18 Δεκ 2024
READING

Πώς το Οzempic αλλάζει τη μόδα

5 MIN READ

Πώς το Οzempic αλλάζει τη μόδα

Πώς το Οzempic αλλάζει τη μόδα

Τα τελευταία χρόνια, στον χώρο της μόδας (αλλά και γενικότερα σε εργασιακούς) έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολύ έντονα οι έννοιες diversity και inclusion. Με απλά λόγια, πρόκειται για την «ποικιλομορφία» και την «συμπερίληψη». Άτομα δηλαδή με διαφορετικό φύλο, εθνικότητα, σεξουαλικότητα, σωματότυπο, θρησκεία κτλ να εκπροσωπούνται και να μην απομονώνονται.

Κι όμως. Όσο έντονα το ακούγαμε τα τελευταία χρόνια, τόσο αρχίζει να δημιουργείται η εντύπωση πλέον ότι αντί για μία νέα πραγματικότητα, μάλλον περισσότερο μιλούσαμε για ένα πείραμα. Ένα πείραμα που δοκιμάστηκε, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, και σιγά σιγά μπαίνει στο περιθώριο. Το παράδοξο όμως είναι ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει -άθελα του- κι ένα πολύ γνωστό φάρμακο, το Ozempic.

Ένα φάρμακο τα αλλάζει όλα

Για όσους δε γνωρίζουν, το Ozempic είναι ένα φάρμακο για διαβητικούς, το οποίο αποδείχθηκε στην πράξη ότι βοηθά ανθρώπους να χάσουν βάρος. Σταδιακά η δημοτικότητά του ανέβηκε και σύμφωνα με τους νεότερους υπολογισμούς, έως το 2028 θα το χρησιμοποιούν περίπυο 70 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων τα 48 εκατ., σύμφωνα με έρευνα της Bank of America, θα ζουν στις ΗΠΑ. Άλλωστε, μόνο το 2023, σύμφωνα με την Ozempic Novo Nordisk, την εταιρεία δηλαδή που το κατασκευάζει, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 58%. Κι όλα αυτά ενώ το κόστος του φαρμάκου στις ΗΠΑ φτάνει τα 1.000 δολάρια και στη Μεγάλη Βρετανία τις 300 λίρες. Μια τιμή όμως που όσο οι πατέντες για τα συστατικά του οδεύουν προς την λήξη τους σε πολλές χώρες αναμένεται να μειωθεί.

Πώς όμως αυτή η εξέλιξη επιδρά στον χώρο της μόδας; Η απάντηση έρχεται από την Deutsche Bank Adam Cochrane η οποία προβλέπει τόνωση των εσόδων των εταιρειών μόδας, καθώς οι άνθρωποι που θα έχουν χάσει βάρος με το Ozempic θα σπεύδουν να ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα τους. Σύμφωνα μάλιστα με την Bank of America, οι καταναλωτές αναμένεται να πηγαίνουν για ψώνια κάθε φορά που θα «πέφτουν» δύο νούμερα.

Μάλιστα, τον συλλογισμό αυτό επιβεβαίωσε και έρευνα της Morning Consult, η οποία εξέτασε τη συμπεριφορά χρηστών του Ozempic και άλλων φαρμάκων με παρόμοια δράση, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, όχι μόνο οι άνθρωποι που έχασαν βάρος από αυτά τα φάρμακα ψώνιζαν πιο τακτικά ρούχα, αλλά, έχοντας αποκτήσει παραπάνω αυτοπεποίθηση, στράφηκαν και σε άλλα στυλ ντυσίματος,

Το τέλος των plus size models;

Μπορεί η βιομηχανία της μόδας να ακολούθησε τις τάσεις για diversity και inclusion, στην πράξη όμως αποδείχτηκε ότι, στην συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών, το έκανε επειδή πίστεψε ότι θα ωφεληθεί από αυτό και όχι επειδή πραγματικά πίστευε στις συγκεκριμένες έννοιες και αξίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εταιρεία εσωρούχων Victoria’s Secret, η οποία, το 2020, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τρανς και plus size μοντέλα στις καμπάνιές της. Τελικά η επιλογή της αυτή οδήγησε σε σημαντική πτώση των πωλήσεων, με αποτέλεσμα να ανακοινώσει την επιστροφή της στα γνωστά «αγγελάκια» της που κατά παράδοση όχι απλώς υπηρετούν τα λεγόμενα «κλασικά» πρότυπα ομορφιάς αλλά τα ξεπερνάνε και κατά πολύ.

Φυσικά η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι η μοναδική που προχώρησε σε ανάλογες κινήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Vogue Business Άνοιξη/Καλοκαίρι 2025 για την ενσωμάτωση μεγάλων μεγεθών ενδυμάτων , η συμπερίληψη στην πασαρέλα υποχωρεί σημαντικά φέτος. Σε όλη τη σεζόν, μόνο τρεις από τις 65 μάρκες (δηλαδή ποσοστό 4,6%) περιλάμβαναν τουλάχιστον ένα μοντέλο plus-size. Πριν από τέσσερις σεζόν, κατά τη διάρκεια της σεζόν AW23 τον Φεβρουάριο του 2023, οκτώ μάρκες ρούχων από τις 69 (δηλαδή ποσοστό 11,5%) περιείχαν τουλάχιστον ένα μοντέλο plus-size.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του χώρου, όσο τα φάρμακα για την απώλεια βάρους γίνονται η νέα τάση της pop κουλτούρας, τόσο οι μάρκες πολυτέλειας, όσο κι αυτές της λεγόμενης μαζικής αγοράς, θα θεωρούν ότι έχουν την άδεια να επιστρέψουν ξανά στα γνωστά μικρά νούμερα ρούχων που προωθούσαν άλλωστε για σειρά ετών. Άλλωστε, ειδικά οι μάρκες πολυτελείας, δείχνουν εδώ και καιρό απρόθυμες να καλύψουν την ζήτηση για μεγάλα μεγέθη, με εξαίρεση κάποια περιστασιακή συμβολική αντιπροσώπευση.

Αυξάνεται η ζήτηση για μικρότερα νούμερα

Ήδη, ένας πλήθος λιανοπωλητών και εταιρειών μόδας με έδρα τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Rent the Runway, βλέπουν αυξημένη ζήτηση για μικρότερα μεγέθη ρούχων και πτώση της ζήτησης για μεγαλύτερα μεγέθη, σύμφωνα με την The Wall Street Journal . Οι έμποροι λιανικής έχουν επενδύσει σε λιγότερα προϊόντα μεγαλύτερου μεγέθους, σύμφωνα με στοιχεία EDITED. Στις Η.Π.Α., οι επιλογές φορεμάτων που αφορούν νούμερα US 14 και άνω έχουν μειωθεί κατά 15% σε έναν χρόνο. Επιπλέον, οι έμποροι λιανικής που παραδοσιακά τροφοδοτούσαν την αγορά με ρούχα μεγάλου μεγέθους έχουν μειώσει τις προσφερόμενες επιλογές.

Όπως λοιπόν τονίζει η Kayla Marci, το plus size, τόσο στα ρούχα, όσο και στα μοντέλα που το εκπροσωπούν, είναι η κατηγορία που κινδυνεύει περισσότερο εάν το Ozempic γίνει mainstream για λόγους που ξεπερνάνε την αρχική του χρήση. Άλλωστε, όπως τονίζει: «Ακόμη και όταν το κίνημα αποδοχής των σωμάτων που ξέφευγαν από τα παραδοσιακά πρότυπα, ήταν στο αποκορύφωμά της, η βιομηχανία δεν ανταποκρινόταν αρκετά γρήγορα».

Γενικότερη η «στροφή» των εταιρειών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στροφή μακριά από τα λεγόμενα DEI ( Diversity, Equality και Inclusion) προγράμματα πραγματοποιούν και μία σειρά από μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ.

Τελευταίο παράδειγμα είναι η Microsoft, η οποία έκλεισε ένα ανάλογο τμήμα και απέλυσε τους υπαλλήλους, υποστηρίζοντας ότι άλλαξαν οι υπηρεσιακές της ανάγκες από την 1η Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο τεχνολογικός κολοσσός, μετά την «έκρηξη» του κινήματος Black Lives Matter είχε δεσμευτεί ότι θα διπλασιάσεις τους Αφροαμερικανούς leader των ομάδων της μέχρι το 2025 και θα έθετε σε εφαρμογή πρόγραμμα για την αντιμετώπιση φυλετικών αδικιών.

Υπενθυμίζεται ότι ίδια στρατηγική έχουν ακολουθήσει το τελευταίο διάστημα και άλλες τεράστιες εταιρείες, όπως η Meta και η Google, ενώ το μεγαλύτερο HR γραφείο των ΗΠΑ απέσυρε τον όρο Equality από το πρόγραμμα ποικιλομορφίας της.

Oι μεγάλες εταιρείες δείχνουν να απομακρύνονται από τα προγράμματα DEI που υιοθέτησαν

Companies are backing away from "DEI"

Σίγουρα, πίσω από τα μεγάλα και όμορφα λόγια, στις εταιρείες αυτό που μετράει περισσότερο είναι το κέρδος. Όταν αυτό δεν παράγεται, όπως αποδεικνύεται, είναι έτοιμες να επιστρέψουν σε παλαιότερες τακτικές, μέχρι τουλάχιστον να αποφασίσουν να ακολουθήσουν κάποιο καινούργιο trend που ίσως προκύψει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.