπάρχον, πιστό, αλλά γερασμένο κοινό του και το νεανικότερο/δυναμικό κοινό που πρέπει (να θέλει) να προσεγγίσει

Το τένις πρέπει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στο ήδη υπάρχον, πιστό, αλλά γερασμένο κοινό του και το νεανικότερο/δυναμικό κοινό που πρέπει (να θέλει) να προσεγγίσει. Οι αλλαγές θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν το άθλημα, κάνοντας το προϊόν πιο ελκυστικό για τις μικρότερες ηλικιακά ομάδες, χωρίς όμως να αλλοιώσουν τον πυρήνα και την ταυτότητα του αθλήματος.

Οι Γίγαντες Αντέχουν και Προετοιμάζονται

Εννοείται πως η συζήτηση αυτή δεν αφορά μόνο το άθλημα του τένις, απλά το συγκεκριμένο σπορ βρίσκεται ίσως στην περισσότερο επισφαλή θέση. Οι κολοσσιαίες αγορές του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του NFLφαίνεται να μπορούν να αντέξουν για την ώρα τους κραδασμούς παρά τα μεγάλα σε διάρκεια προγράμματα που προσφέρουν (μικρότερα, ωστόσο, συγκριτικά με το τένις), λόγω της τεράστιας δημοφιλίας τους σε παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως λόγω της θέσης τους σε κύριες αγορές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας.

Παρόλα αυτά, ακόμα και οι παγκόσμιες ομοσπονδίες του ποδοσφαίρου και της καλαθοσφαίρισης έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για τη νέα εποχή με τροποποιήσεις και καινοτομίες που βασικό στόχο έχουν τη συνεχόμενη ροή του προγράμματος και τη μείωση του συνολικού χρόνου των αναμετρήσεων. Στο ποδόσφαιρο αναμένονται αλλαγές στον τρόπο που κυλάει ο χρόνος και στο πώς υπολογίζονται οι καθυστερήσεις κάθε ημιχρόνου, ενώ στο ισπανικό πρωτάθλημα μπάσκετ έχει ήδη εισαχθεί από τη σεζόν 2022-23 νέος κανονισμός για την επαναφορά της μπάλας εκτός γηπέδου, βάσει του οποίου ο παίκτης δικαιούται να παίξει κατευθείαν χωρίς να σταματήσει ο χρόνος.

Όπως και να ‘χει, είναι δεδομένο πως ολόκληρη η αθλητική βιομηχανία θα επηρεαστεί και θα υποχρεωθεί σε αλλαγές και τροποποιήσεις στον τρόπο που προσεγγίζει το κοινό της. Οι συνήθειες και οι προτιμήσεις της GenZ είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις αντίστοιχες των Millennials και αν οι άνθρωποι των αθλητικών αγορών επιθυμούν τη συνέχεια των αυτοκρατοριών που έχουν χτίσει τα τελευταία 30 χρόνια, ειδικά στα τέσσερα – πέντε κορυφαία σε δημοφιλία και τηλεθέαση αθλήματα, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν το προϊόν τους, να εκσυγχρονίσουν τα μοντέλα προβολής και να συμβαδίσουν συνολικά με τις απαιτήσεις του νέου κοινού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.