21 Νοέ 2024
READING

Πώς Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα δημιουργούν τον 5ο τραπεζικό πυλώνα

5 MIN READ

Πώς Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα δημιουργούν τον 5ο τραπεζικό πυλώνα

Πώς Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα δημιουργούν τον 5ο τραπεζικό πυλώνα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να δημιουργηθεί ο λεγόμενος «5ος τραπεζικός πυλώνας», ο οποίος θα προκύψει από την συνένωση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, και έρχεται να προστεθεί στις 4 -πρώην πλέον- «συστημικές τράπεζες», δηλαδή την Εθνική Τράπεζα, την Piraeus Bank, την Eurobank και την Alpha Bank. 

Οι εξελίξεις «τρέχουν» με γοργούς ρυθμούς, ύστερα από τις συνεχόμενες συναντήσεις και τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις του τελευταίου διαστήματος, μεταξύ των δύο επικεφαλής των βασικών μετόχων της νέας προσπάθειας, δηλαδή του κ. Εξάρχου της Thrivest και του κ. Ξηρουχάκη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως μάλιστα άφηνε να διαρρεύσει τις τελευταίες ώρες η πλευρά της Thrivert Holdings, δηλαδή της τριανδρίας Α.Εξάρχου, Γ.Καϋμενάκη και Δ.Μπάκου, αισθάνεται δικαιωμένη σχετικά με την στρατηγική που έχει ακολουθήσει όλο αυτό το διάστημα στη μεγάλη προσπάθεια που πραγματοποιείται προκειμένου να λάβει «σάρκα και οστά» ο 5ος τραπεζικός πυλώνας. Μία στρατηγική που δείχνει να αποδίδει καρπούς, καθώς σχεδόν δεδομένη θεωρείται η συμφωνία των μετόχων μεταξύ της επενδυτικής εταιρείας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η ταυτότητα της νέας τράπεζας

Μία συμφωνία που μόλις ολοκληρωθεί θα έχει ουσιαστικά θέσει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να δημιουργηθεί μία νέα τράπεζα, με ισχυρή θέση και υγιή οικονομικά, που θα έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα όχι μόνο του τραπεζικού συστήματος αλλά και της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νέο σχήμα που θα προκύψει ύστερα από την συνένωση που θα πραγματοποιήσουν Attica Bank και Παγκρήτρια Τράπεζα θα διαθέτει στη «φαρέτρα» του καταθέσεις που θα φτάνουν τα 10 δις ευρώ, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα. Με λίγα λόγια θα μιλάμε για μία πλήρη μεταστροφή του σκηνικού που συναντούσαμε πριν σχεδόν δύο χρόνια, όταν οι δύο τράπεζες έβλεπαν τους βασικούς ανταγωνιστές τους, δηλαδή τις συστημικές τράπεζες, να «πατάνε γκάζι», σε μία πορεία η οποία μάλιστα τις οδήγησε στην ιδιωτικοποίησή τους, ενώ εκείνες  αναζητούσαν με αγωνία λύση στο ακανθώδες πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, την ώρα που και οι ίδιες «έπασχαν» από έλλειψη κεφαλαίων

Και αυτά ακριβώς τα προβλήματα ήταν που οδηγούσαν πολλούς ανθρώπους του χώρου να δηλώνουν -τουλάχιστον- προβληματισμένοι σχετικά με το αν τα επενδυτικά κεφάλαια της Thrivert Holdings θα κινδύνευαν να χαθούν, εξαιτίας του υψηλού επιχειρηματικού ρίσκου που χαρακτήριζε την συγκεκριμένη κίνηση.

Τελικά, για την ώρα τουλάχιστον, το εγχείρημα δείχνει να οδηγείται σε μία πρώτη δικαίωση, καθώς, για αρχή, θα ξεκινήσει τουλάχιστον η λειτουργία του, ενώ και οι προοπτικές χαρακτηρίζονται θετικές. Ένα σημείο που αναμένεται να κάνει τη διαφορά έναντι του ανταγωνισμού είναι η δέσμευση για παροχής πρόσβασης σε δανεισμό, για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα είναι εκτός τραπεζικού συστήματος για διάφορους λόγους.

Το χρονικό του -επερχόμενου- μεγάλου deal

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Attica Bank ζήτησε και έλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδας παράταση έως την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να προσκομίσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας των μετόχων για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου, με τις βασικές λεπτομέρειες πάντως να έχουν κλείσει. Στόχος είναι να υπάρχουν ανακοινώσεις πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου την προσεχή Δευτέρα, χωρίς πάντως αυτό να αποτελεί δεσμευτικό στοιχείο.

Ουσιαστικά, στις ανακοινώσεις, θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες που θα αφορούν, εκτός από το κομμάτι της εξυγίανσης  της Attica Bank και της συγχώνευσής της με την Παγκρήτια Τράπεζα, και το σκέλος της ένταξης των «κόκκινων» δανείων που έχουν οι δύο τράπεζες και συνολικά αγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα «Ηρακλής 3». Από αυτό εξάλλου θα σχηματιστεί και μία πιο καθαρή εικόνα σχετικά με τα κεφάλαια που απαιτούνται προκειμένου η τράπεζα να θεωρείται ότι διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να πρωταγωνιστήσει στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν όμως ακόμα επιβεβαιωθεί, οι υπολογισμοί της DBRS κάνουν λόγο για ένα ποσό κοντά στα 600 εκατ. ευρώ.

Μόλις οι μέτοχοι των δύο πλευρών βάλουν τις υπογραφές τους στη συμφωνία θα προχωρήσουν και στην υποβολή αιτήματος ένταξης των δύο τραπεζών στο πρόγραμμα «Ηρακλής 3», ενώ στο πλαίσιο αυτό έχει γίνει ήδη σχετική προετοιμασία προκειμένου οι διαδικασίες να «τρέξουν» άμεσα. Αφού ολοκληρωθεί και το συγκεκριμένο στάδιο, θα ακολουθήσει η νομική συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας προκειμένου στις αρχές του φθινοπώρου να λάβει χώρα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ο ρόλος της Thrivest

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η επενδυτική ομάδα της Thrivest αισθάνεται ήδη δικαιωμένη για την στρατηγική που ακολούθησε. Άλλωστε, όπως τονίζουν άνθρωποι της αγοράς, παρά το γεγονός ότι οι δύο τράπεζες στις οποίες απέκτησε ρόλο, εκείνη τη στιγμή αντιμετώπιζαν σημαντικές προκλήσεις, σήμερα έχει επιτευχθεί, σε πρώτο στάδιο, η αρχική τους διάσωση. Μάλιστα, υπάρχουν όλες οι προοπτικές προκειμένου ο 5ος τραπεζικός πόλος που θα δημιουργηθεί να μην περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου αλλά να διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση του στο τραπεζικό τοπίο της Ελλάδας.

Μέχρι σήμερα η Thrivest έχει επενδύσει κεφάλαια 140 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι, η Thrivest των κ.κ. Εξάρχου, Καϋμενάκη και Μπάκου είχε αναλάβει τον έλεγχο της Παγκρήτιας Τράπεζας μετά τη συμμετοχή της στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και ανέλαβε τον έλεγχό της, ενώ, το 2023, τόσο απευθείας όσο και μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας, πραγματοποίησε την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank. Πρόκειται για επενδύσεις που συνολικά έχουν φτάσει τα 140 εκατ. ευρώ, ενώ, ύστερα από τη συμμετοχή στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της νέας τράπεζας που θα δημιουργηθεί, θα αποκτήσει τον τίτλου του πιο μεγάλου ιδιώτη επενδυτή στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.