Η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα φαίνεται πως καλά κρατεί, παρά το γεγονός ότι στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ παρατηρείται σταδιακή αποκλιμάκωση. Η κρίση βέβαια δεν αποτελεί εγχώριο φαινόμενο, αλλά μία διεθνή τάση, παρ’ όλα αυτά, τη στιγμή που οι τιμές των ακινήτων στην ΕΕ πέφτουν, έστω και λίγο, στην Ελλάδα συνεχίσουν να απογειώνονται.
Ταυτόχρονα, το μέλλον δεν φαίνεται ιδιαίτερα ευοίωνο, καθώς στην Ελλάδα η τάση παραμένει ανοδική και οι εκτιμήσεις επιμένουν ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον για φέτος και το 2025.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, παρατηρείται αλλαγή της τάσης για την αγορά ακινήτων στην Ευρώπη, η οποία φαίνεται να επηρεάζει σε μεταγενέστερο χρόνο και την Ελλάδα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ανοδικός κύκλος που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 φτάνει σιγά σιγά σε τέλμα.
Μέχρι στιγμής πάντως, στην Ελλάδα φαίνεται πως αντιστεκόμαστε στις μειώσεις, και αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι για καιρό οι τιμές όχι απλά έμειναν στάσιμες, αλλά μειώθηκαν αναγκαστικά, λόγω των μνημονίων. Με την οικονομική ανάκαμψη βέβαια, ξεκίνησε ένα ράλι που φαίνεται να μην έχει τελειωμό.
Όσον αφορά στα διεθνή δεδομένα, το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των κατοικιών, όπως μετρήθηκαν με τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών, μειώθηκαν κατά 0,4% στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκαν κατά 1,3% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Τα στοιχεία σε βάθος χρόνου
Πάντως, αν δούμε τα στοιχεία σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat, μετά από μια απότομη πτώση μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2011 και του πρώτου τριμήνου του 2013, οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν σταθερές μεταξύ 2013 και 2014. Στη συνέχεια ήρθε μία γρήγορη άνοδος στις αρχές του 2015, και οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν ταχύτερα από τα ενοίκια μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2022. Από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, πριν αυξηθούν ξανά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2023. Σειρά είχε μια μικρή μείωση το τέταρτο τρίμηνο του 2023 πριν από μια άλλη άνοδο το πρώτο τρίμηνο του 2024. Πάντως, μεταξύ του 2010 και του πρώτου τριμήνου του 2024, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 49% και τα ενοίκια κατά 24% στην ΕΕ.
Για να δούμε τα στοιχεία ανά χώρα, το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το 2010, οι τιμές πώλησης των κατοικιών υπερδιπλασιάστηκαν στην Εσθονία (223%), στην Ουγγαρία (207%), στη Λιθουανία (170%), στη Λετονία (140%), στην Τσεχία (125%), στην Αυστρία (108%) και στο Λουξεμβούργο (101%), ενώ μείωση παρατηρήθηκε στην Ιταλία (8%) και στην Κύπρο (1,2%).
Αντίστοιχα, τα ενοίκια αυξήθηκαν περισσότερο στην Εσθονία (201%), στη Λιθουανία (174%) και στην Ιρλανδία (104%). Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πάντως το γεγονός ότι η μόνη μείωση στις τιμές των ενοικίων από το 2010 μέχρι σήμερα σημειώθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα κατά 19%.
Το μέλλον δεν φαίνεται ιδιαίτερα ευοίωνο, καθώς στην Ελλάδα η τάση παραμένει ανοδική και οι εκτιμήσεις επιμένουν ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον για φέτος και το 2025
Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές για premium κατοικίες
Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν τιμές των κατοικιών υψηλών προδιαγραφών στις μεγαλουπόλεις της Νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2024.
Η έντονη έλλειψη ακινήτων δεν αποτελεί όπως καταλαβαίνουμε μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά παρατηρείται και σε άλλες πόλεις, με την άνιση μάχη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης να πυροδοτεί συνεχώς νέες αυξήσεις στις τιμές.
Όσο για τις «πρωταθλήτριες», η Λισαβόνα είναι η πόλη που είχε τη μεγαλύτερη αύξηση, ύψους 4,2%, στην αξία των συγκεκριμένων κατοικιών, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης από πλούσιους ξένους αγοραστές, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων της εταιρίας ακινήτων «Savills Plc», που παρακολουθεί 30 πόλεις.
Το Άμστερνταμ, η Μαδρίτη και η Αθήνα ήρθαν στη σειρά με αυξήσεις άνω του 3%, σύμφωνα με δείκτη που παρακολουθεί τις κύριες οικιστικές αγορές παγκοσμίως.
Αντιθέτως, οι τιμές για τις premium κατοικίες παρέμειναν σταθερές στο Μιλάνο και στο Λονδίνο, ενώ κατέγραψαν πτώση στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.
Πάντως, όπως ανέφερε το «Bloomberg», η Ευρώπη ασφυκτιά, αναφορικά με την προσφορά κατοικιών λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής και των αναπτυξιακών προκλήσεων, τη στιγμή που οι Αμερικανοί έχουν γίνει βασική πηγή επίδοξων αγοραστών σε πολλές πόλεις της Νότιας Ευρώπης.
Η αγορά των ενοικίων ωστόσο συνεχίζει να υπερτερεί, καθώς όπως αναφέρει η Savills, τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν την επιφυλακτικότητα στις αγορές πωλήσεων και ωθούν περισσότερους υποψήφιους αγοραστές στις κορυφαίες αγορές ενοικίασης.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.