04 Οκτ 2024
READING

Οι πάροχοι ενέργειας ποντάρουν στα φυσικά καταστήματα

5 MIN READ

Οι πάροχοι ενέργειας ποντάρουν στα φυσικά καταστήματα

Οι πάροχοι ενέργειας ποντάρουν στα φυσικά καταστήματα

Η ενέργεια είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα «κεφάλαια» της αγοράς το τελευταίο διάστημα, με τις αυξήσεις τις τιμές να μονοπωλούν τη συζήτηση, όπως βέβαια και οι στρατηγικές των παρόχων που παρουσιάζουν πιο σύγχρονα μοντέλα και πιο προσωποποιημένη προσέγγιση, όσον αφορά στην εξυπηρέτηση και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, όπως παρατηρείται τελευταία, οι εταιρίες παροχής  ενέργειας επενδύουν χρόνο και κυρίως χρήμα στην ανανέωση και τον μοντέρνο σχεδιασμό των καταστημάτων αλλά και την ανάπτυξη των σημείων εξυπηρέτησης, μέσα από τα οποία έρχονται πια σε ουσιαστική, φυσική επαφή με υφιστάμενους, αλλά και επίδοξους πελάτες. Τελικά, η Ελλάδα σταδιακά γεμίζει με καταστήματα παρόχων ενέργειας και αυτό το φαινόμενο είναι πια ευδιάκριτο σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας, με τους παρόχους να μοιάζουν να αποκτούν σταδιακά, χαρακτηριστικά retailers. 

Η μεταμόρφωση της ΔΕΗ

Μεγάλη πρωταγωνίστρια της λογικής της ενδυνάμωσης της σχέσης με τον πελάτη και της έμφασης στην ανθρώπινη επαφή είναι η ΔΕΗ. Αποτινάσσοντας την επί χρόνια συντηρητική εικόνα της ΔΕΗ, απομακρυσμένη από το κοινό που την έβλεπε, ίσως μόνο μέσα από τους – απειλητικούς – πολλές φορές, λογαριασμούς που έφταναν στο σπίτι, η ΔΕΗ πια έχει αποκτήσει άλλο πρόσωπο, σίγουρα πιο σύγχρονο και πιο «παρόν» στην καθημερινότητα των πολιτών, είτε είναι πελάτες της, είτε όχι. Αυτό επετεύχθη με την έλευση του Γιώργου Στάσση το 2019, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και στοιχημάτισε με τον εαυτό του ότι θα την αναγεννήσει και θα της δώσει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο.

Η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή απαριθμεί 124 καταστήματα σχεδόν σε κάθε πόλη της Ελλάδας, με κάποια μάλιστα να βρίσκονται εντός των πιο γνωστών εμπορικών κέντρων, όπως το Athens Metro Mall και το Golden Hall στην Αθήνα και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.

Η ΔΕΗ εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται σε διαδικασία ανανέωσης όλης της φιλοσοφίας της, αρχής γενομένης από την όψη των υπαρχόντων σημείων της και τον πλήρη ανασχεδιασμό pop-up καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Ως προς τα χαρακτηριστικά, τα καταστήματα παρουσιάζουν μοντέρνο σχεδιασμό, ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενέργειας, γρήγορη εξυπηρέτηση, διευρυμένο ωράριο και αποκλειστικές προσφορές. Ακόμη και η επιλογή της δομής, του σχεδιασμού και του φωτισμού των χώρων των καταστημάτων, δημιουργούν ένα φιλόξενο περιβάλλον για όσους τα επισκέπτονται. Ακόμη, η ΔΕΗ ποντάρει στο μοντέλο του franchise.

Η ΔΕΗ αποφάσισε να αξιοποιήσει το μοντέλο του franchise και να δώσει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να αποκτήσουν ένα κατάστημα με το σήμα της, μέσω του προγράμματος «ΔΕΗ myStore».

Πρέπει επίσης να πούμε ότι σύμμαχος της εταιρίας στην πελατοκεντρική προσέγγιση είναι επίσης η μεγάλη εξαγορά του Κωτσόβολου. Η ΔΕΗ δεν έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει ένα πολύτιμο «όπλο» στην προσπάθειά της να δραστηριοποιηθεί και στην retail αγορά, ακόμη και αν έπρεπε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς η εξαγορά ολοκληρώθηκε έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης €200 εκατ., χωρίς στα χρήματα αυτά να υπολογίζεται ο δανεισμός και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16. Έτσι, ο Όμιλος ΔΕΗ έχει πλέον στο δυναμικό του ένα αγαπημένο brand και ένα ευρύ δίκτυο 95 φυσικών καταστημάτων σε Ελλάδα και 3 στην Κύπρο.

Η Protergia και τα concept stores

Η Protergia της Metlen (πρώην Mytilineos), μέσα από εκσυγχρονισμένα καταστήματα διαθέτει πια ένα ισχυρό δίκτυο και μάλιστα, υψηλής αισθητικής. Βασικός μοχλός σε αυτή τη στρατηγική αποτέλεσε η απορρόφηση της Watt+Wolt, με το δίκτυο καταστημάτων εξυπηρέτησης της τελευταίας να εντάσσεται στο δυναμικό της Protergia. Όλα τα καταστήματα μετονομάστηκαν σε Protergia και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στην Ελλάδα με περισσότερα από 85 σημεία εξυπηρέτησης.

Όσοι επισκέπτονται τα καταστήματα έχουν πρόσβαση σε ενεργειακές λύσεις και υπηρεσίες, άλλα και ανταγωνιστικά προϊόντα. Πρόσφατα μάλιστα, για να βελτιώσει την εμπειρία των πελατών, η Protergia εγκαινίασε το πρώτο concept store της στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 60 στο Περιστέρι, ένα σύγχρονου design περιβάλλον, με smart οθόνες, σύγχρονα σημεία εξυπηρέτησης και eco- friendly κατασκευές, στο οποίο ο επισκέπτης μέσα από διαδραστικές εμπειρίες, μπορεί για παράδειγμα, από το να μετατρέψει εικονικά την κινητική του ενέργεια σε ηλεκτρική, βαδίζοντας πάνω στο ειδικό πάτωμα, μέχρι να παρακολουθήσει live τη διαδικασία φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Οι εταιρίες παροχής ενέργειας επενδύουν χρόνο και κυρίως χρήμα στην ανανέωση και τον μοντέρνο σχεδιασμό των καταστημάτων αλλά και την ανάπτυξη των σημείων εξυπηρέτησης, μέσα από τα οποία έρχονται πια σε ουσιαστική, φυσική επαφή με υφιστάμενους, αλλά και επίδοξους πελάτες

ΗΡΩΝ: Με τη δύναμη των φωτοβολταϊκών

Στη δημιουργία ενός εκτεταμένου πανελλαδικού δικτύου προσβλέπει και ο ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις με τους ανταγωνιστές να εκσυγχρονίζουν συνεχώς τα καταστήματά τους και να ανοίγουν καινούργια με υψηλές ταχύτητες. Στόχος είναι να υπάρχει παρουσία σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και σε δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και για αυτό σε ετήσια βάση θα προστίθενται 5 με 10 νέα σημεία, όπως έχει ανακοινωθεί. Στα δυνατά χαρτιά του ΗΡΩΝΑ συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι στα καταστήματα δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές για «αγορά» φωτοβολταϊκού ή άλλης πηγής ανανεώσιμης ενέργειας μέσω του προγράμματος «ΗΡΩΝ ΕΝ.Α» με το οποίο μπορούν να μειώσουν σημαντικά έως και να μηδενίσουν το κόστος του ρεύματός τους για 20 χρόνια «παράγοντας» την ενέργεια που καταναλώνουν από ανανεώσιμες πηγές. Ο ΗΡΩΝ μετρά αυτή τη στιγμή 27 καταστήματα πανελλαδικά.

Σε επεκτατική τροχιά και η nrg

Στόχευση στην επέκταση του περιορισμένου, μέχρι στιγμής, δικτύου καταστημάτων μέσα στο επόμενο διάστημα στοχεύει και η nrg της Motor Oil. Η nrg διαθέτει αυτή τη στιγμή επτά καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ, όπως έχει ανακοινωθεί, σχεδιάζεται το άνοιγμα τριών ακόμη καταστημάτων κατά τη διάρκεια του φετινού έτους, με την nrg να είναι έτοιμη να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά και να εδραιώσει τη θέση της ως αξιόπιστος πάροχος ενέργειας σε όλη την Ελλάδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.