Την ώρα που ο υδράργυρος στα θερμόμετρα «χτυπάει» κόκκινο και μαζί της και η ανάγκη για ξεκούραση, οι ελληνικές οικογένειες είναι λογικό να αναζητούν τον προορισμό των καλοκαιρινών διακοπών τους.
Διακοπές που παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εντυπωθεί στη συνείδησή μας σαν κάποιου είδους πολυτέλεια, στην πραγματικότητα είναι μία απολύτως αναγκαία ανασύνταξη δυνάμεων προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που συνοδεύουν την καθημερινότητά μας.
Και μπορεί στο παρελθόν οι Έλληνες να έφευγαν ακόμα και έναν μήνα (συνήθως τον Αύγουστο) πλέον όμως, ειδικά για τους οικογενειάρχες, όποιος καταφέρει να φύγει έστω και για μία εβδομάδα θεωρείται προνομιούχος. Πόσο όμως κοστίζει μία εβδομάδα διακοπών για μία οικογένεια 4 ατόμων στη χώρα μας;
Σε δύσκολη θέση οι Έλληνες τουρίστες
Με τη χώρα μας να καταγράφει το ένα τουριστικό ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς μόνο το 2023 ο αριθμός των τουριστών στη χώρα μας ξεπέρασε τα 32 εκατ., ο μέσος Έλληνας, για να είμαστε ειλικρινείς, πολλές φορές δεν αισθάνεται… ευπρόσδεκτος στους κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς. Κι αυτό γιατί ένας ξένος είναι αρκετά πιο εύκολο να δεχθεί να πληρώσει τις τιμές που σε αρκετές περιπτώσεις είναι ιδιαιτέρως αυξημένες και δεν απευθύνονται στα ελληνικά «πορτοφόλια».
Άρα, η ελληνική οικογένεια, όποια επιλογή κι αν κάνει, θα αναγκαστεί να πληρώσει «υπεραξίες», καθώς, είτε θα πληρώσει ένα νησί πρώτης γραμμής σε τιμές που… ζαλίζουν, είτε θα επιλέξει έναν λιγότερο προβεβλημένο προορισμό, που όμως θα τον πληρώσει στις τιμές που είχαν οι τοπ προορισμοί πριν λίγα χρόνια.
Η αλήθεια των αριθμών
Οι αριθμοί άλλωστε είναι ενδεικτικοί και καθρεφτίζουν μία πραγματικότητα που δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Αρχικά από το ρεπορτάζ θα αφήσουμε έξω τα δύο super brands του ελληνικού τουρισμού, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Kι αυτό γιατί, ενώ κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την ομορφιά τους, δε θεωρούνται προορισμοί που θα διάλεγε -και θα μπορούσε να υποστηρίξει οικονομικά- μια ελληνική οικογένεια με παιδιά. Εξετάζοντας λοιπόν ένα άλλο πολύ όμορφο και δημοφιλές νησί, το οποίο όμως μέχρι πριν κάποια χρόνια ήταν προσιτό, την Πάρο, θα δούμε ότι το κόστος έχει ξεφύγει. Μια τετραμελής οικογένεια με παιδιά μέχρι 10 ετών και αυτοκίνητο θα χρειαστεί για τα εισιτήρια του πλοίου, με επιστροφή, 530 ευρώ, ενώ αν τα παιδιά είναι πάνω από 10 ετών, το ποσό θα φτάσει στα 632 ευρώ.
Η διαμονή πάλι για 6 βράδια, στο πιο φτηνό δωμάτιο που μπορεί να νοικιάσει κάποιος στη high season, φτάνει τα 900 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η οικογένεια για οργανωμένες παραλίες, φαγητό έξοδα βενζίνης και ψυχαγωγία θα χρειαστεί το λιγότερο 200-250 ευρώ την ημέρα. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι μια 4μελής οικογένεια για διακοπές μίας εβδομάδας στην Πάρο θα χρειαστεί ένα ποσό κοντά στις 3000 ευρώ. Με έναν μέσο μισθό να είναι στα 1000 ευρώ καθαρά, μια οικογένεια θα χρειαστεί 3 μισθούς για μία εβδομάδα διακοπών στην Πάρο.
Ακόμα όμως κι αν αντί για την Πάρο διαλέξει την Τήνο θα χρειαστεί και πάλι να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για δύο ενήλικες, δύο παιδιά άνω των 10 ετών κι ένα αυτοκίνητο θα κοστίσουν από την Ραφήνα 414 ευρώ με επιστροφή, ενώ μια οικογένεια 4 ατόμων που θα ταξιδέψει μαζί με το αυτοκίνητό της, από τον Πειραιά, με το γρήγορο πλοίο, θα χρειαστεί α πληρώσει 700 ευρώ. Ακόμα, έξι διανυκτερεύσεις στο πιο φτηνό airbnb ή ξενοδοχείο που υπάρχει διαθέσιμο αυτή τη στιγμή κοστίζουν περίπου 700 και 800 ευρώ αντίστοιχα. Άρα και εδώ, αν προσθέσουμε το κόστος για μετακινήσεις (με τη βενζίνη να ξεπερνάει τα 2 ευρώ), φαγητό, δραστηριότητες κτλ, τα έξοδα ξεκινάνει από τις 2.500 ευρω και φτάνουν κοντά στις 3.000 ευρώ.
Η κατάσταση παραμένει δύσκολη -και ακριβή- ακόμα κι αν μια οικογένεια επιλέξει την πανέμορφη, αλλά σίγουρα λιγότερο δημοφιλή, Λήμνο. Μόνο για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, από το λιμάνι του Λαυρίου, μια οικογένεια με αυτοκίνητο και με παιδιά μικρότερα των 10 ετών, στην οικονομική θέση θα πληρώσει 346 ευρώ, ενώ με παιδιά μεγαλύτερα των 10 ετών θα δώσει 403 ευρώ. Κι επειδή μιλάμε για ένα ταξίδι 9 ωρών, σε περίπτωση που η οικογένεια επιλέξει καμπίνα, το κόστος εκτοξεύεται στα 755,40ευρώ. Η διαμονή για 6 βράδια θα κοστίσει κι εδώ περίπου 900 ευρώ, ενώ θα πρέπει να προσθέσουμε για άλλη μια φορά τα ανελαστικά έξοδα μιας οικογένειας το καλοκαίρι, δηλαδή το φαγητό, το κόστος για τις μετακινήσεις και για την διασκέδαση. Και σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν βλέπουμε ότι το κόστος κυμαίνεται από 2.700 ευρώ και ξεπερνά τις 3.000, αναλόγως της ηλικίας των παιδιών και του αν θα κλειστεί και καμπίνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα δωμάτια μιλάμε για τις πιο φτηνές προτάσεις που υπάρχουν διαθέσιμες, Διότι αν μια οικογένεια επιθυμεί, για παράδειγμα, να κλείσει ένα δωμάτιο σε 4στερο ξενοδοχείο για 6 βράδια, μέσω γνωστής εφαρμογής, την περίοδο από 15 Ιουλίου μέχρι και 25 Αυγούστου θα πληρώσει 2.353 ευρώ, ενώ στη Νάξο, για 6 διανυκτερεύσεις με πρωινό, μια τετραμελής οικογένεια θα πληρώσει 3.210€. Σημειώνεται ότι τα εισιτήρια για μια τετραμελή οικογένεια με αυτοκίνητο, με προορισμό την Νάξο, φτάνουν τα 610 ευρώ.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι το κόστος εκτοξεύεται κοντά στις 5.000 ευρώ, ή, αλλιώς κοντά στους 7 βασικούς μισθούς. Περίπου δηλαδή ένας μήνας δουλειάς για μία ημέρα διακοπών.
Αυξήσεις σε ακτοπλοϊκά και βενζίνη
Σημειώνεται ότι στα ακτοπλοϊκά η μεγάλη αύξηση στις τιμές σημειώθηκε το 2022, όταν είχε σημειωθεί «εκτόξευση» του κόστους καυσίμων. Μια αύξηση που έφτασε το 40% και όταν η κατάσταση εξομαλύνθηκε εκείνη παρέμεινε.
Την ίδια ώρα, η βενζίνη εκτός Αθηνών ξεπερνάει τα 2 ευρώ το λίτρο, για όσους θέλουν να ταξιδέψουν με το αυτοκίνητό τους, ενώ και το κόστος των διοδίων έχει αυξηθεί. Ακόμα, όποια περιοχή κι αν επιλέξει κάποιος στην Ελλάδα, πρακτικά, είναι αδύνατον να πληρώσει για διαμονή κάτω από 400 ευρώ για 6 διανυκτερεύσεις.
Tα λεγόμενα «μπάνια του λαού» έχουν μετατραπεί σε «μπάνια για λίγους»
Γίνεται αντιληπτό ότι τα λεγόμενα «μπάνια του λαού» έχουν μετατραπεί σε μπάνια για λίγους, ενώ η κατάσταση θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο αν επιβεβαιωθούν οι φήμες για νέες αυξήσεις στα εισιτήρια.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.