Στραμμένα πάνω της έχει τις τελευταίες μέρες τα φώτα της – αρνητικής – δημοσιότητας η εταιρία Καλλιμάνης λόγω προϊόντος που αναγκάστηκε να ανακαλέσει. Συγκεκριμένα, η ιστορική εταιρία στον κλάδο των θαλασσινών επισκιάστηκε και μπήκε στη «μαύρη λίστα» του ΕΦΕΤ, ο οποίος προχώρησε στην ανάκληση γαρίδων της εταιρίας «Καλλιμάνης», καθώς μετά από έλεγχο εντοπίστηκε παρουσία παθογόνου μικροοργανισμού και πιο ειδικά σαλμονέλα, σε παρτίδα με κατεψυγμένες γαρίδες.
Στον απόηχο του γεγονότος, η εταιρία βέβαια έσπευσε άμεσα να αντιδράσει μέσα από απάντηση – ανακοίνωσή της, μέσα από την οποία έκανε λόγο για μεμονωμένο περιστατικό, σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει τα σύννεφα που ήρθαν για τη φήμη της και τη συζήτηση που προκλήθηκε στην αγορά του τροφίμου. «Πραγματοποιώντας ελέγχους σε προηγούμενες και σε επόμενες παρτίδες, δεν διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων. Η εξήγηση που έδωσε μάλιστα ανέφερε ότι «πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, που αφορά πολύ μικρή παρτίδα της παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος και καλούμε τους καταναλωτές να μην το καταναλώσουν».
Μετά το απόγειό της, η «αυτοκρατορία» έφτασε απότομα στο χείλος του γκρεμού, με ζημιογόνα αποτελέσματα και οφειλές προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τους προμηθευτές
Καλλιμάνης: Από την αυτοκρατορία στο χείλος του γκρεμού
Το συμβάν με τη σαλμονέλα εγείρει προβληματισμούς, παρά το γεγονός ότι η εταιρία ανέφερε ότι αφορούσε μία μόνο παρτίδα. Συνολικά, η κάποτε λαμπρή πορεία της εταιρίας που ξεκίνησε από μία οικογενειακή παράδοση επισκιάστηκε και από άλλα γεγονότα στο παρελθόν, και βασικά από τα μεγάλα χρέη που την οδήγησαν πολύ κοντά στο άδοξο τέλος.
Η εταιρία Καλλιμάνης, από το 1956 που λειτουργεί, κατάφερε κάποτε να κερδίσει ηγετική θέση στην αγορά των κατεψυγμένων ψαριών και των θαλασσινών και βέβαια στη συνείδηση των καταναλωτών που την έχουν συνδέσει με τα συγκεκριμένα προϊόντα, με τα οποία επί δεκαετίες έχει γίνει συνώνυμο, ακόμη και με διάφορα γεγονότα που επισκίασαν την ιστορία της.
Τα πρώτα κεφάλαιά της γράφτηκαν όταν τα δύο αδέλφια, Γιώργος και Θεόδωρος, παιδιά μιας πολύτεκνης οικογένειας από τη Βάλτα Καλαβρύτων, κατέβηκαν στο Αίγιο. Σε νεαρές ηλικίες, ο Γιώργος ήταν μόλις 21 ετών και ο Θεόδωρος 24, έχοντας εργαστεί στην ποτοποιία Αναστασόπουλου στα Καλάβρυτα, ίδρυσαν τη δική τους ποτοποιία κι άρχισαν να φτιάχνουν δικό τους λικέρ, αλλά και τα δικά τους ούζα «Ρεκόρ» και «Έξτρα» και τα αναψυκτικά «Ήλιος».
Μετά από μερικά χρόνια, έκαναν στροφή στο εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών, και κυρίως ψυγείων. Μάλλον ανήσυχα πνεύματα, το 1965, δεν άργησαν να κάνουν μία ακόμη στροφή, ανοίγοντας στο Αίγιο το πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης κατεψυγμένων τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησαν ένα δίκτυο διανομής που σταδιακά εξαπλώθηκε στη Βόρεια Πελοπόννησο και στη δεκαετία του ’70 επεκτάθηκε και στη Στερεά Ελλάδα. Το 1989 σύστησαν την εταιρία κατεψυγμένων αλιευμάτων «Ο Σελινούντας» με έδρα την Ελίκη στην Αχαΐα και σκοπό τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας και τυποποίησης κατεψυγμένων αλιευμάτων.
Την ίδια χρονιά και πριν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νέο εργοστάσιο, ο Γιώργος Καλλιμάνης έφυγε από τη ζωή και την πορεία του, μαζί με τον αδελφό του Θεόδωρο, συνέχισε η γυναίκα του, Βασιλική, που ίδρυσε την «Καλλιμάνης», ως «σιδηρά κυρία» της οικογενειακής επιχείρησης, η οποία στα χρόνια της δόξας κατέγραφε εξαγωγική δραστηριότητα που ξεκίνησε το 2007, στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Πρώτος σταθμός ήταν η Κύπρος, ενώ τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία
Μετά το απόγειό της, η «αυτοκρατορία» έφτασε απότομα στο χείλος του γκρεμού, με ζημιογόνα αποτελέσματα και οφειλές προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τους προμηθευτές. Πριν από την κατάρρευσή της κατείχε ηγετικό μερίδιο 25% στην ελληνική αγορά κατεψυγμένων αλιευμάτων.
Η σανίδα σωτηρίας που ήρθε από την Τουρκία
Λίγο πριν πέσει στον «γκρεμό», την εταιρία ήρθε να σώσει ο τουρκικός όμιλος Dardanel, μέσα από συμφωνία εξυγίανσης, σε μία προσπάθεια να δώσει τέλος στις περιπέτειες της ελληνικής εταιρίας. Έκτοτε, η εταιρία προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της και να επανασυστηθεί στο κοινό, γυρίζοντας σελίδα και ξεχνώντας τις παθογένειες του παρελθόντος, παίρνοντας ξανά τη θέση της στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στην τροφοδοσία των επαγγελματιών της εστίασης. Μεταξύ άλλων, η στρατηγική για τη νέα εποχή της Καλλιμάνης περιλάμβανε νέους κωδικούς, είσοδο σε νέες κατηγορίες αλιευμάτων, καθώς και ανάπτυξη των εξαγωγών.
Η Dardanel η οποία ξεκίνησε από το Τσανάκαλε το 1984 ήταν η πρώτη εταιρία που εισήγαγε τον τόνο στην Τουρκία και σήμερα κατέχει ισχυρή θέση στην κατηγορία της στην γειτονική μας χώρα, με τις μετοχές της να είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και να εξάγει σε 38 χώρες. Όπως αποδείχτηκε, με στόχο να ενισχύσει τη δική της εξωστρέφεια, ήταν μάλλον ο σωτήρας της Καλλιμάνης.
Το 2021 υπεγράφη ανάμεσα στην τουρκική εταιρία και στις πιστώτριες τράπεζες συμφωνία πώλησης των απαιτήσεών τους, βάσει της οποίας η Dardanel αγόρασε τα δάνεια της «Καλλιμάνης» στο 10% περίπου της αξίας τους, και κατέβαλε 6,05 εκατ. ευρώ. Εκτός από αυτά, κατέβαλε άλλα 2,8 εκατ. ευρώ για την πληρωμή άλλων πιστωτών πλην των τραπεζών. Επιπλέον, προβλέφθηκε ότι θα καταβάλλει την ενδιάμεση περίοδο (από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής) 50.000 ευρώ κάθε μήνα για την πληρωμή των εργαζομένων και 25.000 ευρώ ως μηνιαίο μίσθωμα για τις εγκαταστάσεις της «Καλλιμάνης» στο Αίγιο. Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αιγίου που δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουνίου 2022, ενέκρινε τη συμφωνία εξυγίανσης της Καλλιμάνης με στόχο την πλήρη αναδιάρθρωση και τακτοποίηση των οφειλών της εταιρείας, κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας με Δημόσιο, τράπεζες και προμηθευτές, μέσα από γενναίο κούρεμα των οφειλών της εταιρίας.
Αργότερα, κίνηση – ματ αποτέλεσε μάλιστα η τοποθέτηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της ελληνικής θυγατρικής της Dardanel Greece, του Γιώργου Μάνωλα, ο οποίος διαθέτει εμπειρία 20 ετών στον κλάδο και με προϋπηρεσία σε ηγετικές θέσεις σε εταιρίες όπως η «Ποτοποιία Πλωμαρίου» και η Mondelez Meals, έβαλε σε τροχιά τη νέα στρατηγική.
Όμως πριν ακόμη καταφέρει να επανέλθει καλά καλά, το συμβάν με τον ΕΦΕΤ και τους μικροοργανισμούς σε κάποια από τα προϊόντα ίσως αποτελέσει εμπόδιο στο να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του κοινού και να μπει στα τραπέζια των ελληνικών νοικοκυριών και τελικά οι πολυσυζητημένες, αυτές τις μέρες, γαρίδες, να αποτελέσουν όπλο που θα στραφεί εναντίον της ίδιας της Καλλιμάνης.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.