17 Οκτ 2024
READING

Το Κόκκινο Τρακτέρ της Τζιας, τα τρόφιμα από βελανίδια και ένας μικρός παραγωγός κρασιού

4 MIN READ

Το Κόκκινο Τρακτέρ της Τζιας, τα τρόφιμα από βελανίδια και ένας μικρός παραγωγός κρασιού

Το Κόκκινο Τρακτέρ της Τζιας, τα τρόφιμα από βελανίδια και ένας μικρός παραγωγός κρασιού

Η δημιουργία και η ονομασία του κτήματος Κόκκινο Τρακτέρ στη Τζια, προήλθε από το κόκκινο τρακτέρ του 1947. Σύμφωνα με την ιστορία, το κόκκινο τρακτέρ, είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο νησί μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ με σκοπό την ανοικοδόμηση της περιοχής μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Κατά το παρελθόν, επισκεφτόμουν στα Μεσόγεια όπου έβλεπα αρκετές ταμπέλες κτημάτων με το όνομα του ιδιοκτήτη τους. Αρχικά σκέφτηκα κι εγώ να ονομάσω το δικό μου Κτήμα Μαρούλη. Όμως το κόκκινο τρακτέρ του 1947, ήταν αυτό που με οδήγησε στη σημερινή του ονομασία», αφηγείται ο παραγωγός και ιδιοκτήτης του κτήματος, Κώστής Μαρούλης.

Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του ο Κωστής αποφάσισε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να ασχοληθεί με μία χειρωνακτική εργασία. Η επιστροφή του από την Αθήνα στη Τζια έγινε πράξη το 1998. Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και η μονάδα παραγωγής προϊόντων από βελανίδι, με την ονομασία Oakmeal, της Αμερικανίδας, Μάρσι Μάγιερ, η οποία ήρθε πριν από περίπου 40 χρόνια, αγάπησε την Ελλάδα και έλαβε την ελληνική υπηκοότητα. Ο Κωστής, αξιοποίησε το οικογενειακό κτήμα, δημιουργώντας ξενώνα για τους επισκέπτες, ενώ παράλληλα καταπιάστηκε με την καλλιέργεια των αμπελιών στα 30 στρέμματα που περιβάλλουν τον ξενώνα. Δημιούργησε μία οινοποιητική μονάδα και κάνει παραγωγή και εμφιάλωση βιολογικής ρετσίνας αλλά και της ποικιλίας «μαυρούδι» της Τζιας.

Η Μάρσι Μάγερ από την πλευρά της δημιούργησε έναν επαγγελματικό βιοτεχνικό χώρο. Σε αυτόν γίνεται η επεξεργασία των βελανιδιών, όπου αποφλοιώνονται αποπικρίζονται  και από αυτήν την πρώτη ύλη παράγονται μπισκότα, μπάρες από 100% αλεύρι βελανιδιού και αποξηραμένα φρούτα καθώς και αλεύρι. Στη συνέχεια διατίθενται συσκευασμένα σε επιλεγμένα σημεία λιανικής πώλησης τροφίμων.

 Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα σε ηλικία 22 ετών – Το εστιατόριο στου Ψυρρή

Η Μάρσι είναι στην Ελλάδα από ηλικία 22 ετών με τα πρώτα χρόνια της ζωής της να τα έχει περάσει στην Αμερική

 Όταν ήρθε στη χώρα μας αποφάσισε να μείνει εδώ και πριν εγκατασταθεί στη Τζια το 2003 έμενε για αρκετά χρόνια στην Αθήνα, όπου είχε το μεξικάνικο εστιατόριο Blue Velvet στου Ψυρρή, πριν ακόμα η περιοχή αποκτήσει τη δημοφιλία που έχει σήμερα.

«Η Μάρσι ήθελε πολλά χρόνια να αξιοποιήσει το βελανίδι καθότι σε άλλες χώρες αποτελεί κατεξοχήν βρώσιμο προϊόν. Για να φτάσει στο στάδιο της μεταποίησης, προηγήθηκαν περίπου 8 χρόνια πειραματισμών. Μεσολάβησε διαδικασία crowdfunding και αγοράστηκε αποφλοιωτής βελανιδιού από την Τουρκία. Ακολούθως συμμετείχε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου αγοράστηκαν φούρνοι και μίξερ και  ξεκίνησε η παραγωγή. Η μεταποίηση μετράει ήδη 9 χρόνια διαδρομής, ενώ μαζί με τους πειραματισμούς που χρειάστηκαν, η συνολική προσπάθεια ήδη βρίσκεται στον 15ο χρόνο της», εξηγεί ο Κωστής Μαρούλης.

Η παραγωγή κρασιού

Για την παραγωγή του κρασιού ο ίδιος ξεκίνησε με ένα μικρό οικιακό αμπελώνα και το αποτέλεσμα που προέκυψε προκάλεσε το ενδιαφέρον του. Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να αποκτήσει τον κατάλληλο εξοπλισμό και να στήσει ένα μικρό οινοποιείο σε επαγγελματική βάση. «Αυτή τη στιγμή έχουμε αμπέλια ηλικίας από 5 έως και 20 ετών. Η αρχή έγινε με το «μαυρούδι», το οποίο έχει μεγάλη ιστορία πίσω του και είναι αρκετά διαδεδομένο και σε άλλες περιοχές. Στις Κυκλάδες είναι σύνηθες να συναντάμε την ίδια ποικιλία με διαφορετικές ονομασίες, κάτι που συμβαίνει και με το «μαυρούδι». Ωστόσο το «μαυρούδι» της περιοχής σύμφωνα με έναν Γάλλο αμπελογράφο που επισκέφθηκε το νησί το 2017, είναι μία ποικιλία που όμοια της δεν είχε συναντήσει αλλού έως τότε», λέει στο THETOTALBUSINESS ο παραγωγός.

Μεγαλύτερο εμπόδιο στην καλλιέργεια των αμπελιών είναι η ανομβρία που επικρατεί στο νησί, περιγράφει ο ίδιος. «Κάνουμε παραγωγή περίπου 4.000 φιαλών βιολογικού οίνου ετησίως και όλες οι ποσότητες πωλούνται στο εντός της Τζιας. Πλέον προστίθεται στην παραγωγή και ένα νέο αμπέλι, γεγονός που θα προσφέρει μεγαλύτερες ποσότητες παραγωγής στο μέλλον».

«Ταυτόχρονα καταπιαστήκαμε και με τη φιλοξενία που προσφέρουμε στον ξενώνα που διαθέτουμε, καθότι στις Κυκλάδες δεν μπορεί να ζήσει κανείς μόνο από μικρές οικογενειακές παραγωγές», προσθέτει ο Κωστής Μαρούλης. Στο Κτήμα υπάρχουν κυρίως αμπέλια και ελιές, ενώ ο ξενώνας διαθέτει κήπους όπου χρησιμοποιείται προς άρδευση το νερό που ανακυκλώνεται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.