Το padel είναι ένα άθλημα που έχει μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και εξελίχθηκε, από κάτι εντελώς άγνωστο, σε ένα αγαπημένο χόμπι και business case study που συγκέντρωσε και στη χώρα μας φανατικούς οπαδούς, πάρα πολλούς πιστούς θαμώνες, γεμίζοντας τα ταμεία των νέων συναφών επιχειρήσεων όπου, ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές της Αθήνας, όπως για παράδειγμα τα Νότια Προάστια, ξεπηδούν κυριολεκτικά η μία μετά την άλλη. Παρ’ όλα αυτά, δίνουν την αίσθηση ότι όσες και αν είναι, θα συνεχίσουν να προσελκύουν πλήθος κοινού όλων των ηλικιών.
Ακόμη και πολλές εταιρίες αναγνωρίζουν τα οφέλη του padel ως δραστηριότητα ομαδικής ανάπτυξης για τους υπαλλήλους τους, διοργανώνοντας τουρνουά padel και εταιρικές εκδηλώσεις σε λέσχες padel, ώστε να καλλιεργήσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των μελών του προσωπικού. Και όντως, τα γήπεδα του padel δεν μένουν ποτέ άδεια.
Η φρενίτιδα του padel στην Ελλάδα
Πρόκειται για ένα άθλημα που ξεκίνησε το 1969 από το Ακαπούλκο, εξαπλώθηκε σε Ισπανία, Μεξικό και Λατινική Αμερική για να φτάσει να μετρά σήμερα παρουσία σε πέντε ηπείρους και σε ενενήντα χώρες στον κόσμο. Το padel μετρά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FIP) περίπου 25 εκατομμύρια παίκτες σε παγκόσμιο επίπεδο, με το συνολικό ετήσιο τζίρο από την παγκόσμια αγορά των padel clubs να αγγίζει, για το 2023, τα 2 δις. ευρώ. Είναι στην ουσία ένα άθλημα ρακέτας που θυμίζει αρκετά το τένις, ωστόσο έχει σημαντικές διαφορές και κυρίως, τους δικούς του κανόνες.
Μπορεί να έχουμε στο νου μας ότι το padel έχει κάνει μία εκρηκτική είσοδο στα εγχώρια εδάφη τα τελευταία χρόνια, όμως στην πραγματικότητα το padel συστήθηκε δειλά – δειλά στο ελληνικό κοινό ήδη από το 2013 και προετοίμαζε σταδιακά το έδαφος για τον θρίαμβό του που έγινε πολύ αργότερα.
Η μεγάλη του άνθηση έφτασε την περίοδο της πανδημίας, μία περίοδο με λίγες μετακινήσεις, κλειστά γυμναστήρια, όπου κάθε Έλληνας αναζητούσε ανάσες εκτόνωσης και διασκέδασης, από την καθημερινή, έγκλειστη πια, ρουτίνα.
Είναι γεγονός πάντως πως το άθλημα του padel έχει κατακτήσει πια μεταξύ άλλων και την ελληνική αγορά και αποτελεί το πιο ανερχόμενο άθλημα στον κόσμο, ενώ καθημερινά κόσμος σπεύδει να το δοκιμάσει, με τους περισσότερους να «κολλάνε» με αυτό.
Και αυτό γιατί εκτός του γεγονότος ότι μεταφέρεται σαν μόδα από στόμα σε στόμα, αλλά και τα social media, αποτελεί ένα σχετικά εύκολο άθλημα – σε σύγκριση με το τένις, για παράδειγμα, αφού το γήπεδο είναι αξιοσημείωτα μικρότερο και μάλιστα περιφραγμένο-, έχει γρήγορους ρυθμούς, είναι διασκεδαστικό, προσφέρει επικοινωνία μεταξύ των παικτών – ο αγώνας παίζεται σε ζευγάρια- , απευθύνεται σε κάθε ηλικία και φυσική κατάσταση και όπως φαίνεται, κυρίως, είναι για κάποιους εθιστικό.
Σήμερα η Ελλάδα μετρά ένα μεγάλο αριθμό padel clubs στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως στη Λάρισα, στην Πάτρα κ.α., ενώ η πρώτη επιχείρηση padel στην Ελλάδα άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό στην περιοχή της Γλυφάδας στην Αττική, πριν από περίπου μία δεκαετία.
Η επικερδής επιχείρηση
Όπως φαίνεται, εκτός από την ευκολία να μπει κανείς ως παίκτης στον κόσμο του padel, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και για να ανοίξει κανείς ένα padel club, τουλάχιστον από άποψη εγκαταστάσεων, γι’ αυτό μάλλον και τα είδαμε να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο σε εντυπωσιακά σύντομους χρόνους. Τα γήπεδα padel εντοπίζονται μέσα στον αστικό ιστό, ακόμη και δίπλα στις πιο πολυσύχναστες λεωφόρους, αφού μπορούν εύκολα να στηθούν ακόμη και σε πυκνοκατοικημένα σημεία. Από εκεί και πέρα, ο κόσμος συρρέει στα περισσότερα από αυτά.
Στο «παιχνίδι» μάλιστα μπήκαν και διάφορες νέες επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατασκευή γηπέδων padel, για να εξυπηρετηθεί το κοινό και η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, που πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι ακόμη μεγαλύτερη, σε σχέση με την προσφορά, δημιουργώντας συνολικά ένα business φαινόμενο.
Το padel μετρά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FIP) περίπου 25 εκατομμύρια παίκτες σε παγκόσμιο επίπεδο, με το συνολικό ετήσιο τζίρο από την παγκόσμια αγορά των padel clubs να αγγίζει, για το 2023, τα 2 δις. ευρώ
Κολοσσοί της μόδας «παίζουν» και αυτοί στα γήπεδα του padel
Το padel έχει γίνει αδιαμφισβήτητα viral παγκοσμίως και αποτελεί μία επικερδή επιχείρηση που φαίνεται να αναπτύσσεται συνεχώς, με μερικούς να μην αποκλείουν ακόμη και την είσοδο του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο μέλλον. Οι μεγάλοι κολοσσοί της μόδας δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασυγκίνητοι απέναντι στην τάση, προκειμένου να επωφεληθούν από αυτή.
Το άθλημα έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε ένα από τα πιο «σικ» και μοδάτα αθλήματα, αφού μπορεί να το δοκιμάσει ο καθένας, και να διασκεδάσει πραγματικά μέσα από αυτό. Και φυσικά, οι πολυτελείς μάρκες θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή τη διασκέδαση. Ενδεικτικά, το 2023, εταιρίες αθλητικών ειδών όπως η Adidas κυκλοφόρησαν επαγγελματικό εξοπλισμό padel, ενώ ακόμη και σε πιο premium «μονοπάτια», επώνυμες μάρκες σχεδιαστών όπως η Prada και η Versace κυκλοφόρησαν επώνυμες ρακέτες padel, με λιανική τιμή πώλησης 2.250 και 1.500 δολάρια αντίστοιχα. Νωρίτερα φέτος, ακόμη και ο Valentino μπήκε στα κερδοφόρα «εδάφη», ανακοινώνοντας την εξαγορά ενός γηπέδου padel στο Ντουμπάι.
Είναι άραγε μία μόδα που σταδιακά θα ξεφουσκώσει ή μία τάση που ήρθε για να μείνει; Το σίγουρο είναι ότι οι επιχειρήσεις padel στην Ελλάδα όλο και πολλαπλασιάζονται, όπως και οι αθλητές που γίνονται πιστοί ακόλουθοί του, γεμίζοντας τα ταμεία τους.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.