15 Ιαν 2025
READING

Πόσο έχει εδραιωθεί η εξ αποστάσεως εργασία στην Ελλάδα;

5 MIN READ

Πόσο έχει εδραιωθεί η εξ αποστάσεως εργασία στην Ελλάδα;

Πόσο έχει εδραιωθεί η εξ αποστάσεως εργασία στην Ελλάδα;

Η επιβολή των έκτακτων μέτρων κατά του κορονοϊού την περίοδο 2020 και μετά σύστησε στους Έλληνες εργαζομένους νέα δεδομένα και μία νέα συνθήκη που μέχρι τότε δεν είχαν δοκιμάσει, σε τέτοιο βαθμό τουλάχιστον, αυτή της απομακρυσμένης εργασίας. Άλλοι με αυτή την κατάσταση βολεύτηκαν και άλλοι δεν έβλεπαν την ώρα να επιστρέψουν στα γραφεία τους, να φορέσουν ξανά τα ρούχα της δουλειάς τους, να αλληλεπιδράσουν δια ζώσης με τους συναδέλφους τους.

Η μεγάλη επιστροφή που δεν κράτησε και πολύ

Όντως, η χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας απελευθέρωσε αμέσως ένα κύμα εντολών επιστροφής στο γραφείο. Μετά από πολλούς μήνες «υπολειτουργίας», οι εταιρίες και οι επιχειρήσεις θέλησαν να αλλάξουν ριζικά αυτή την κατάσταση που έμοιαζε να παγιώνεται, να συσπειρώσουν ξανά το ανθρώπινο δυναμικό τους στους χώρους εργασίας, να επιστρέψουν στην κανονικότητα και τις συνηθισμένες εργασιακές συνθήκες και να λειτουργήσουν όλα ξανά όπως πριν.

Λίγο καιρό μετά τη μεγάλη επιστροφή, αυτές οι πιέσεις από πλευράς εταιριών έχουν ομολογουμένως εκλείψει. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι ανακοινώσεις πολιτικών υποχρεωτικής επιστροφής στα γραφεία μειώθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της εταιρίας παροχής υπηρεσιών ακινήτων JLL, ενώ είναι αυξανόμενες οι ενδείξεις ότι η αγορά φτάνει σε μια νέα ισορροπία.

Πράγματι, σίγουρα στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας, ιδιαίτερα όσο περνά ο καιρός, σε μεγάλο βαθμό οι εταιρίες έχουν προσαρμοστεί στους νέους τρόπους εργασίας μετά την πανδημία. Όπου αυτό είναι λοιπόν εφικτό, ένας από τους πολύ δημοφιλείς τρόπους εργασίας είναι πια ο υβριδικός, και λιγότερο ο πλήρως απομακρυσμένος τρόπος εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gallup. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σε διεθνές επίπεδο, περίπου 6 στους 10 προτιμούν μάλιστα την υβριδική εργασία.

Σίγουρα, ειδικά οι ελληνικές επιχειρήσεις, πειραματίζονται σε ένα μοντέλο που δεν έχει δοκιμαστεί και δεν γνωρίζουμε πώς λειτουργεί και τι αποτέλεσμα έχει σε βάθος χρόνου για τη λειτουργία και την αποδοτικότητά τους.

Για να δούμε τι συμβαίνει στον κόσμο, εκτός από την Αμερική, η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και ορισμένες χώρες της Αφρικής δίνουν περισσότερες ευκαιρίες για τηλεργασία.

Μελέτη που διεξήχθη σε πάνω από 1.000 γονείς που εργάζονται υβριδικά, διαπίστωσε ότι το 83% αισθάνονται καλύτεροι γονείς χάρη στην ευελιξία που προσφέρει η υβριδική εργασία.

Η Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη της τηλεργασίας

Η εργασία εξ αποστάσεως δεν είναι διαδεδομένη σε τόσο μεγάλο βαθμό στη χώρα μας, ωστόσο μετά την πανδημία έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, και ιδιαίτερα όσον αφορά στο υβριδικό μοντέλο. Εν έτει 2024, υπάρχουν πια εργασίες, που πλέον γίνονται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά ή υβριδικά, δηλαδή κάποιες μέρες στον χώρο εργασίας και άλλες φορές από το σπίτι.

Στην παγκόσμια κατάταξη, «πρωταθλήτριες» της τηλεργασίας είναι οι ΗΠΑ, ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ινδία, η Γερμανία, οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία, η Πολωνία, η Ισπανία και το Μεξικό.

Στην Ευρώπη προηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Ιταλία. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 15η θέση στον ευρωπαϊκό χώρο σε ό, τι αφορά στις θέσεις εργασίας, που αφορούν τηλεργασία. Η τάση αυτή μπορεί να είναι μικρή και η θέση στην κατάταξη σχετικά χαμηλή, αλλά δεν είναι καθόλου αμελητέα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και δημιουργεί μία νέα εργασιακή τάση που φαίνεται πως ήρθε για να μείνει και στη χώρα μας.

«Σωτηρία» για τους γονείς

Ομολογουμένως, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο, η εξ αποστάσεως εργασία σε όποιες περιπτώσεις αυτή είναι εφικτή, δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις και για τις γυναίκες, που πολλές φορές κλείνονταν στο σπίτι για τη φροντίδα των παιδιών αλλά έμεναν εκτός αγοράς εργασίας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Απώλεια μισθού, ενσήμων, χρόνων προϋπηρεσίας, ασφάλισης κλπ.. Αλλά η τηλεργασία έδωσε μία σημαντική ώθηση για τους νέους γονείς που θέλησαν να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να σκέφτονται ποιος θα φροντίσει το παιδί.

Νέα έρευνα της International Workplace Group (IWG), αποκάλυψε πρόσφατα ότι τα τρία τέταρτα (74%) των εργαζόμενων γονέων δήλωσαν ότι θα αναζητούσαν νέα δουλειά στην περίπτωση που υποχρεούνταν να εργάζονται από το γραφείο πέντε φορές την εβδομάδα.

Επίσης, μελέτη που διεξήχθη σε πάνω από 1.000 γονείς που εργάζονται υβριδικά, διαπίστωσε ότι το 83% αισθάνονται καλύτεροι γονείς χάρη στην ευελιξία που προσφέρει η υβριδική εργασία. Και αυτό γιατί έστω και έτσι, περνούν χρόνο με τα παιδιά τους, όχι μόνο λόγω των ωρών που υπό άλλες συνθήκες θα περνούσαν στο γραφείο, αλλά κατά κύριο λόγο λόγω του χρόνου που έχαναν στις μετακινήσεις. Επιπλέον, το 86% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ποιότητα ζωής της οικογένειάς τους έχει βελτιωθεί.

Εννέα στους δέκα γονείς (90%) δήλωσαν ότι η υβριδική εργασία τους έχει δώσει τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, γεγονός που τους επιτρέπει να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε οικογενειακές δραστηριότητες. Ειδικότερα, ανέφεραν ότι έχουν περισσότερο χρόνο για να φάνε πρωινό μαζί με τα παιδιά τους (67%), να ετοιμάσουν τα μικρά παιδιά για το σχολείο (54%) και να τα συνοδεύσουν εκεί (53%).

Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμη και να το δούμε ποσοτικά, με βάση το υβριδικό μοντέλο, οι γονείς κερδίζουν επιπλέον πέντε ώρες την εβδομάδα για να αφιερώσουν στις οικογένειές τους, ισοδυναμώντας με 260 ώρες ετησίως ή μία επιπλέον ώρα την εργάσιμη ημέρα.

Πρόσφατη μελέτη της IWG, αποκάλυψε επίσης ότι οι γονείς εξοικονομούν κατά μέσο όρο σχεδόν 7.000 δολάρια ετησίως, καθώς μειώνονται οι δαπάνες για τη φύλαξη των παιδιών. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς – για την ακρίβεια το 56% – δήλωσαν ότι θα δυσκολεύονταν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της καθημερινής παιδικής φροντίδας που απαιτείται για να καλύψουν μια πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία στο γραφείο.

Η τηλεργασία – κυρίως μέσω του υβριδικού μοντέλου – υπάρχει πια ως δυνατότητα σε μεγάλο βαθμό στις ελληνικές επιχειρήσεις που ακολουθούν τη διεθνή τάση. Αν δεν είχε έρθει η πανδημία, ίσως να μην συζητούσαμε γι’ αυτό τώρα, όμως τα δεδομένα τρέχουν και αλλάζουν συνεχώς και μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα εργασιακά μοντέλα και αν όντως τελικά θα εδραιωθεί και διαχρονικά, σε εγχώριο επίπεδο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.