17 Οκτ 2024
READING

Η Στοά Αρσακείου βάζει την Αθήνα στο πάνθεον των food halls

4 MIN READ

Η Στοά Αρσακείου βάζει την Αθήνα στο πάνθεον των food halls

Η Στοά Αρσακείου βάζει την Αθήνα στο πάνθεον των food halls

Τη δημιουργία του 13ου Europa Experience της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει η αλλαγή στο πλάνο αξιοποίησης της Στοάς Αρσακείου, που θα λειτουργήσει παράλληλα με food hall, αλλά και τέσσερα καταστήματα μόδας.

Πληροφορίες επιβεβαιώνουν πως θέση στο ακίνητο θα λάβει κατάστημα της Notos, ενώ όπως έγινε χθες γνωστό από τις Τράπεζα Πειραιώς και Dimand, το ιστορικό κτίριο του Λαμπρόπουλου πρόκειται να ανακαινιστεί, με το – ακόμα και προσωρινό – λουκέτο στο πολυκατάστημα της Αιόλου να θεωρείται αναπόφευκτο.

Ωστόσο, πέρα από τα καταστήματα τροφίμων, εστίασης και ένδυσης, η Στοά Αρσακείου θα φιλοξενήσει το Europa Experience της Αθήνας, που μετά το Βερολίνο, την Κοπεγχάγη, το Ελσίνκι, τη Λουμπλιάνα, το Λουξεμβούργο, το Παρίσι, την Πράγα, τη Ρώμη, τη Στοκχόλμη, το Ταλίν, τη Βιέννη και τη Βαρσοβία. Όπως δευκρινίστηκε στη χθεσινή ανακοίνωση της υπογραφή σύμβασης της διοίκησης του έργου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην ιστορική στοά θα λειτουργήσει το διαδραστικό μουσείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Europa Experience δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την ιστορία και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη χρήση πρωτοποριακών εργαλείων και πολυμέσων. Στα πρότυπα των υπόλοιπων μουσείων, θα περιλαμβάνει αναδυόμενο σινεμά, photobooth, πληροφορίες για τους ευρωβουλευτές και τους επιτρόπους καθώς και για τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παιχνίδι ρόλων για μαθητές άνω των 14, ενώ θα παρουσιάζονται μέσω πολυμέσων προσωπικές ιστορίες Ευρωπαίων για την καθημερινότητα στην Ευρώπη. Σημειωτέον ότι όλες οι επισκέψεις στα Europa Experience είναι διαθέσιμες στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ της Leena Linnus, γενικής διευθύντριας Υποδομών και Logistics του Ευρωκοινοβουλίου και του Πάνου Τριανταφυλλόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου της Legendary Food, φορέα της επένδυσης.

Πέρα όμως από το διαδραστικό ευρωπαϊκό μουσείο, η διοίκηση της Στοάς Αρσακείου φιλοδοξεί να τοποθετήσει την Αθήνα στο «πάνθεο» των πρωτευουσών με τα διασημότερα food halls της Ευρώπης, χάρη στο κόνσεπτ της μεσογειακής διατροφής που θα υιοθετήσει. Τα οκτώ δημοφιλέστερα food halls στη γηραιά ήπειρο είναι το Albert Cuypmarkt στο Άμστερνταμ, τα Malbty Street Market και Borough Market στο Λονδίνο, το La Boqueria Market στη Βαρκελώνη, το Markthalle Neun στο Βερολίνο, η street food αγορά της Κοπεγχάγης, το Marche Des Enfants Rouges στο Παρίσι και το Markthal στο Ρότερνταμ.

Σύμφωνα με έκθεση της Cushman & Wakefield είναι μία τάση που έφτασε στην Ευρώπη στην αυγή του μιλένιουμ. Χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιούν εκείνη την εποχή, οι αγορές τροφίμων με τοπικά προϊόντα ανταποκρίνονταν στις πολιτισμικές και δημογραφικές αλλαγές. Πολιτισμικά, οι άνθρωποι άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για όλες τις πτυχές του φαγητού – από πού προέρχεται, πώς παράγεται και πώς παρασκευάζεται – και ως αποτέλεσμα άρχισαν να επανασυνδέονται με τη δική τους αίσθηση του τόπου. Σε ό,τι αφορά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, σήμερα, νεότεροι άνθρωποι, με υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα, συχνάζουν σε τοπικά εστιατόρια.

Την τάση αυτή φαίνεται ότι άργησε να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα, αν θεωρήσει κανείς ότι το πρώτο σύγχρονο food hall που δημιουργήθηκε ήταν η Στοά Μοδιάνο, η σκεπαστή αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί σήμερα από τον όμιλο Φάις.

Ποιοι επενδύουν στη Στοά Αρσακείου

Η συνολική επένδυση στη Στοά Αρσακείου θα φτάσει τα 15 εκατ. ευρώ, εκτός των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν από τους μισθωτές, ενώ το ετήσιο μίσθωμα που θα καταβάλεται στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, που διαχειρίζεται τα Αρσάκεια Σχολεία και το Αρσάκειο Μέγαρο, έχει οριστεί σε 1,2 εκατ. ευρώ. Μετά την αποπεράτωση των εργασιών, η επισκεψιμότητα στη Στοά θα φτάνει τα 7.000 έως 8.000 άτομα την ημέρα, ενώ κατά τη διάρκεια λειτουργίας του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας.

Η Legendary Food μετά τη διενέργεια διαγωνισμού έχει αναλάβει την ανάπλαση χώρων της Στοάς Αρσακείου και τη χρήση για 35 χρόνια. Συγκεκριμένα, η εταιρεία εκμίσθωσε 12.000 τετραγωνικά μέτρα από τα συνολικά 25.000 τετραγωνικά μέτρα όλου του κτιρίου, που έχει παράδοση δύο αιώνων, αφού ξεκίνησε να κατασκευάζεται σταδιακά το 1846. Στο ιστορικό κτίριο στεγάζονται ανεξάρτητα από τους χώρους που μίσθωσε η εταιρία, στο β’ όροφο το Συμβούλιο της Επικρατείας και στο υπόγειο το Θέατρο Τέχνης. Όσον αφορά στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», θα συνεχίσει τη λειτουργία του, ενώ έχει προβλεφθεί επένδυση της Legendary Food για την αναμόρφωση της εισόδου.

Συνιδρυτής και CEO της Legendary Food είναι ο Πάνος Τριαντάφυλλόπουλος, με προϋπηρεσία στον τραπεζικό κλάδο, πάνω στην αρχική ιδέα του οποίου δημιουργήθηκε το project.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.