17 Οκτ 2024
READING

Unisystems: μια διαφορετική εταιρεία πληροφορικής

4 MIN READ

Unisystems: μια διαφορετική εταιρεία πληροφορικής

Unisystems: μια διαφορετική εταιρεία πληροφορικής

Με τζίρο που το 2023 άγγιξε τα 215 εκατ. ευρώ, η Unisystems του ομίλου Quest είναι ίσως η μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής στην Ελλάδα και μία από τις πλέον «εξαγωγικές», καθώς έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις πιο ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον οραματιστή αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Κωνσταντίνο Δοξιάδη, κλείνει φέτος 60 χρόνια ζωής, έχει θυγατρικές σε 5 χώρες και έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους ηγέτες του κλάδου της στην Ευρώπη.

Από τα 215 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών το 2023, τα 115 προέρχονται από έργα που υλοποιεί στην Ελλάδα, τόσο σε ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ τα υπόλοιπα 100 εκατ. προέρχονται από έργα που κάνει σε πάνω από 20 χώρες της Ευρώπης.

Οδηγός η πληροφορική

Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ομίλου Quest, ο πρόεδρος Θεόδωρος Φέσσας τόνισε ότι η ανάπτυξη του ομίλου για το 2024 θα έρθει από την πληροφορική, λέγοντας ότι η Unisystems αναμένεται να συνεχίσει τη δυναμική της πορεία και το τρέχον έτος.

Το σημαντικότερο όπως δηλώνουν και στελέχη της εταιρείας, είναι το ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων, το ποσό του οποίου ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει τόσο τη δυναμική της εταιρείας και του αποτυπώματός της στην αγορά, όσο και τις μεγάλες προοπτικές.

Ο μεγαλύτερος όγκος έργων που τρέχει η Unisystems είναι εκτός Ελλάδος, γεγονός που όπως δείχνουν τα νούμερα αποφέρει καρπούς. Καθώς από τα 550 εκατ. ευρώ ανεκτέλεστο, πάνω από 300 εκατ. ευρώ αφορούν έργα τα οποία τρέχει η εταιρεία στο εξωτερικό. Άλλωστε οι μεγαλύτερες ξένες αγορές για την Uni Systems είναι το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Γαλλία ενώ πλέον έχει μπει δυναμικά και στην αγορά της Αγγλίας.

Από το σύνολο των εσόδων του 2023 κατανέμονται κατά 85% σε υπηρεσίες και 15% σε εξοπλισμό ή άδειες χρήσης λογισμικού, ενώ υπάρχουν πάνω από 900 ενεργά έργα σε πάνω από 300 πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα έσοδα του Ομίλου για το 2023 μπορούν να ταξινομηθούν στις εξής κύριες γενικές κατηγορίες λύσεων: 37% υποδομές και υπηρεσίας πληροφορικής, 34% υπηρεσίες πληροφορικής, 24% ανάπτυξη και άδειες λογισμικού και τέλος 5% υπηρεσίες και καταναλώσεις Cloud. Υπάρχει επίσης σημαντική συμμετοχή νέων τεχνολογικών λύσεων (Cloud, Cyber, Analytics, CX, Managed Services, ICT Consulting) σε ποσοστό 24% στα συνολικά έσοδα της εταιρείας για το 2023. Οι νέες αυτές τεχνολογικές λύσεις (digital solutions) είχαν αύξηση κατά 65% σε σχέση με το 2022.

Η εγχώρια αγορά

Στην εγχώρια αγορά η εταιρεία είχε για το 2023 σημαντική ανάπτυξη. Οι συνολικές πωλήσεις από την ελληνική αγορά για το 2023 ανήλθαν σε 115 εκατ. ευρώ και σημείωσαν αύξηση 25% σε σχέση με τα 91 εκατ. ευρώ του 2022.

Στην εγχώρια αγορά η Unisystems κινήθηκε θετικά ιδιαίτερα στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα όπου σημείωσε ανάπτυξη 27% ανανεώνοντας μεγάλα συμβόλαια ή συμβασιοποιώντας νέες υπηρεσίες και έργα. Τα έσοδα το 2023 διαμορφώθηκαν σε 46 εκατ. ευρώ από 36 εκατ. ευρώ το 2022. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η 7ετης ανανέωση του συμβολαίου για τα κεντρικά συστήματα της Alpha Bank καθώς και η αντίστοιχη συμφωνία με την NEXI.

Επίσης η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με θυγατρική Τράπεζα στη Ρουμανία, μεγάλου Πολυεθνικού Οργανισμού, για τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό του συνόλου των πληροφοριακών του συστημάτων, βασισμένων σε τεχνολογίες FINASTRA και φιλοξενίας στις υποδομές του Data Centre της Unisystems, ενώ σημαντική ανάπτυξη καταγράφηκε και σε άλλες συστημικές τράπεζες και μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η Unisystems παρουσίασε ανάπτυξη 18%. Τα έσοδα το 2023 διαμορφώθηκαν σε 29,4 εκατ. ευρώ από 24,9 εκατ. ευρώ το 2022 και η συμμετοχή των έργων του Ταμείου Ανάπτυξης στα έσοδα αυτά ήταν περίπου 33% για το 2023.

Στον τομέα αυτό, η εταιρεία συμβασιοποίησε ή είναι στο στάδιο της συμβασιοποίησης μεγάλων συμβολαίων όπως GOV ERP, CRMS, eJustice, ΟΣΔΔΥ ΔΔ, Next Gen GCLOUD, Ψηφιοποίηση Κτηματολογίου, ΝΣΚ, ΠΣΔ, ΕΟΠΥΥ RRF, κλπ.

Οι άξονες ανάπτυξης το 2024 και η είσοδος στην αμυντική βιομηχανία

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ο CEO της εταιρείας Γιάννης Λουμάκης, βασική επιδίωξη της εταιρείας είναι να καταστεί βασικός πάροχος λύσεων πληροφορικής, εκτός από τον τραπεζικό, στον τομέα τηλεπικοινωνιών, στο Δημόσιο και σε κάθε άλλη αγορά, προσφέροντας αξιόπιστες λύσεις υποδομών και εφαρμογών, είτε μέσω συνεργασιών, είτε μέσω εξαγορών είτε μέσω ανάπτυξης νέων προϊόντων.

Ωστόσο, πλέον η Unisystems ανήγει σκοπεύει να ανοίξει τα φτερά της και στο κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο big thing στις business.

O κ. Λουμάκης είπε ότι η εταιρεία ήδη βρίσκεται σε σχετική λίστα του NATO με υποψήφιες εταιρείες που θα αναλαμβάνουν έργα λογισμικού και όχι μόνο και που θα αφορά αυτό τον πολύ ανερχόμενο κλάδο.

Παράλληλα και το ενδιαφέρον της ΕΕ στρέφεται πλέον στην αμυντική βιομηχανία και ήδη επεξεργάζεται πακέτο ύψους 20 δις. ευρώ, χρήματα τα οποία θα κατευθυνθούν σε αυτό το πεδίο. Το ενδιαφέρον της εταιρείας είναι μεγάλο, με τον CEO να λέει ότι η Unisystems δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.