27 Οκτ 2024
READING

Συνεχίζουν να δουλεύουν 6 μήνες για φόρους και εισφορές οι Έλληνες

4 MIN READ

Συνεχίζουν να δουλεύουν 6 μήνες για φόρους και εισφορές οι Έλληνες

Συνεχίζουν να δουλεύουν 6 μήνες για φόρους και εισφορές οι Έλληνες

Ελεύθεροι να επιλέξουν εκείνοι πού θα διαθέσουν το εισόδημά τους είναι από τις 25 Ιουνίου οι Έλληνες φορολογούμενοι καθώς κατάφεραν να… εξοφλήσουν για άλλη μία χρονιά της υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος σε φόρους και εισφορές.

Κι αυτό γιατί, σχεδόν έξι μήνες μετά την έλευση του 2024, έφτασε επιτέλους η μέρα της λεγόμενης φορολογικής ελευθερίας τους, σύμφωνα με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-ΚΕΦΙΜ.

Βελτιώνεται η κατάσταση, αλλά…

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία μικρή βελτίωση, καθώς, η φετινή απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε τρεις μέρες πιο νωρίς σε σχέση με το 2023, και εννέα μέρες νωρίτερα από το 2022.

Η βελτίωση λοιπόν είναι σημαντική, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι Έλληνες χρειάζεται να εργαστούν τις 175 από τις 365 ημέρες του χρόνου για να πληρώσουν φόρους και εισφορές στο κράτος. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι 175 ημέρες… καταναγκαστικής εργασίας για λογαριασμό του κράτους αποτελούν τη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων 10 ετών.

Πάντως, αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2024, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2024 έρχεται 5 ημέρες αργότερα, την 30η Ιουνίου. Με λίγα λόγια, για άλλη μία χρονιά, εργαζόμαστε έξι ολόκληρους μήνες για χρήματα τα οποία δεν καταλήγουν σε εμάς.

Ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ορίζεται η ημέρα εκείνη που το 100% του εισοδήματος από κάθε πιθανή πηγή ανήκει εξ ολοκλήρου στον φορολογούμενο. Στον υπολογισμό συμπεριλαμβάνονται όλα τα επίσημα εισοδήματα καθώς και όλα τα ποσά που εισπράττει το κράτος και τα οποία θεωρούνται φόροι προς την κεντρική ή την τοπική διοίκηση.

Η πραγματικά σημαντική βελτίωση και το ελληνικό παράπονο

Η φετινή είναι η δέκατη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών προβαίνει στη παρουσίαση στην Ελλάδα της σχετικής μελέτης, αναφορικά με την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, δηλαδή την ημερομηνία κατά την οποία οι Έλληνες θα εξοφλούσαν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, αν έπρεπε με τα χρήματα που κερδίζουν να πληρώσουν πρώτα αυτές και μετά τις δικές τους ανάγκες.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ η χώρα μας βρίσκεται να δέχεται την 11η μικρότερη φορολογική επιβάρυνση, συνυπολογίζοντας τα ελλείμματα, βελτιώνοντας την επίδοσή της κατά 10 θέσεις σε σχέση με το 2022, όταν βρισκόταν στην 21η θέση. Ένα στοιχείο όμως που δημιουργεί πραγματικά προβληματικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σχετικά με την ικανοποίηση των Ελλήνων πολιτών από την αξιοποίηση των φόρων τους.

Συγκεκριμένα, η ικανοποίησή τους σχετικά με το σύστημα υγείας είναι η μικρότερη ανάμεσα στα 21 κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ αντίστοιχα, στην ικανοποίηση των πολιτών από το εκπαιδευτικό σύστημα και το δικαστικό σύστημα η χώρα βρίσκεται στην 16η και την 17η θέση αντίστοιχα. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι φορολογούμενοι νιώθουν ότι οι φόροι τους δεν έχουν ανταποδοτικότητα.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ιδέα δεν είναι ελληνική, ούτε πρόσφατη. Αντιθέτως, ξεκίνησε το 1948, από τον Αμερικανό επιχειρηματία Dallas Hostetler, στον οποίο ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα του όρου «Tax Freedom Day». Από την ημέρα που είχε την συγκεκριμένη ιδέα, και για τα επόμενα 23 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 1971, ο Hostetler συνέχισε να υπολογίζει την Ημέρα φορολογικής ελευθερίας κάθε χρόνο για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Στη συνέχεια, και αφού αποσύρθηκε μεταβίβασε το σήμα κατατεθέν στο Tax Foundation με έδρα στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, το οποίο και είναι έκτοτε υπεύθυνο για τον προσδιορισμό της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας. Από την πλευρά του, το Tax Foundation, έχοντας γνώση της σχετικής ημερομηνίας, προβαίνει στη χρησιμοποίησή της ως εργαλείο για την απεικόνιση του ποσοστού του εθνικού εισοδήματος το οποίο καταλήγει να χρηματοδοτεί τα κυβερνητικά προγράμματα. Από το 1990, το Tax Foundation υπολογίζει την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ξεχωριστά για κάθε αμερικανική πολιτεία.

Η Ημέρα φορολογικής ελευθερίας εξετάζει μόνο τα κρατικά έσοδα από τη φορολόγηση και δεν συνυπολογίζει το χρέος ή τον πληθωρισμό ως πιθανά μέσα κρατικής χρηματοδότησης. Το χρέος δημιουργείται με την εγγύηση μελλοντικής εξόφλησης. Οι κυβερνήσεις που δημιουργούν ελλείμματα, προσφέρουν στους δανειστές τους εξασφαλίσεις για το χρέος που αναλαμβάνουν υπό τη μορφή της υπόσχεσης ότι οι δανειακές υποχρεώσεις θα εξυπηρετηθούν από το προϊόν της φορολόγησης μελλοντικής εργασίας ή και από άλλες πηγές, όπως πώληση ή εκμετάλλευση κρατικής περιουσίας.

Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2022: Το μισό έτος εργαζόμαστε για την πληρωμή φόρων και εισφορών | in.gr

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών είναι ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός

Σύμφωνα με τον Neil Veldhuis, Διευθυντή Δημοσιονομικών Μελετών του Ινστιτούτου Fraser, ο προσδιορισμός της Ημέρας φορολογικής ελευθερίας γίνεται με στόχο να δώσει στον πολίτη μιας χώρας τη δυνατότητα να υπολογίσει τη συνολική δαπάνη του για φόρους και, συγκρίνοντάς την με τα οφέλη τα οποία αποκομίζει, να είναι σε θέση να εκτιμήσει την πραγματική αξία των φόρων.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών στην Ελλάδα είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός και το έργο του περιλαμβάνει ερευνητικά προγράμματα, εκδόσεις και εκδηλώσεις που έχουν ως επίκεντρο την αύξηση της ατομικής ελευθερίας για κάθε πολίτη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.