24 Οκτ 2024
READING

Πώς η efood χτίζει ένα ολοκληρωμένο omnichannel μοντέλο λιανικής

4 MIN READ

Πώς η efood χτίζει ένα ολοκληρωμένο omnichannel μοντέλο λιανικής

Πώς η efood χτίζει ένα ολοκληρωμένο omnichannel μοντέλο λιανικής

Οι προθέσεις της efood άρχισαν να διαφαίνονται από αρκετά νωρίς. Όταν ο όμιλος Delivery Hero SE, όπου υπάγεται η efood, ολοκλήρωσε τον Ιούλιο του 2022 την εξαγορά των εταιρειών Άλφα Διανομές, ΙΝΚΑΤ ΑE, Delivery.gr και E-table του Ομίλου Μούχαλη. Η συμφωνία ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2021, και έλαβε την ομόφωνη έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υλοποίησή της με βάση δεσμεύσεις που υπέβαλε η Delivery Hero στη διάρκεια του 2022.

Με την εξαγορά αυτή η Delivery Hero και το efood κατάφεραν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον κλάδο λιανικής και χονδρικής πώλησης στην Ελλάδα, διευρύνοντας ταυτόχρονα το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών και λύσεων που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Aπό τις παραπάνω εταιρείες, αυτή που παρουσιάζει λόγω αντικειμένου το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η ΙΝΚΑΤ Α.Ε. Η εταιρεία που διατηρεί ένα ευρύτατο δίκτυο καταστημάτων, τα οποία είναι γνωστά ως kiosky’s. Πρόκειται για το μοντέλο μικρής λιανικής που αριθμεί περισσότερα από 300 καταστήματα στην Αθήνα, σε γειτονιές, εμπορικά κέντρα και άλλα κομβικής σημασίας σημεία εμπορικής δραστηριότητας της πόλης.

Η ανάπτυξη του νέου brand λιανικής

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η efood έχει εισέλθει σε μία διαδικασία να συστήσει το δικό της brand στη μικρή λιανική των καταστημάτων ευκολίας, με την ταμπέλα «efoodLocal». Με την κίνηση να επανασυστήσει τα Kiosky’s η Delivery Hero θα δημιουργήσει ένα νέο ισχυρό εμπορικό σήμα στον τομέα των convenience stores στην Ελλάδα, έναν κλάδο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ο οποίος κυριαρχείται από την ΑΒ Βασιλόπουλος και την ΟΚ! Anytime Market και ταυτόχρονα αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς ο όμιλος Metro με τα franchise καταστήματα, My market Local αλλά και η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός.

Να θυμίσουμε ότι η υπηρεσία delivery efood όπως λειτουργεί σήμερα, υπόσχεται την παράδοση παραγγελιών σε λιγότερη από μισή ώρα από τη στιγμή καταχώρησης της παραγγελίας στην πλατφόρμα της. Με την αλλαγή της ονομασίας των Kiosky’s σε efood θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίκτυο με φυσική και ηλεκτρονική παρουσία υπό κοινό brand στην ελληνική αγορά. Το δίκτυο των Kiosky’s στο τέλος του 2022 απαρτιζόταν από 63 καταστήματα.

Θα θυμίσουμε ότι στο τέλος του 2022 η ΙΝΚΑΤ είχε κύκλο εργασιών 61,31 εκατομμυρίων ευρώ από 56,27 εκατομμύρια ευρώ το 2021, ενώ κατέγραψε ζημίες μετά από τους φόρους που ανήλθαν στα 6,47 εκατομμύρια ευρώ από 2,66 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίστοιχα στο τέλος του 2022 ο κύκλος εργασιών για τη Delivery Hero Dmart ήταν 18,31 εκατομμύρια ευρώ από 5,14 εκατομμύρια ευρώ το 2021 με ζημίες μετά από τους φόρους 8,13 εκατομμύρια ευρώ από 3,3 εκατομμύρια ευρώ.

Με την κίνηση να επανασυστήσει τα Kiosky’s η Delivery Hero θα δημιουργήσει ένα νέο ισχυρό εμπορικό σήμα στον τομέα των convenience stores στην Ελλάδα, έναν κλάδο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό

Ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα στα μικρά σημεία

Στη συνέχεια η δεύτερη ήρθε να απορροφήσει την πρώτη, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ενιαίο και ισχυρό σχήμα στη μικρή λιανική το επόμενο διάστημα. Εκεί που ήδη έχουν επενδύσει οι μεγάλες αλυσίδες όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος με τα καταστήματα ΑΒ Shop&Go. Στις κυρίαρχες δυνάμεις των μικρών καταστημάτων ευκολίας σε γειτονιές της Ελλάδας είναι και η Ok! Markets που αποτελεί μία από τις παλιότερες στο χώρο αυτόν, έχοντας περάσει από αρκετές αλλαγές επί εποχής Μαρινόπουλου και πριν διανύσει τον δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης κατά την εποχή της Δέσποινας Ξυνού και του Κώστα Κορκιδάκη, οι οποίοι έχουν σήμερα την ιδιοκτησία της αλυσίδας.

Στην περίπτωση πάντως της efood το εγχείρημα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και εκτινάσσει στα ύψη των ανταγωνισμό με τους παραδοσιακούς παίκτες του λιανεμπορίου στα σούπερ μάρκετ. Θυμίζουμε εδώ ότι και η Mymarket έχει προχωρήσει στην ταχεία ανάπτυξη δικτύου franchise με τα MymarketLocal και συνεχίζει να αναπτύσσεται σε αυτόν τον τομέα με νέα καταστήματα. Σκοπός της efood είναι να συνδυάσει τη λιανική της με ένα σύγχρονο omnichannel μοντέλο που θα συνδυάζει το quickcommerce με παραδόσεις σε χρόνο που δεν υπερβαίνει τη μισή ώρα και ένα καθετοποιημένο δίκτυο λιανικής, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πελατών της με παρουσία σε όλη την Ελλάδα.

Τα efoodLocal έρχονται ταυτόχρονα να αποτελέσουν και τα μικρά σημεία πώλησης βασικών καταναλωτικών αγαθών της επόμενης μέρας. Αποδεικνύοντας ότι ακόμα και σε περιπτώσεις ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών τεχνολογίας στον τομέα του delivery και του ηλεκτρονικού εμπορίου όπως είναι η efood, απαιτείται και το φυσικό δίκτυο για να συμπληρώσει τη δραστηριότητά τους. Μάλιστα, αμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται και το επίσημο λανσάρισμα της νέας δραστηριότητας με ευρεία επικοινωνιακή καμπάνια που θα ξεκινήσει η efood για να στηρίξει το νέο μοντέλο που δημιουργεί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.