18 Δεκ 2024
READING

Το μεγάλο business που λέγεται «Ολυμπιακοί Αγώνες»

6 MIN READ

Το μεγάλο business που λέγεται «Ολυμπιακοί Αγώνες»

Το μεγάλο business που λέγεται «Ολυμπιακοί Αγώνες»

Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν από την πολυαναμενόμενη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, με το Παρίσι, το οποίο τους φιλοξενεί φέτος, να αποτελεί κανονικό φρούριο, με επίκεντρο την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και την ασφάλεια της γαλλικής πρωτεύουσας και βέβαια, όλα τα φώτα της δημοσιότητας να είναι στραμμένα εκεί.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 θα ξεκινήσουν στις 26 Ιουλίου και θα συνεχιστούν έως τις 11 Αυγούστου, ενώ θα αγωνιστούν αθλητές από 206 συνολικά χώρες.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν κάθε διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενδεικτικά, δύο δισεκατομμύρια παρακολούθησαν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022 και τρία δισεκατομμύρια τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, σύμφωνα με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Η τηλεθέαση των αγώνων του 2024 μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη από τους τελευταίους κύκλους, δεδομένης της δυτικής ζώνης ώρας.

Το κόστος των εισιτηρίων ποικίλλει ανάλογα με την εκδήλωση και την ημερομηνία, με τα εισιτήρια για τους αγώνες του 2024 να κυμαίνονται από 24 έως 980 ευρώ, ή περίπου 26 έως 1.066 δολάρια ΗΠΑ. Τα εισιτήρια για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων κοστίζουν σχεδόν 3.000 δολάρια και είχαν σχεδόν εξαντληθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2024.

Όλο αυτό, και πολλοί ακόμη παράγοντες (όπως για παράδειγμα οι χορηγοί και τα ποσά που δαπανώνται για τη διαμονή των επισκεπτών, και πολλά ακόμη κόστη που έχουν να κάνουν με τη φιλοξενία), συνθέτουν ένα business σκηνικό υπέρογκων ποσών, που δίνει αδιαμφισβήτητα επιχειρηματική χροιά στην τεράστια, παγκόσμια διοργάνωση.

Για την οικονομία της γαλλικής πρωτεύουσας, Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες εκτιμάται ότι πρόκειται να αποφέρουν καθαρά κέρδη μεταξύ 6,7 και 11,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανεξάρτητη έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Κέντρο Αθλητικού Δικαίου και Οικονομίας (CDES), το ερευνητικό ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Λιμόζ στη Γαλλία που ειδικεύεται στις οικονομικές και νομικές πτυχές του αθλητισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κέρδη προέρχονται από τρεις βασικές κατηγορίες, που δεν είναι άλλες από την ίδια τη διοργάνωση και υποστηρικτικούς κλάδους όπως οι κατασκευές και ανακαινίσεις των υποδομών και βέβαια, από τον τουρισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα οικονομικά οφέλη που αναμένεται να έρθουν από τη διοργάνωση αγγίζουν το 42%, από τις κατασκευές ή ανακαινίσεις των υποδομών στο 28% και από τον τουρισμό το 30% του συνολικού κέρδους.

8,6 εκατομμύρια εισιτήρια έχουν πουληθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ εισιτηρίων που πουλήθηκαν για Ολυμπιακούς Αγώνες

Σπάνε ήδη τα ρεκόρ τα εισιτήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Οργανωτική Επιτροπή που αποκάλυψε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περίπου 8,6 εκατομμύρια εισιτήρια έχουν πουληθεί ήδη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ εισιτηρίων που πουλήθηκαν για Ολυμπιακούς Αγώνες που ήταν 8,3 εκατομμύρια για την Ατλάντα το 1996. Μάλιστα, μπαίνοντας στην τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των εισιτηρίων που υπολογίστηκε ότι θα πωληθούν είναι 10 εκατομμύρια εισιτήρια και 3,4 εκατομμύρια για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Αθλήματα όπως ο στίβος, η κολύμβηση και το μπάσκετ είναι αυτά που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση και βέβαια είναι και τα πιο ακριβά. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι για την ημέρα που διεξάγεται ο τελικός των 100 μέτρων ανδρών στο Stade de France, τα εισιτήρια κοστίζουν ακόμα και 1.000 ευρώ.

«Τσουχτερός» τουρισμός – Πολλά κέρδη

Στο Παρίσι υπολογίζεται ότι θα προσέλθουν μεταξύ 2,3 και 3,1 εκατ. θεατές, που θα παρακολουθήσουν τα αθλήματα. Ένα σημαντικό ποσοστό – περίπου 64% – θα είναι φυσικά Γάλλοι πολίτες και οι υπόλοιποι θα είναι τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αναμένεται ότι θα δαπανηθούν 2,6 δισ. ευρώ από τους τουρίστες που θα επισκεφθούν την πόλη κατά τη διεξαγωγή των αγώνων, ακόμη και αν πολλοί από αυτούς δεν παρακολουθήσουν κάποιο άθλημα.

Πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα έχουν ήδη, μήνες πριν, διπλασιάσει ή ακόμη και τριπλασιάσει τις τιμές τους για τη θερινή σεζόν και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί μία διανυκτέρευση που κόστιζε 300 ευρώ, να κοστίσει πια 1.000. Ακόμη και στην πλατφόρμα Airbnb, η μέση τιμή διανυκτέρευσης για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων ξεπερνάει τα 500 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Σε παρόμοια ανοδική πορεία κινούνται και οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, οι οποίες αυξήθηκαν ραγδαία, ενώ ακόμη και το κόστος των εισιτηρίων του μετρό θα διπλασιαστεί προσωρινά. Ακόμη και για κάποιον που δεν θέλει να παρακολουθήσει κανένα αθλητικό γεγονός, όλα θα είναι «διπλά» και «τρίδιπλα», αφού ακόμη και το Μουσείο του Λούβρου, και τα Ανάκτορα των Βερσαλλιών κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, με τσουχτερές αυξήσεις στα εισιτήρια.

Τα brands που πλουτίζουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Όσον αφορά τους χορηγούς, αυτούς που σε κάθε αντίστοιχη διοργάνωση ποντάρουν στην τεράστια προβολή που θα λάβουν, πρωταγωνίστριες είναι δύο χρηματοοικονομικές εταιρίες, η Allianz και η Visa, που είναι μάλιστα μακροχρόνιοι συνεργάτες των παιχνιδιών. Συγκεκριμένα, η ασφαλιστική εταιρία Allianz δαπανά περίπου 77,5 εκατ. λίρες Αγγλίας κάθε χρόνο για να είναι «πρώτη». Aπό την άλλη, η Visa, είναι επίσημος παγκόσμιος συνεργάτης τεχνολογίας πληρωμών των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1986 και χορηγός των Παραολυμπιακών Αγώνων από το 2002.

Στον «κόψη του ξυραφιού», μόλις δύο μήνες πριν την έναρξη των αγώνων, η Lloyds Banking Group ανακοίνωσε τη χορηγία του τίτλου για την ομάδα ποδηλασίας της Μεγάλης Βρετανίας. Ενώ από εκεί και πέρα, κολοσσοί από διάφορους κλάδους συνθέτουν τη λίστα των χορηγών. Ενδεικτικά, η ζυθοποιία Anheuser-Busch InBev – της Budweiser, της Corona και της Stella Artois- θα είναι επίσημος χορηγός για τρεις επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάνοντας την αρχή από την καλοκαιρινή διοργάνωση του Παρισιού φέτος. Πρωταγωνιστής είναι και ο γαλλικός τιτάνας ειδών πολυτελείας LMVH, με μάρκες όπως η Moët Hennessy, η Sephora, η Louis Vuitton και η Dior, αλλά και εταιρίες όπως Carrefour, AirBnb, Alibaba, Coca-Cola, P&G, Toyota. Όσον αφορά τον εξοπλισμό των αθλητών, αυτούς θα ντύσουν μάρκες από Ralph Lauren και Emporio Armani, έως Berluti και Adidas.

Συνολικά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού αναμένεται να συγκεντρώσουν περισσότερα από 1,24 δισ. ευρώ σε χορηγίες.

Η άλλη πλευρά – Αδειάζουν οι καφετέριες

Όλα όμως έχουν και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες μία τεράστια επιχείρηση, η οποία κρύβει πίσω της εκατομμύρια, τα δρακόντεια μέτρα που – δικαίως – έχουν εφαρμοστεί ήδη στην πόλη, φέρνουν πίσω τις τοπικές επιχειρήσεις που άλλοτε έσφυζαν από ζωή. Παρότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα, η πρωτεύουσα είναι κάτι παραπάνω από απλώς προετοιμασμένη, με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας.

Η αστυνομία έχει επιβάλει μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, υψώνοντας μεταλλικά φράγματα για να περιφράξει τις γειτονιές και απαιτώντας άδεια -πάσο με κωδικούς QR- για την είσοδο.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες είχαν προετοιμαστεί να φιλοξενήσουν πλήθος επισκεπτών, κάποιοι μάλιστα προσέλαβαν και εποχικό προσωπικό για να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη κίνηση, όμως τα μέτρα ασφαλείας άλλαξαν τα σχέδιά τους. Κάποιοι καταγράφουν μάλιστα ήδη ακόμη και 80% λιγότερους πελάτες λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ένωσης ιδιοκτητών γαλλικών εστιατορίων, με κάποια από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης να έχουν – αναγκαστικά – ερημώσει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.