26 Οκτ 2024
READING

Μεγαλώνουν οι μικρές εταιρείες πληροφορικής και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

4 MIN READ

Μεγαλώνουν οι μικρές εταιρείες πληροφορικής και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Μεγαλώνουν οι μικρές εταιρείες πληροφορικής και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Ο κλάδος της πληροφορικής στην Ελλάδα παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με πολλές εταιρείες να αυξάνουν τα έσοδά και το προσωπικό τους.

Αυτό δεν είναι φαινόμενο που παρουσιάζεται μόνο στους μεγάλους της αγοράς, καθώς ιδιαίτερα ωφελημένοι είναι και οι μικρότεροι παίκτες, οι οποίοι με «οδηγό» τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης, έχουν καταφέρει να μεγαλώσουν τα μερίδια και τους τζίρους τους, ενώ πολλές εξ αυτών κοιτάνε εξαγορές άλλων εταιρειών.

Οι παράγοντες

Οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτή την…έξαρση των κερδών στην πληροφορική προέρχονται κυρίως από την γενικότερη στροφή της επιχειρηματικότητας αλλά και της κοινωνίας συλλήβδην στην ψηφιοποίηση και τη τεχνητή νοημοσύνη.

Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί όλων των μεγεθών υιοθετούν ολοένα και περισσότερο ψηφιακές λύσεις για να βελτιώσουν την αποδοτικότητα, την εξυπηρέτηση πελατών και τη λήψη αποφάσεων. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες πληροφορικής, όπως ανάπτυξη λογισμικού, cloud computing, business softwareκαι cybersecurity.

Πολλές ελληνικές εταιρείες πληροφορικής έχουν επικεντρωθεί σε τομείς υψηλής ζήτησης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση και η ανάλυση δεδομένων. Αυτό τους έχει επιτρέψει να προσελκύσουν πελάτες από όλο τον κόσμο και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Ωστόσο το «καύσιμο» των περισσότερων από αυτές έρχεται από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα έχει λάβει σημαντικά κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία σε σημαντικό ποσοστό κατευθύνονται σε ψηφιακά έργα. Αυτό έχει δώσει ώθηση στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων πληροφορικής και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον κλάδο.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω παραγόντων, άνθρωποι του κλάδου εκτιμούν ότι η πληροφορική στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα εκτοξεύει και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα η Ελλάδα διαθέτει ένα μεγάλο και ταλαντούχο εργατικό δυναμικό στον τομέα της πληροφορικής. Από τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αποφοιτούν κάθε χρόνο χιλιάδες μηχανικοί πληροφορικής, οι οποίοι είναι περιζήτητοι από εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι «μικρές» εταιρείες που… μεγαλώνουν

Σίγουρα οι κερδισμένοι των παραπάνω θετικών συνθηκών είναι και οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς.

Unisystems, Epsilon Net, Entersoft και SoftOne είναι μερικές από τις εταιρείες οι οποίες στην νέα ψηφιακή εποχή της Ελλάδας παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και έχουν λάβει ομολογουμένως τη…μερίδα του λέοντος.

Ωστόσο υπάρχουν εταιρείες τις οποίες ο πολύς κόσμος δεν τις ξέρει, αλλά έχουν καταφέρει μέσα σε όλη αυτή την έξαρση, να έχουν σημαντικά έσοδα και από μικροί να…μεγαλώνουν συνεχώς.

Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η Active. Άγνωστη στους πολλούς, ωστόσο εταιρεία η οποία έκανε τζίρο το 2023 42 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 4,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά  40% σε σχέση με πέρυσι.

Η Active Computer Systems, με έδρα την Αθήνα, δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά τεχνολογίας από το 1985, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών σε επιχειρήσεις.

Είναι επίσημος διανομέας προϊόντων και λύσεων τεχνολογίας από αναγνωρισμένους οίκους, όπως η Ricoh, η Microsoft, η HP και η Cisco ενώ αναλαμβάνει την υλοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής, καλύπτοντας ανάγκες δικτύωσης, ασφάλειας, αποθήκευσης δεδομένων, cloud computing και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η Adacom, θυγατρική της Ideal του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, έχει πολύ σημαντική παρουσία στο τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Το 2023, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε η μητρική Ideal, η Adacom είχε έσοδα 21,4 εκατ. ευρώ από 19,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Επίσης έχει και σημαντική παρουσία στο εξωτερικό. Η ADΑCOM επέκτεινε την δραστηριοποίηση της στο εξωτερικό ολοκληρώνοντας με επιτυχία του έργο των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων στην Κύπρο το οποίο πρόσφατα πέρασε με επιτυχία τον έλεγχο διαπίστευσης από την Επιτροπή της ΕΕ. Παράλληλα έχει αναλάβει και την υλοποίηση του έργου της Υποδομής Δημοσίου Κλειδιού και ψηφιακών υπογραφών του Βασιλείου του Μπαχρέιν ύψους 6,3 εκατ. δολαρίων, έργου που κατά το μεγαλύτερο μέρος του θα υλοποιηθεί εντός του 2024.

Και οι «μικρές» του ΧΑ

Η Performance κατέγραψε νέο ρεκόρ εσόδων το 2023, με τον τζίρο να φτάνει τα 57 εκατ. ευρώ, τα EBITDA να ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται πάνω από τα 6 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο 2023, η εταιρεία διεύρυνε το πελατολόγιο της στον ιδιωτικό τομέα, και επέκτεινε την συνεργασία της με υφιστάμενους πελάτες σε νέους τομείς.

Επίσης κέρδισε διαγωνισμούς ή και αναθέσεις έργων από Δημόσιους φορείς, όπως το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, την Περιφέρεια Αττικής, την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Υπουργείο Οικονομικών και την Κοινωνία της Πληροφορίας, ενώ παράλληλα συμμετείχε ως υπεργολάβος στην εκτέλεση διαφόρων άλλων έργων.

H Real Consulting επίσης έχει δει μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς μέσα σε δύο χρόνια έχει αυξήσει το τζίρο της κατά 40%, με το 2023 να γράφει κύκλο εργασιών 30,2 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό, καθώς έχει πάρει δουλειές μεταξύ άλλων στην Γαλλία, σε χώρες των Βαλκανίων και στη Λατινική Αμερική, ενώ ταυτόχρονα έχει συνάψει σημαντικές συνεργασίες με εγχώριους γίγαντες όπως η Motor Oil και ο ΟΠΑΠ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.