17 Οκτ 2024
READING

Ρέει άφθονη η μπύρα στην Ελλάδα λόγω των αθλητικών διοργανώσεων

5 MIN READ

Ρέει άφθονη η μπύρα στην Ελλάδα λόγω των αθλητικών διοργανώσεων

Ρέει άφθονη η μπύρα στην Ελλάδα λόγω των αθλητικών διοργανώσεων

Ολυμπιακοί αγώνες και άλλες αθλητικές διοργανώσεις έδωσαν σημαντική ώθηση στην αγορά της μπίρας, του ποτού που έχει συνδεθεί άρρηκτα στην ψυχή του καταναλωτή με τις συγκεντρώσεις με την παρέα στο σπίτι, το ελληνικό καλοκαίρι ακόμη και στην πόλη και βέβαια… το ποδόσφαιρο και τις αθλητικές διοργανώσεις.

Φέτος, είναι μία χρονιά πλούσια σε τέτοιες, με το Euro που έλαβε χώρα στα γήπεδα της Γερμανίας να έχει μόλις τελειώσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες να ξεκινούν σε λίγες μέρες στο Παρίσι. Συνεπώς, οι προοπτικές για το κομμάτι «μπύρα» είναι ακόμη πολλές. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αναμένει επίσης μεγάλη ανάπτυξη και λόγω των αυξημένων τουριστικών ροών που αναμένεται να εκτοξεύσουν την κατανάλωσή της σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα γεγονότα.

Η μπύρα έχει έρθει στο προσκήνιο και παραμένει εκεί, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρκεί να αναφέρουμε μάλιστα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι θα έχουν επίσημο χορηγό μια μπύρα. Συγκεκριμένα, η Anheuser-Busch InBev έχει συνάψει συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή έως το 2028, με την εταιρία να ανακοινώνει ότι η μάρκα Corona Cero, μια μπύρα χωρίς αλκοόλ, θα ηγηθεί αυτής της εκστρατείας και στους Ολυμπιακούς του καλοκαιριού, αλλά και κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026 σε Μιλάνο-Κορτίνα.

Επιστρέφοντας στα ελληνικά δεδομένα, η κατηγορία της μπύρας έχει αποδείξει σημαντικές αντοχές απέναντι στις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ), Νικήτα Ασπιώτη, η εγχώρια αγορά μπύρας βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το 2024 ο όγκος κατανάλωσης να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 – όταν η κατανάλωση είχε διαμορφωθεί κοντά στα 4 εκατ. εκατόλιτρα.

Ο χάρτης της εγχώριας αγοράς

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, ο κλάδος της ζυθοποιίας δεν μας αφήνει χωρίς νέες εξελίξεις, αφού παρατηρείται συνεχής κινητικότητα στους κύκλους των μεγάλων παικτών τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που έχει αλλάξει ριζικά τις ισορροπίες στην εγχώρια αγορά.

Το μεγαλύτερο μέρος στην πίτα της αγοράς μπύρας στην Ελλάδα μοιράζονται οι τρεις κυρίαρχες ζυθοποιίες με πρώτο παίκτη την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, μέλος του ολλανδικού ομίλου Heineken (η οποία φέρει τα σήματα ΑΜΣΤΕΛ, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer, Erdinger, Lagunitas, SOL, Desperados, Birra Moretti, Murphy’s, McFarland, ΜΑΜΟΣ, ΝΥΜΦΗ), αμέσως μετά την Ολυμπιακή Ζυθοποιία του δανέζικου ομίλου Carlsberg (με σήματα όπως Carlsberg, Kaiser, Henninger, Climbergen, Guinness, Schneider Weisse, ΦΙΞ, Mythos, NHΣΟΣ) και τρίτη την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης.

Όσον αφορά στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η εξαγωγική δραστηριότητα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας εξακολουθεί να κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και μάλιστα σε διψήφιο αριθμό, ενώ το 2023 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας ξεπέρασε το 2023 τα 300 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος βέβαια φέρνει και «γερά» επενδυτικά πλάνα. Έτσι, με στόχο την κατεύθυνση προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την  εστίαση σε τρεις βασικούς πυλώνες (περιβάλλον – κοινωνία – υπευθυνότητα), η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αναπτύσσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο ύψους 65 εκατ. ευρώ για την τριετία 2024-2026, εκ των οποίων το 50% περίπου αφορά σε πράσινες επενδύσεις.

Η εγχώρια αγορά μπύρας βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το 2024 ο όγκος κατανάλωσης να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019

Από την άλλη, ο δεύτερος παίκτης, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, το 2023 κατέγραψε αύξηση του συνολικού όγκου πωλήσεων κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και κατόρθωσε να ενισχύσει κατά μια ποσοστιαία μονάδα το συνολικό μερίδιο αγοράς της στην Ελλάδα, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 25%. Έτσι, ετοιμάζει επίσης δυναμικό πλάνο επενδύσεων, με σκοπό να διευρύνει το μερίδιό του στην αγορά. Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση, το 2024 αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια επενδυτικού πλάνου ύψους 9,5 εκατ. ευρώ το 2023, το οποίο αφορούσε σε μηχανολογικό εξοπλισμό, συσκευασία, εξοπλισμό παγίων για την κρύα αγορά (ψυγεία κλπ). Συνολικά για την τριετία 2024-2026 δρομολογούνται επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν προηγηθεί επενδύσεις ύψους 23,1 εκατ. ευρώ το διάστημα 2021-2023.

Να θυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2023 ανακοινώθηκε ότι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία αναλαμβάνει την αποκλειστική διανομή στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας αλλά και στο εξωτερικό όλων των ζύθων της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων που παράγει τις premium μπύρες Νήσος, ενώ την ίδια χρονιά, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να φέρει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σίνδο την παραγωγή της Carlsberg.

Μετά τους δύο πρώτους παίκτες, ακολουθεί η διεκδικώντας το δικό της μερίδιο στην αγορά η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης. Στον χάρτη των στόχων βρίσκονται οι επενδύσεις που όμως αφορούν περισσότερο τα προϊόντα, τόσο όσον αφορά την παραγωγή, όσο και την εικόνα τους. Βασικός πυλώνας του πλάνου είναι η αξιοποίηση των επενδύσεων που μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης τα τελευταία χρόνια, όπως η σύγχρονη γραμμή παραγωγής στην Αταλάντη που ολοκληρώθηκε το 2022.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη μπίρα χωρίς αλκοόλ, ένα ποτό που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ανάπτυξη γενικώς, αλλά και για τη συγκεκριμένη εταιρία. Στην κατηγορία της μπύρας χωρίς αλκοόλ, η ΕΖΑ καταγράφει φέτος ανάπτυξη 60%, ενώ το συνολικό μερίδιο αυτής της κατηγορίας στο σύνολο της αγοράς ανέρχεται κοντά στο 3%. Έτσι, τα ραντάρ της εταιρίας είναι ανοικτά για να προσεγγίσουν νέο κοινό που κινείται περισσότερο προς τη μπύρα ως ένα είδος αναψυκτικού και πρόκειται να λανσάρει και νέα προϊόντα σε αυτή την κατηγορία από το 2025. Η διοίκηση εκτιμά ότι η κατηγορία alcohol free έχει πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης καθώς ευνοείται από τον τουρισμό αλλά και τις νέες συνήθειες των καταναλωτών.

Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί, η ΕΖΑ επεκτείνεται στη μεγάλη αγορά της Ho.Re.Ca με τη μπύρα Pils Hellas, σε φιάλη και βαρέλι.

Να θυμίσουμε επίσης ότι στον δυναμικό κλάδο της μπίρας έχει εισέλθει τελευταία και η Coca -Cola 3 Έψιλον, φέρνοντας το δικό της ισχυρό αποτύπωμα στον κλάδο του αναψυκτικού και στο κομμάτι «μπύρα». Πώς το έκανε; Μέσα από τη σύναψη αποκλειστικής, μακροπρόθεσμης συμφωνίας με την AB InBev, τη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, με ορισμένα από τα πιο δημοφιλή σήματα μπύρας, όπως Corona, Stella Artois και Bud.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.