18 Οκτ 2024
READING

Κατεψυγμένη ζύμη: ευκολία και χρόνος

5 MIN READ

Κατεψυγμένη ζύμη: ευκολία και χρόνος

Κατεψυγμένη ζύμη: ευκολία και χρόνος

Ο κλάδος των τροφίμων είναι ίσως αυτός που παρουσιάζει τις ταχύτερες και σημαντικότερες εξελίξεις μέσα στα χρόνια. Μία διαχρονικά δυναμική αγορά που καταγράφει σταθερά αυξημένη ζήτηση, η οποία τα τελευταία χρόνια προσανατολίζεται σε μεγάλο βαθμό στα προϊόντα που εναρμονίζονται με τις σύγχρονες ανάγκες. Ποιες είναι αυτές; Η απεγνωσμένη ανάγκη των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρόνου και ευκολία, μέσα σε μία έντονη καθημερινότητα που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες υποχρεώσεις, απαιτήσεις και γρήγορους ρυθμούς που δεν επιτρέπουν πολλές προετοιμασίες για γεύματα στο σπίτι, σε καθημερινό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα αποκτούν στην αγορά τα έτοιμα γεύματα, που παρουσιάζονται ως «σανίδα» σωτηρίας για τους καταναλωτές που παλεύουν να βρουν χρόνο μέσα στο πιεστικό 24ωρο ώστε να προετοιμάσουν τα γεύματα της ημέρας για τις οικογένειές τους. Με βάση αυτή τη λογική, μεγάλη μερίδα της αγοράς καλύπτουν και οι έτοιμες προς ψήσιμο, κατεψυγμένες ζύμες.

Οι ζύμες ήρθαν ως «μάννα εξ ουρανού» και, ακόμη και, μέσα από τις διάφορες μορφές τους (κατεψυγμένα φύλλα και ζύμες για πίτες, έτοιμες πίτες και πίτσες, σφολιάτες, ατομικά πιτάκια με διάφορες γεμίσεις κλπ.), είτε χρειάζονται – σημαντικά μειωμένη, σε σχέση με αυτή που γίνεται από το 0 – προετοιμασία, είτε απλώς το άνοιγμα του φούρνου, λύνουν τα χέρια και χαρίζουν πολυτέλεια χρόνου στον σύγχρονο καταναλωτή, ανεξάρτητα από ηλικιακές κατηγορίες και προφίλ.

Παράλληλα, αποτελούν μία σταθερής ποιότητας, γευστική επιλογή για όσους δεν διατίθενται για οποιονδήποτε λόγο να ασχοληθούν με το «άθλημα» της μαγειρικής, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν τις αγαπημένες τους γεύσεις.

Οι κατεψυγμένες ζύμες όμως έχουν και το πολιτισμικό τους αποτύπωμα με έναν τρόπο, αφού συνδέονται με την ελληνική παράδοση, τις τοπικές συνήθειες και τη γενικότερη μεσογειακή κουλτούρα. Αυτό σημαίνει ότι με μία απλή κίνηση, για παράδειγμα, απλώς ανάβοντας τον φούρνο, έχουμε μέσα σε λίγα λεπτά μία παραδοσιακή ελληνική πίτα με χωριάτικο φύλλο, που μας ταξιδεύει στις τοπικές παραδόσεις και σε παιδικές, οικογενειακές μνήμες.

Έτσι, η ζήτησή τους αυξάνεται όλο και περισσότερο, κερδίζουν ανά είδος τις περισσότερες των περιπτώσεων μία θέση στο καλάθι των καταναλωτών, ενώ παράλληλα αποτελούν και μία σχετικά οικονομική επιλογή για τη διατροφή της οικογένειας.

Η ελληνική αγορά

Οι κατεψυγμένες ζύμες ανά τα χρόνια, και όσο αυξάνονται οι ρυθμοί της καθημερινότητας, αναδείχθηκαν σε καταναλωτική τάση και δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για τους παίκτες της αγοράς να προσφέρουν νέα προϊόντα και άλλους να εισέλθουν σε αυτόν τον πολλά υποσχόμενο κλάδο.

Στη εγχώρια αγορά, η «πίτα» – κυριολεκτικά και μεταφορικά – μοιράζεται ανάμεσα σε διάφορους παίκτες. Μεταξύ αυτών η Alfa Pastry, της οποίας το «ταξίδι» ξεκίνησε στα μισά του περασμένου αιώνα από την Κοζάνη με μεράκι, και τις παραδοσιακές κοζανίτικες πίτες της οικογένειας Κουκουτάρη, για να φτάσει να παράγει τεράστια ποικιλία κατεψυγμένων ζυμών, από φύλλα για πίτες και έτοιμες πίτες διαφόρων ειδών και γεμίσεων, μέχρι αλμυρά και γλυκά μίνι πιτάκια, πίτσα με προζύμι και αρτοσκευάσματα, με δίκτυο διανομής σε όλη τη χώρα και με εξαγωγική δραστηριότητα.

Οι κατεψυγμένες ζύμες λύνουν τα χέρια και χαρίζουν πολυτέλεια χρόνου στον σύγχρονο καταναλωτή, ανεξάρτητα από ηλικιακές κατηγορίες και προφίλ

Σημαντική και με ιστορία είναι και η εταιρία Hellenic Quality Foods ή αλλιώς HQF, που ανήκει στον όμιλο εταιριών του Ι. Φιλίππου και είναι η εταιρία που παράγει και διακινεί τα προϊόντα ζύμης ΚΑΝΑΚΙ, που ξεκίνησαν να παράγονται από μία μικρή βιοτεχνία στο Καματερό το 1980 και πλέον απαριθμούν μεγάλη γκάμα προϊόντων κατεψυγμένων ζυμών, φύλλων, έτοιμων πιτών, μικρών σφολιατοειδών και εξάγονται σε 30 χώρες.

Μερίδιο της αγοράς διαθέτουν και τα brands Χρυσή Ζύμη –  που ξεκίνησε από ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής στη Θεσσαλονίκη το 1991 – και Άλεσις της Ελληνικής Ζύμης – Αραμπατζής, με θυγατρική πια τη Μπάρμπα Στάθης, η οποία με τη σειρά της ανήκει στον όμιλο Vivartia. Η ιστορία της Αραμπατζής ξεκινά ήδη από το 1974, όταν η οικογένεια ξεκίνησε την παραγωγή προϊόντων ζύμης, ενώ το 1980 δημιουργήθηκε η εταιρία «Μακεδονική Σφολιάτα» και η πρώτη γραμμή παραγωγής. Χρονιά – σταθμός αποτέλεσε επίσης το 1985, με το πρώτο συσκευασμένο κρουασάν, αλλά και το 1993, οπότε και η εταιρία μπήκε στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, ενώ πλέον μετρά τέσσερα εργοστάσια παραγωγής.

Με περισσότερα από 400 προϊόντα ζύμης και σφολιάτας, περισσότερες από 35 χώρες εξαγωγής σε Ευρώπη, Αυστραλία, Αμερική και Μέση Ανατολή, δραστηριοποιείται η Ioniki, που ξεκίνησε το 1991 στη Θεσσαλονίκη επιδιώκοντας να προσφέρει πίτες, σπιτικές και χειροποίητες σε όλο τον κόσμο, και στον κλάδο της λιανικής μπήκε μέσω του σήματος Σπιτική Ζύμη. Η εταιρία ωστόσο καλύπτει και με δραστηριοποίηση HoReCa.

Τη θέση της στην αγορά διαθέτει και η εταιρία Ροδούλα, η οποία ξεκίνησε το 1999, όταν ο Παναγιώτης και ο Ηλίας Καραχάλιος σε μια γειτονιά της Αθήνας δημιούργησαν ένα μικρό εργαστήρι. Σήμερα διαθέτει τρεις παραγωγικές εγκαταστάσεις, με δύο υποκαταστήματα- κέντρα διανομής σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη και μια ξεχωριστή μονάδα συσκευασίας και αποθήκευσης για τα προϊόντα retail, ενώ έχει παρουσία σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό.

Στον κόσμο της ζύμης μπήκε πρόσφατα και η εταιρία Paliria, η οποία εξαγόρασε το 2023 κατά 100% την εταιρία παραγωγής κατεψυγμένων πιτών από το Άργος, Τσαμπάσης.

Στον κλάδο βρίσκουμε ακόμη τοπικές πρωτοβουλίες που έχουν μπει στο ελληνικό λιανεμπόριο και τις μεγάλες αλυσίδες, όπως η Α&Σ ΧΑΒΕΛΑΣ ΟΕ, μια από τις νεότερες εταιρίες παραγωγής ζύμης που έχει την έδρα της στην περιοχή της Ηπείρου. Ακόμη, τις πίτες τους προσφέρουν στο εμπόριο η εταιρία “Γιαννιώτη Βασιλική – Δημιουργίες Ζύμης” από το 1990, η Presto, με 50 χρόνια παρουσίας και η Ευβοϊκή Ζύμη – γνωστή με το brand Ζύμη Ψαχνών, η οποία έχει έδρα την Καστέλλα Ευβοίας, με κύριες δραστηριότητες της να αποτελούν η παραγωγή και εμπορία ζυμαρικών, χωριάτικων φύλλων, φύλλων κρούστας, σφολιάτας, καθώς και παραδοσιακές πίτες, ενώ δραστηριοποιείται μάλιστα σε πάνω από 40 χώρες.

Δυναμικά κινούνται στην κατεψυγμένη ζύμη και οι μεγάλοι παίκτες των σούπερ μάρκετ, μέσα από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Χαρακτηριστικά είναι τα «Καρδίς» των Lidl, σε συνεργασία με την οικογένεια Αραμπατζή με προϊόντα που διατίθενται σε όλα τα καταστήματα της Lidl σε Ελλάδα και Κύπρο. Ακόμη, τα «ΑΒ» των ΑΒ Βασιλόπουλος, τα «Μαράτα» των Σκλαβενίτης, τα «My Gusto» των MyMarket, τα «Economy» και «Μικρές φάρμες του βουνού» των Market In, τα «Mr. Grand» των Μασούτης και τα «Επιλογή μου» των Κρητικός που παρέχουν προϊόντα σε κατεψυγμένες ζύμες και σφολιάτες, με σύμμαχό τους τις οικονομικότερες τιμές που προσελκύουν τους καταναλωτές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.