17 Οκτ 2024
READING

Η ΑΒ Βασιλόπουλος επενδύει στρατηγικά και συστηματικά στην μείωση σπατάλης τροφίμων

7 MIN READ

Η ΑΒ Βασιλόπουλος επενδύει στρατηγικά και συστηματικά στην μείωση σπατάλης τροφίμων

Η ΑΒ Βασιλόπουλος επενδύει στρατηγικά και συστηματικά στην μείωση σπατάλης τροφίμων

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, είτε το έχουμε στο μυαλό μας, είτε το ξεχνάμε, αυτή είναι παρούσα και διαμορφώνει ένα – δυσοίωνο – μέλλον.

Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι αφορά τα τρόφιμα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, τα οποία ωστόσο σπαταλώνται και χάνονται. Δεν πρόκειται μόνο για τα τρόφιμα που οι άνθρωποι πετούν στο σπίτι επειδή δεν καταναλώθηκαν ή έχουν χαλάσει, ούτε τα υπολείμματα φαγητού που περισσεύουν από τους χώρους εστίασης. Αντίθετα, αναφέρεται σε ακατέργαστα τρόφιμα και προϊόντα που χάνονται στο στάδιο της καλλιέργειας, στη διαδικασία συγκομιδής ή κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση.

Το φαινόμενο έχει λάβει παγκοσμίως ανησυχητικές διαστάσεις ενώ η Ελλάδα, δεν βρίσκεται σε καλή θέση. Σύμφωνα με την παγκόσμια πλατφόρμα δεδομένων Statista, η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών της ΕΕ σε σπατάλες τροφίμων, μαζί με την Κύπρο, το Βέλγιο, τη Δανία και την Πορτογαλία.

Απαιτείται από την πλευρά των πολιτών, ριζική αλλαγή φιλοσοφίας, καθημερινή «εξάσκηση» ώστε να δημιουργηθούν νέες συνήθειες, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο, δυναμική κινητοποίηση και συντονισμένη δράση, αφού όλοι μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης που θα αλλάξει τον κόσμο και το περιβάλλον όπου ζούμε.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος φροντίζει – όντως – στην πράξη

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι καίριας σημασίας, μεγάλοι φορείς και επιχειρήσεις που κρατούν μεγάλη δύναμη στα χέρια τους, οικονομική και μη, να αποτελούν τους μοχλούς που θα συντονίσουν και θα προσφέρουν μεταξύ άλλων και σε αυτό το κομμάτι. Και αυτό γιατί έχουν τη δυνατότητα να εμπνεύσουν, να συσπειρώσουν και να οργανώσουν δράσεις που, όταν υπάρχει πρόθεση και ουσιώδης θέληση για προσφορά, όταν ξεφεύγουν από το φαίνεσθαι και τις «διεκπεραιωτικές» δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Γιατί σημασία έχει τελικά το αποτέλεσμα και η έμπρακτη προσφορά και όχι οι αναρτήσεις, το καλό «όνομα» και οι φωτογραφίες.

Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως ένας από αυτούς τους παίκτες είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος, μία από τους ισχυρότερες εταιρίες του κλάδου του τροφίμου και του retail, που έχει δείξει έμπρακτα μέσα στα χρόνια ότι μεριμνά για το zero food waste, μέσα από ποικίλες δράσεις που εμπνέουν.

Η πολύτιμη Συμμαχία

Ως πρωτοπόρος, η ΑΒ βρίσκεται καταρχάς πίσω από την πρωτοβουλία της δημιουργίας της Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων, όπου ένωσε τις δυνάμεις της με την οργάνωση «Μπορούμε », μια συλλογική προσπάθεια δημόσιων αρχών, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων, εταιριών τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, κοινωνικών οργανώσεων και φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μεταξύ άλλων αναλαμβάνει συντονισμένη δράση και συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την έκταση και τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων, την εκπαίδευση και ανάδειξη και διάδοση καλών πρακτικών, την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας και πολλά ακόμη.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος έλαβε την απόφαση μέχρι το 2025 να μειώσει το δικό της αποτύπωμα στη σπατάλη τροφίμων κατά 50%

Η συνεργασία με το Χαροκόπειο

Η έρευνα αποτελεί βασικό πυλώνα της δράσης της ΑΒ για το food waste. Eνδεικτικά, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η ΑΒ Βασιλόπουλος ξεκίνησε μια έρευνα που διήρκεσε 18 μήνες με σκοπό τη διερεύνηση και αξιολόγηση της σπατάλης τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της επιχείρηση, που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.  Η έρευνα σε επίπεδο νοικοκυριού και λιανεμπορίου  χρησιμοποιήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα εθνικά επίπεδα αποβλήτων τροφίμων στη χώρα μας και ευρήματά της δημοσιεύθηκαν επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτέλεσαν «καμπανάκι», για όσα πρέπει να γίνουν άμεσα.

Για παράδειγμα, όπως προκύπτει μεταξύ άλλων μέσα από την έρευνα, η ετήσια κατ’ άτομο παραγωγή οικιακών απορριμμάτων τροφίμων ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 87 κιλά (εκ των οποίων περίπου 38 κιλά βρώσιμα), ενώ η  συνολική ποσότητα τροφίμων, που κάθε χρόνο απορρίπτουν τα ελληνικά νοικοκυριά υπολογίζεται σε 930.323 τόνους.

«Σώζοντας το φαγητό και το περιβάλλον»

Το 2022 πραγματοποιήθηκαν δύο καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών, διάρκειας σχεδόν ενός μήνα το καθένα, με στόχο να αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το φαγητό. Με το μήνυμα «Σώζοντας το φαγητό, μπορούμε να σώσουμε και το περιβάλλον», η καμπάνια είχε στόχο τη σύνδεση της σπατάλης του φαγητού με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον πλανήτη, ώστε να ενημερώσει και κινητοποιήσει το κοινό. Το υλικό επικοινωνίας περιλάμβανε από video, social media και τηλεόραση, μέχρι ενημερωτικό έντυπο, που μοιράστηκε σε όλα τα καταστήματά της αλυσίδας, απευθυνόμενο στους πελάτες της. Μάλιστα η ΑΒ Βασιλόπουλος έλαβε την απόφαση μέχρι το 2025 να μειώσει το δικό της αποτύπωμα στη σπατάλη τροφίμων κατά 50%, με συνεργάτη βέβαια το WWF Ελλάς.

Η παύση που πρέπει να κάνουμε

Ένας από τους βασικούς λόγους που μας οδηγεί στη σπατάλη τροφίμων είναι ότι αγοράζουμε περισσότερα απ’ όσα χρειαζόμαστε, καθώς η λογική «ας πάρω να έχω» υπερισχύει. Η «παύση» που μας προτρέπει η ΑΒ να κάνουμε, είναι για να σκεφτούμε αν πραγματικά θα καταναλώσουμε εγκαίρως το τρόφιμο που πρόκειται να αγοράσουμε. Έτσι, η AB καλεί τους καταναλωτές να αποκτήσουν μία νέα συνήθεια. Πριν βάλουν κάτι στο καλάθι τους να κάνουν μία παύση και έτσι, όλοι μαζί, θα συμβάλλουμε στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ώστε να κερδίσει το περιβάλλον, αλλά και… η τσέπη μας.

Τα τρόφιμα αγάπης

Πριν από 11 περίπου, η ΑΒ δημιούργησε το μοναδικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα δωρεάς κοντόληκτων προϊόντων, «Τρόφιμα Αγάπης», με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων. Προκειμένου να επεκταθεί περαιτέρω το πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί ο κύκλος της προσφοράς, ξεκίνησε πέρυσι μια νέα συνεργασία με το εστιατόριο «σχεδία home», του περιοδικού δρόμου «σχεδία».

Πιο συγκεκριμένα, η ΑΒ Βασιλόπουλος αποστέλλει στο εστιατόριο «σχεδία home» ένα μεγάλο αριθμό κοντόληκτων προϊόντων, όπως, μεταξύ άλλων, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά, τα οποία είτε πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους είτε η συσκευασία τους δεν είναι κατάλληλη προς πώληση. Έτσι, οι καταξιωμένοι μάγειρες του εστιατορίου ετοιμάζουν με αυτά τα προϊόντα νόστιμα πιάτα ημέρας, κατάλληλα για κάθε γευστική προτίμηση.

Η καινοτομία της πρωτοβουλίας «Τρόφιμα Αγάπης» έγκειται στην αξιοποίηση κοντόληκτων τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Σε συνεργασία με την οργάνωση «Μπορούμε» και την Τράπεζα Τροφίμων, το 2022 δωρίστηκαν πάνω από 9,1 εκατομμύρια γεύματα σε πάνω από 123.000 συνανθρώπους μας. Το 2023 ήταν μία ακόμη καλύτερη χρονιά για τη συγκεκριμένη δράση, αφού δόθηκαν περισσότερα από 13,8 εκατομμύρια γεύματα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, μέσω του προγράμματος. Από την έναρξη του προγράμματος το 2013, μέχρι και σήμερα έχουν διατεθεί τρόφιμα αξίας άνω των 24 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ, παράλληλα, καλύπτονται οι ανάγκες σίτισης 250 φορέων σε ποσοστό έως και 90%.

Μαγειρεύοντας για καλό σκοπό

Όπως φαίνεται, η ευαισθητοποίηση της ΑΒ μετριέται σε πράξεις και όχι λόγια. Για του λόγου το αληθές, το 2023, ομάδα εθελοντών της ΑΒ Βασιλόπουλος, μέσω του Young AB Community, μαγείρεψε σε συνεργασία με τον οργανισμό Humanity Greece για καλό σκοπό. Συγκεκριμένα, στο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο του Οργανισμού Humanity Greece συγκεντρώθηκαν οι εθελοντές της εταιρίας, προκειμένου να στηρίξουν ευπαθείς ομάδες, τόσο με την παροχή των πρώτων υλών, όσο και με την παρασκευή 300 μερίδων γευμάτων για άστεγο πληθυσμό του Δήμου Αθηναίων. Δέσμευση του οργανισμού ήταν να καλύψει τις ανάγκες της κοινότητας που δραστηριοποιείται με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, ενώ την ίδια ώρα, δείχνοντας πόσο σημαντική είναι κάθε μερίδα φαγητού για έναν άνθρωπο που δεν την έχει δεδομένη, έδωσε ένα δυνατό μήνυμα για την ανάγκη των zero waste πρακτικών.

Βέβαια αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η ΑΒ μπήκε στην κουζίνα για όσους έχουν ανάγκη, αφού, για παράδειγμα, το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, βρέθηκε στην Πτολεμαΐδα, όπου πραγματοποιήθηκε δωρεά τροφίμων και εθελοντές βοήθησαν στην προετοιμασία γεύματος για τον φιλανθρωπικό σύλλογο «Ο Καλός Σαμαρείτης».

Η ΑΒ θέλει να μας κάνει να αλλάξουμε συνήθειες

Και μέσα από τον ιστότοπό της, η ΑΒ Βασιλόπουλος μας καλεί να σκεφτούμε ότι ο πλανήτης είναι στην ουσία το σπίτι μας και η υιοθέτηση μιας «πράσινης» συμπεριφοράς συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία του. Με σύνθημα το «Αλλάζουμε συνήθειες», στο website της ΑΒ μπορούμε να βρούμε αναλυτικές πληροφορίες για το τι ακριβώς είναι το πολυσυζητημένο Zero Waste γενικότερα, αλλά και ιδέες και χρήσιμα tips για το πώς μπορούμε να το εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας.

Μέσα από τις δράσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, αλλά και αλλά και από τις υπόλοιπες που πραγματοποιεί η ΑΒ Βασιλόπουλος καθίσταται σαφές ότι η αλυσίδα έχει θέσει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της τις «πράσινες» δράσεις, με σκοπό έναν καλύτερο κόσμο, για εμάς, αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.