18 Δεκ 2024
READING

Έρχεται η «αποκαθήλωση» του brand της Μυκόνου;

4 MIN READ

Έρχεται η «αποκαθήλωση» του brand της Μυκόνου;

Έρχεται η «αποκαθήλωση» του brand της Μυκόνου;

Μύκονος, η μεγάλη πρωταγωνίστρια του ελληνικού τουρισμού, το hotspot του εγχώριου και διεθνούς jest set, το νησί της πολυτέλειας και του ατελείωτου πάρτι. Για χρόνια η φήμη της Μυκόνου ήταν γραμμένη με χρυσά γράμματα και η αίγλη της παρέμενε ανεξίτηλη στον χρόνο.

Όμως, η ίδια της η υπερβολή, που τα τελευταία χρόνια εκτοξεύθηκε, έφερε σύννεφα στην κάποτε αψεγάδιαστη φήμη της. Υπερτουρισμός, ασφυκτικές συνθήκες, ανεξέλεγκτη δόμηση, στον βωμό του luxury τουρισμού και της ικανοποίησης του πλήθους ιδιαίτερα ευκατάστατων επισκεπτών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, σοβαρά προβλήματα στις υποδομές,  ακόμη και εγκληματικότητα – που έγινε αντικείμενο συζήτησης και αναρτήσεων και από παγκοσμίου φήμης influencers που έπεσαν θύματα – και βέβαια οι εξαιρετικά υψηλές και σε πολλές περιπτώσεις παράλογες, τιμολογιακές πολιτικές, σταδιακά φαίνεται πως «κατεβάζουν» τη Μύκονο από το βάθρο της. Ταυτόχρονα, φέρνουν στο προσκήνιο άλλους, εξίσου premium αλλά πιο «λογικούς» πια, καλοκαιρινούς προορισμούς, εντός και εκτός Ελλάδας. Τα παράπονα και οι συζητήσεις με αρνητική χροιά για τη Μύκονο είναι υπαρκτές εδώ και καιρό, όμως το πλήρωμα του χρόνου φαίνεται πως ήρθε, και το ταξιδιωτικό κοινό – με βάση τους αριθμούς που έχουμε στη διάθεσή μας – φαίνεται πως έχει γυρίσει την πλάτη στο νησί των ανέμων.

Ο αριθμός των ξένων επιβατών που διακινήθηκε στο αεροδρόμιο της Μυκόνου τον Μάρτιο έπεσε στους 338 από 864 τον αντίστοιχο μήνα του 2022

Η κάποτε αψεγάδιαστη εικόνα που γίνεται θαμπή

Τα κακά νέα όμως ήρθαν ήδη από πέρυσι, ξεκινώντας μία ριζική αλλαγή στο σκηνικό που είχαμε μέχρι τώρα συνηθίσει. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το 2023 η πτώση στο σύνολο της χρονιάς για το νησί των ανέμων ήταν 5,2%.

Για φέτος, η θερινή σεζόν ξεκίνησε παίρνοντας την κατιούσα ήδη από την αρχή της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Fraport, στη διαχείριση της οποίας βρίσκονται αυτά τα αεροδρόμια, ο αριθμός των ξένων επιβατών που διακινήθηκε στο αεροδρόμιο της Μυκόνου τον Μάρτιο έπεσε στους 338 από 864 τον αντίστοιχο μήνα του 2022, καταγράφοντας μείωση 60,9%. Στο τρίμηνο, οι επιβάτες από το εξωτερικό διαμορφώθηκαν σε 350 από 929, μειωμένοι κατά 62,3% σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες του 2023.

Να αναφέρουμε ενδεικτικά, για να αντιληφθούμε την κατάσταση και την αλλαγή του σκηνικού, ότι το 2022, σε σχέση με το 2021, είχε σημειωθεί σημαντική αύξηση, η οποία είχε εκτιναχθεί στο 60%.

Επιστρέφοντας στα φετινά, τα νέα δεδομένα για τη Μύκονο έρχονται σε μία περίοδο όπου ο ελληνικός τουρισμός στο σύνολό του καταγράφει συνεχώς νέα ρεκόρ, με έσοδα που φημολογείται πως μπορεί να ξεπεράσουν τα 22 δισ. ευρώ. Και αυτό το γεγονός είναι από μόνο του ένα ακόμη ελληνικό παράδοξο.

Είναι άραγε το φαινόμενο αυτό μία «εκδίκηση» των επισκεπτών, απέναντι στις εξωπραγματικές τιμές και απαιτήσεις που έχει πια η φιλοξενία στο νησί της Μυκόνου; Είναι πολύ πιθανό, όμως το σίγουρο είναι ότι δύσκολα η κατάσταση θα επανέλθει στα προηγούμενα δεδομένα και ίσως αυτό να μη γίνει και ποτέ.

Επίσης, μια σειρά από γεγονότα ήρθαν να προστεθούν στα μελανά σημεία της φήμης του νησιού. Καταγγελίες και ποινικές υποθέσεις κατά επιχειρήσεων και ανεγέρσεων οικοδομών, υπέρογκα πρόστιμα και λουκέτα σε πασίγνωστα καταστήματα εστίασης, κατεδαφίσεις παράνομων κατασκευών. Όλα αυτά συνετέλεσαν στο να μην βλέπουν πολλοί πια τη Μύκονο με «καλό μάτι», να αντιδρούν και να νιώθουν πως «ο κόμπος έφτασε στο χτένι». Η αλήθεια είναι πως, πριν από τους επισκέπτες, και ειδικά τους Έλληνες, πρώτο το ίδιο το νησί «γύρισε την πλάτη» σε αυτούς, αφού λόγω των αστρονομικών ποσών που ζητούνταν για οποιαδήποτε παροχή, ουσιαστικά απέκλεισε τεράστια μερίδα κοινού, απευθυνόμενο αποκλειστικά σε ξένους κυρίως, πλούσιους επισκέπτες. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η σκοτεινή πλευρά της Μυκόνου. Ακόμη περισσότερο, ξεκίνησε ίσως η κατάρρευση ενός κάποτε ισχυρού και παγκοσμίου βεληνεκούς brand.

Σε άλλους προορισμούς στρέφουν το βλέμμα και οι πλούσιοι

Ακόμη όμως και μέρος των πλουσίων επισκεπτών, στους οποίους πόνταρε η Μύκονος, φαίνεται πως στρέφουν το βλέμμα τους σε άλλους προορισμούς, επιζητώντας ίσως περισσότερη ιδιωτικότητα την οποία δεν μπορούν να βρουν πια στη Μύκονο, που έχει μετατραπεί σε ένα χαοτικό σκηνικό. Έτσι, άλλοτε σημαντικές για το νησί ξένες αγορές όπως το Κατάρ και το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκουν αλλού luxury προορισμούς, πιστεύοντας πως δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το κάλλος της Μυκόνου.

Για παράδειγμα, κορυφαίοι προορισμοί για την «ελίτ» των τουριστών εντοπίζονται στην Ισπανία, όπως και η Ίμπιζα και η Μαγιόρκα, ενώ ψηλά στη λίστα βρίσκεται βέβαια και η Γαλλική Ριβιέρα, από το Σαιν Τροπέ, μέχρι τη Νίκαια. Πάντα αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός είναι και η Ιταλική Ριβιέρα, με τις πέντε διάσημες πόλεις του Cinque Terre, την ακτή Amalfi, τη λίμνη Como, το Capri ενώ δημοφιλές είναι και το νησί της Σαρδηνίας.

Μεγάλη μερίδα του ταξιδιωτικού κοινού έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια και οι Δαλματικές Ακτές στην Κροατία, όπως και η Τουρκική Ακτή, που κερδίζει ολοένα και περισσότερο κοινό. Τοποθεσίες που όπως υποστηρίζουν ξενοδόχοι και μη, παρουσιάζουν απαράμιλλη ομορφιά, παρόμοια νερά με αυτά της Μυκόνου, αλλά πολύ χαμηλότερες τιμές και περισσότερη άνεση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.