22 Νοέ 2024
READING

Μπορεί το ελληνικό food hall της Σταδίου να σταθεί δίπλα στα ευρωπαϊκά;

5 MIN READ

Μπορεί το ελληνικό food hall της Σταδίου να σταθεί δίπλα στα ευρωπαϊκά;

Μπορεί το ελληνικό food hall της Σταδίου να σταθεί δίπλα στα ευρωπαϊκά;

Στην Ελλάδα η έννοια του food hall είναι κάτι αρκετά άγνωστο για τους περισσότερους καταναλωτές. Κυρίως ως προς την ύπαρξή και δραστηριοποίηση μίας τέτοιας μορφής επιχείρησης στη χώρα καθότι αρκετοί μπορεί να έχουν συναντήσει κάποιο food hall στο εξωτερικό.

Τη σύσταση ωστόσο με το συγκεκριμένο μοντέλο πολυχώρου και πώλησης επιλεγμένων τροφίμων και γευμάτων, έρχεται να κάνει στην Ελλάδα η Legendary Food, η οποία καλείται ουσιαστικά να αποδείξει ότι η προσπάθεια όλων αυτών των ετών που προηγήθηκαν και οι καθυστερήσεις που συνάντησε το φιλόδοξο project, εν τέλει άξιζαν τον κόπο. Η πραγματικότητα είναι πάντως ότι σε σχέση με την αρχική του μορφή, το food hall της στοάς Αρσακείου έλαβε αρκετές διαφορετικές προσεγγίσεις καθώς τον πρώτο καιρό που ανακοινώθηκε η υλοποίηση του εγχειρήματος έγινε λόγος για τη δημιουργία μίας στοάς με επιχειρήσεις τροφίμων, οι οποίες θα μισθώνουν μικρούς χώρους καταστημάτων. Στην πορεία οι μέτοχοι της Legendary Food αντιλήφθηκαν ότι ο αρχικός σχεδιασμός δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους, γι’ αυτό και προχώρησαν στη δραστική μεταβολή του. Στον σχεδιασμό για τη νέα στοά Αρσακείου εντάσσεται πλέον και ένα μεγάλο κατάστημα τροφίμων, υπό την διοίκηση του πρόσφατα αποχωρήσαντα από τον Σκλαβενίτη, Δημήτρη Ράμφου, ο οποίος γνωρίζει αρκετά καλά τα πεπραγμένα στο λιανεμπόριο τροφίμων. Καλώς εχόντων των πραγμάτων η νέα στοά θα είναι έτοιμοι να λειτουργήσει στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης, ενώ πλέον στο σχήμα προστέθηκαν και τέσσερα καταστήματα λιανικής πώλησης, μεταξύ των οποίων ένα σημείο πώλησης της Lacoste και ένα της The Bostonians, όπου τη διαχείριση και των δύο έχει στην ελληνική αγορά ο όμιλος Notos Συμμετοχών, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν και δύο ακόμη στα συνολικά τέσσερα καταστήματα λιανικής – εκτός τροφίμων – τα οποία θα στεγαστούν στον ευρύτερο χώρο και συγκεκριμένα στους εξωτερικούς δρόμους που περιβάλλουν τη στοά Αρσακείου.

Η σχετική έρευνα της Cushman & Wakefield που μόλις κυκλοφόρησε και αφορά στα food halls της Ευρώπης, γίνεται αναφορά στον ταχέως εξελισσόμενο σημερινό καταναλωτή, όπου η πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών που να είναι άμεσα διαθέσιμα, η  για ευκολία και ποικιλία έχει γίνει κυρίαρχη. Σε αυτό το περιβάλλον τα food halls αυξάνονται πανευρωπαϊκά ενώ και στην Ελλάδα γίνεται η αρχή. Όπου για την ακρίβεια μία πρώτη μορφή food hall αποτελεί η Στοά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα για τον όμιλο Φάις που έχει την ιδιοκτησία της. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης πάντως τα food halls έχουν εξελιχθεί σε κοινωνικούς κόμβους, καλλιεργώντας ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση και τις ουσιαστικές συνδέσεις.

Το αυξημένο ενδιαφέρον για food halls στην Ευρώπη

Αυτή η στροφή προς μια πιο κοινωνικοκεντρική προοπτική οδήγησε σε αυξημένο ενδιαφέρον για τα food hallsπου προσφέρονται ιδανικά ως προορισμός αναψυχής και συγκέντρωσης του κόσμου, αντί να εστιάζει αποκλειστικά στην εστίαση, αν και το φαγητό παραμένει το κέντρο της προσοχής. Τα food halls προσφέρουν ένα μείγμα επιλογής και αποτελεσματικότητας, διακριτής και σημαντικά διαφοροποιημένης από την πιο άκαμπτη δομή των παραδοσιακών εστιατορίων. Είτε κανείς απολαμβάνει ένα γεύμα, είτε ένα δροσιστικό ποτό ή απολαμβάνει μία συζήτηση με τους συνδαιτημόνες του, γίνεται αποδέκτης ενός ευέλικτου χώρου που ικανοποιεί μια ποικιλία προτιμήσεων.

Η πλειονότητα των ανθρώπων μπορεί να έχει σχεδόν οποιαδήποτε κουζίνα παραδίδεται στην πόρτα του, σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή της. Αλλά και πάλι τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν δραστικά καθώς οι καταναλωτές είναι περισσότερο πρόθυμοι να στηρίξουν μικρότερες και τοπικές επιχειρήσεις. Το 66% των οι καταναλωτών εκφράζει την επιθυμία να αγοράσει περισσότερα προϊόντα από μικρές επιχειρήσεις, ιδίως από αυτές που παρουσιάζουν ισχυρά διαπιστευτήρια βιωσιμότητας.

Αυτή η κίνηση αντανακλά μια βαθύτερη επιθυμία μεταξύ των καταναλωτών, προκειμένου να ευθυγραμμίσουν την αγοραστική τους δύναμη με τις δικές τους αξίες, ακόμη και εν μέσω κρίσης του κόστους ζωής. Οι καταναλωτές διερευνούν ολοένα και περισσότερο πού ξοδεύουν τα χρήματά τους, θέλουν οι αγορές τους να έχουν νόημα και τα food halls έρχονται να αφουγκραστούν αυτό το συναίσθημα. Οι σύγχρονοι καταναλωτές λαχταρούν επίσης την επιλογή και την αυθεντικότητα.

Με πολλές διαθέσιμες επιλογές, αναζητούν τοποθεσίες που προσφέρουν μια ποικιλία τροφίμων υψηλής ποιότητας. Εδώ είναι που βρίσκουν πεδίο δόξης λαμπρό τα food halls. Αυτοί οι ζωντανοί χώροι δεν προσφέρουν μόνο ποικιλία γαστρονομικών απολαύσεων αλλά και προτεραιότητα στην αυθεντικότητα, την τοπικότητα και τη βιωσιμότητα. Ουσιαστικά, η συνεχιζόμενη άνοδος των food halls ενσωματώνει τις μεταβαλλόμενες συμπεριφορές αλλά και ανάγκες των καταναλωτών.

Τα γαλλικά food halls

Στη Γαλλία τα food halls καλά κρατούν. Συνδυάζουν τη γοητεία των παραδοσιακών αγορών με τη σύγχρονη φιλοσοφία του κόσμου και δίνουν μεγάλη έμφαση στη μαγειρική και τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι Gare du Sud, πρώην σιδηροδρομικός σταθμός που έχει μετατραπεί σε food hall επιφάνειας 2.400 τετραγωνικών μέτρων. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Biltoki halls, brand το οποίο  δημιούργησε 9 gourmetαγορές σε όλη τη Γαλλία. Η λέξει Biltoki στα βασκικά σημαίνει «ένα μέρος όπου έρχονται άνθρωποι μαζί» και παρουσιάζει τους καλύτερους ανεξάρτητους παραγωγούς κάθε πόλης, που προσφέρουν στους επισκέπτες την επιλογή να απολαύσου  ένα γεύμα ή να αγοράσου προϊόντα τοπικών παραγωγών.

Εμπειρία «made in Italy»

Μία ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Ιταλίας όπου δίνεται έμφαση σε φρέσκα ​​και τοπικής παραγωγής συστατικά, τονίζοντας την γαστρονομική κληρονομιά της χώρας. Προσφέρεται μία μεγάλη ποικιλία από φρέσκα προϊόντα όπως τυρί και αλλαντικά καθώς και μη εδώδιμα είδη όπως λουλούδια. Τα food halls στην Ιταλία είναι περισσότερο προσανατολισµένα ως αγορές όπου κανείς μπορεί να βρει και να αγοράσει γνήσια προϊόντα. Άλλωστε είναι μεγάλος ο αριθμός των τουριστών που θέλουν να δοκιμάσουν αυθεντικά «made in Italy» προϊόντα.

Το food hall «Il Mercato» διακρίνεται για τη σύνδεση μεταξύ τέχνης και γαστρονομίας, συνεργάζεται με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο Michelangelo Pistoletto, προσφέροντας κάθε φορά ένα διαφορετικό και αυθεντικό στοιχείο που συνδέεται με την πόλη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.