Πλήθος ελληνικών εταιριών έχουν τολμήσει να περάσουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, διατηρώντας παρουσία ή συστήνοντας μέσω εξαγωγών τα προϊόντα τους στην αγορά της Αμερικής, με άλλες να διαγράφουν πετυχημένη πορεία χρόνων και άλλες να κάνουν το τελευταίο διάστημα το ντεμπούτο τους σε μία πολλά υποσχόμενη αγορά.
Από την άλλη, η περιορισμένη ελληνική αγορά, με το χαρακτηριστικό αυτό να απλώνεται σχεδόν σε όλους τους κλάδους, οδήγησε τις ελληνικές επιχειρήσεις να κινηθούν και να δοκιμάσουν την τύχη τους εκτός των ελληνικών συνόρων επιλέγοντας ακόμη και ιδιαίτερα μακρινούς προορισμούς που σημειώνουν εντελώς διαφορετική κουλτούρα, σε σχέση με την ελληνική, όπως η Αμερική, η Αυστραλία και η Σαουδική Αραβία.
Όπως είναι εύλογο, αυτές οι κινήσεις έχουν να κάνουν κυρίως με προϊόντα που προέρχονται από τις τοπικές πρώτες ύλες, αποτελούν βασικούς πυλώνες της τοπικής γαστρονομίας και του τουρισμού, με το ξένο κοινό να μετρά φανατικούς υποστηρικτές της ελληνικής παράδοσης και των προϊόντων της.
Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό των προϊόντων Palirria, που κατακτά κυριολεκτικά τον κόσμο. Η εταιρία Σουλιώτη, έχοντας στην «πλάτη» της 65 χρόνια παρουσίας και έχοντας ξεκινήσει από την κουζίνα ενός παραδοσιακού σπιτιού, στο χωριό Πολιτικά της Εύβοιας, με «σημαία» της τα χαρακτηριστικά ντολμαδάκια, αλλά στην πορεία και διάφορα άλλα έτοιμα γεύματα, και φτάνοντας ακόμη και μέχρι την Κίνα. Ωστόσο, πρώτος σταθμός της στρατηγικής εξωστρέφειας που αποτελεί και βασικό πυλώνα της εταιρίας ήταν οι ΗΠΑ, ήδη από το 1974, με τα αγαπημένα ντολμαδάκια της να κατακτούν τις καρδιές των Αμερικάνων. Κάπως έτσι, το 87% των εσόδων της εταιρίας προέρχεται από το εξωτερικό (συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς της Αμερικής).
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η ΖΑΝΑΕ, η οποία, με έδρα και εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη και ιστορία που ξεκινά από το 1930, παράγει έτοιμα, συσκευασμένα φαγητά, όπως ντολμαδάκια, λαχανικά και φασόλια γίγαντες), ενώ κινείται και στην αρτοβιομηχανία, με προϊόντα όπως το ηλιέλαιο, το σουσάμι και η ζάχαρη. Αναφορικά με τη διεθνή παρουσία της εταιρίας, σήμερα, τα προϊόντα ΖΑΝΑΕ εξάγονται σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό του κύκλου εργασιών της εταιρίας προέρχεται από εξαγωγές που πραγματοποιούνται σε Ευρώπη, αλλά και Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Αυστραλία, Μέση και Άπω Ανατολή.
Θραύση για τους μακαρονάδες της Μέλισσα Κίκιζας
Από την άλλη, οι μακαρονάδες της Μέλισσα Κίκιζας κάνουν θραύση στο εξωτερικό, και κυρίως τις ΗΠΑ, καθώς, όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο Αλέξανδρος Κίκιζας, εγγονός του ιδρυτή της οικογενειακής επιχείρησης που έφτασε να σαρώνει όλο τον κόσμο, η εταιρία κερδίζει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερα απ’ ότι στην Ελλάδα.
Η «πηγή» των αυξημένων πωλήσεων στην Αμερική είναι η συνεργασία ως βασικός ευρωπαίος προμηθευτής με τον κολοσσό Walmart, ο οποίος μετρά 5.200 καταστήματα μόνο στις ΗΠΑ και αγοράζει περί τους 10.000 τόνους ζυμαρικών σε ετήσια βάση, με τη Μέλισσα Κίκιζας να προμηθεύει με προϊόντα ιδιωτική ετικέτας, αν και στο άμεσο πλάνο υπάρχει και η τοποθέτηση επώνυμων προϊόντων στα ράφια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Μέλισσα Κίκιζας επικράτησε σε διαγωνισμό ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες βιομηχανίες, τις οποίες κατάφερε να κερδίσει. Οι κωδικοί σχετίζονται με τα «pasta kids» και τα ζυμαρικά «boost» με έξτρα πρωτεΐνη, για τα οποία μάλιστα η εταιρία επιστράτευσε το ηχηρό όνομα του κορυφαίου σταρ του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο, ως ambassador. Συνολικά, η παγκόσμια παρουσία της Μέλισσα Κίκιζας μεταφράζεται σε περισσότερες από 45 χώρες, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 25% του συνολικού ετήσιου τζίρου.
Να θυμίσουμε ότι από το 2021, η Μέλισσα Κίκιζας έχει ως σύμμαχό τις στις εξαγωγές και το ελαιόλαδο, καθώς εξαγόρασε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Terra Creta, εταιρίας που ιδρύθηκε το 2001 με έδρα το Κολυμβάρι Χανίων. Η Terra Creta διέθετε ήδη ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό, αφού το 97% των πωλήσεών της έχει να κάνει με τις εξαγωγές.
Στον χώρο του τροφίμου, ο ελληνικός γύρος αποτελεί ίσως ένα από τα πιο διαδεδομένα και αγαπημένα εδέσματα για τους επισκέπτες στη χώρα μας και τους κατοίκους του εξωτερικού που θέλουν να τον απολαμβάνουν ακόμη και στη βάση τους. Επτά χρόνια μετά τη λειτουργία του εργοστασίου της στο New Jersey, η ελληνική βιομηχανία προψημένου γύρου Megas Yeeros ετοίμασε νέο εργοστάσιο στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Rutgers που ιδρύθηκε το 1766 και είναι ένα από τα πιο γνωστά δημόσια ερευνητικά πανεπιστήμια της Αμερικής. Στο συγκεκριμένο μάλιστα, η εταιρία πειραματίζεται σε νέα προϊόντα που προσαρμόζονται περισσότερο στις σύγχρονες απαιτήσεις και στον αμερικανικό τρόπο ζωής, όπως ο μεξικάνικος γύρος και η επιλογή meatless. Στην αγορά των ΗΠΑ ωστόσο η εταιρία δραστηριοποιείται ήδη από το 2014 και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.
Και στον κλάδο του καφέ και με τη μέθοδο του franchise, η ελληνική Mikel Coffee έχει παρουσία σε 5 ηπείρους, σε 18 χώρες με περισσότερα από 350 καταστήματα, ενώ στην Αμερική μετρά δύο καταστήματα στη Βοστώνη και την Αστόρια.
Αντίστοιχα κινήθηκε και η αλυσίδα Γρηγόρης, η οποία ξεκίνησε ως ένα κλασικό παραδοσιακό τυροπιτάδικο το 1972, και πλέον διαθέτει καταστήματα εκτός Ελλάδος, μεταξύ άλλων και στις Μπαχάμες, προσφέροντας στο νησί και το κοινό του ελληνικές προτάσεις, όπως παραδοσιακές πίτες, σάντουιτς, ροφήματα και βέβαια καφέ.
Οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες που ζουν το αμερικανικό όνειρο είναι ένα κεφάλαιο από μόνες τους
Αμερικανικός αέρας στις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες
Οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες που ζουν το αμερικανικό όνειρο είναι ένα κεφάλαιο από μόνες τους. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό της ΜΕΒΓΑΛ, που αποτελεί και τον κυριότερο προορισμό εκτός Ελλάδας για τα προϊόντα της, με την αξία των εξαγωγών προς την εν λόγω χώρα να φτάνει περίπου τα 10 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, η ίδια η πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας, Μαίρη Χατζάκου, έχει δηλώσει πως η αξία των εξαγωγών στις ΗΠΑ είναι «μια ολόκληρη εταιρεία από μόνη της».
Αντίστοιχα, η Greek Family Farm που είναι 100% εξαγωγική, «στέλνει» τον λευκό «χρυσό», ή αλλιώς την αγαπημένη στους κατοίκους του εξωτερικού, φέτα, κατά βάση στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική και την Αυστραλία. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Έξαρχος Α.Ε. της Ελασσόνας, φτάνει σε εξαγωγές περίπου το 70% σε Ευρώπη αλλά και Αμερική. Μεταξύ άλλων χωρών κυρίως στην Ευρώπη, και η βιομηχανία Δωδώνη διατηρεί υψηλό μερίδιο στην Αμερικανική αγορά, όπως και η ΦΑΓΕ που κατακτά την Αμερική από το 1990 με το στραγγιστό της γιαούρτι.
Το αμερικανικό όνειρο μέσω του δημοφιλούς και αρκετά πιο «safe», σε σχέση με το γιαούρτι, λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής του, frozen yoghurt ετοιμάζεται να ζήσει πολύ σύντομα και η ΚΡΙ ΚΡΙ, δημιούργημα της οικογένειας Τσινάβου, που μετρά ήδη 70 χρόνια παρουσίας στον χώρο. Περισσότερο, μάλιστα από το 50% των πωλήσεών της, μεταφράζεται σε ξένες αγορές, κυρίως στην Ευρώπη ενώ οσονούπω θα κάνει το ντεμπούτο της και στις ΗΠΑ. Η εταιρία βρίσκεται εδώ και καιρό σε επαφές με μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες Το προϊόν της δοκιμάστηκε από αγοραστές και πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις και έτσι σε πρώτη φάση θα τοποθετηθεί σε τοπικές –που για τα δεδομένα της Ελλάδας είναι μεγάλες– αλυσίδες σούπερ μάρκετ τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και σε πολιτείες της Δυτικής Ακτής.
Ελληνικά προϊόντα έφτασαν στα αμερικανικά ράφια και μέσω της Lidl, και συγκεκριμένα μέσω του προγράμματος προώθησης «Ηριδανός» – τα προϊόντα διατέθηκαν με το αντίστοιχο σήμα (Eridanous) – , με στόχο όποια από αυτά προτιμώνται περισσότερο από τους πελάτες να εξασφαλίσουν μόνιμη θέση στα σούπερ μάρκετ της. Χαρακτηριστικό είναι ότι τo 2023 οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων οι οποίες έγιναν μέσω της Lidl σε συνολικά 31 αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έφτασαν τα 488,4 εκατ. ευρώ.
Μεγαλουργούν στην Αμερική ελληνικές start ups
Δεν είναι λίγες βέβαια και οι ελληνικές startups που βάζουν το στίγμα τους στην αμερικανική αγορά και σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, όπως είναι για παράδειγμα η Blueground, η εταιρία που δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων και ξεκίνησε από τον Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου το 2013 και σήμερα αποτελεί από τις πλέον επιτυχημένες ελληνικές startup, που έχει παρουσία σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, μεταξύ άλλων και σε ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο του 2023 μάλιστα προχώρησε στην εξαγορά της αμερικανικής Travelers Haven, διευρύνοντας έτσι την υπηρεσία της «Blueground for Business» στην αμερικανική αγορά. Την ίδια ώρα, η Causaly του Γιάννη Κιαχόπουλου πρωταγωνιστεί στον χώρο του φαρμάκου παγκοσμίως και μεγαλουργεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ σημαντικό παράδειγμα είναι και αυτό της Hack The Box, εταιρίας που εκπαιδεύει τον πάνοπλο στρατό των ΗΠΑ ώστε να αντιμετωπίζει κυβερνοεπιθέσεις. Μετά από μια μεγάλη χρηματοδότηση ύψους 55 εκατ. ευρώ που άντλησε στις αρχές του 2023, με βασικό επενδυτή το Carlyle Group, η Hack The Box ανακοίνωσε μάλιστα μια σημαντική συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.