18 Οκτ 2024
READING

Η ιστορική Λάβδας, η συνένωση με την ΙΟΝ και οι ηγέτες της καραμέλας

5 MIN READ

Η ιστορική Λάβδας, η συνένωση με την ΙΟΝ και οι ηγέτες της καραμέλας

Η ιστορική Λάβδας, η συνένωση με την ΙΟΝ και οι ηγέτες της καραμέλας

Λάβδας και ΙΟΝ. Δύο ιστορικές ελληνικές βιομηχανίες στον κλάδο των σακχαρώδων, αποτελούν πια μία ενοποιημένη οντότητα και ακόμη πιο μεγάλη δύναμη στον χώρο του επιχειρείν, μετά την εξαγορά του 75% της καραμελοποιίας Λάβδας Α.Ε., στην οποία προχώρησε η σοκολατοποιΐα ΙΟΝ, όπως ανακοινώθηκε. Η είδηση μπορεί να έπεσε σαν βόμβα στην αγορά, αλλά είναι μάλλον κάτι παραπάνω από απλώς μελετημένη, αφού, αφενός ο Αντιπρόεδρος της ΙΟΝ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, εδώ και αρκετά χρόνια διατηρεί ποσοστό μειοψηφίας στην εταιρία (κάτι περισσότερο από 24%), αφετέρου, η ΙΟΝ Α.Ε. διατηρούσε δραστηριότητα και στον κλάδο της καραμέλας από το 1930 έως το 2016. Επιπλέον, σοκολάτα και καραμέλα έχουν σημαντικά μερίδια αγοράς σε μικρά σημεία πώλησης, ενώ σημαντικό ρόλο για την απόφαση της εξαγοράς διαδραμάτισε και η εντυπωσιακή εξωστρέφεια της Λάβδας.

«Στόχος μας είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της εξωστρέφειας ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τα προϊόντα μας σε ακόμα περισσότερους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η εταιρία Λάβδας  θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη επιχείρηση με διοίκηση η οποία θα ορισθεί από την ΙΟΝ που είναι και ο νέος ιδιοκτήτης. Πρόεδρος της «Λάβδας» θα είναι ο Στέλιος Λάβδας, που αποτελεί και τον μοναδικό παλιό μέτοχο της εταιρίας.

Η ιστορική Λάβδας που συνδέθηκε με τις παιδικές αναμνήσεις των Ελλήνων

Τα προϊόντα της Λάβδας έχουν συνδεθεί με μερικές από τις πιο γλυκές, παιδικές αναμνήσεις των περισσότερων Ελλήνων, από τις πολύχρωμες καραμέλες που κλείνονταν σε γυάλινα βάζα στα παντοπωλεία της γειτονιάς, μέχρι τις χαρακτηριστικές, μαλακές καραμέλες γάλακτος στο χρυσό χαρτί που κυκλοφόρησαν στην αγορά το 1959, τα θρυλικά ζελεδάκια σε διάφορες γεύσεις φρούτων, αλλά και οι ξεχωριστές Charleston, οι παστίλιες ΜΕΖ, μέχρι τις σημερινές καραμέλες ZERO, που προσφέρουν γεύση χωρίς ζάχαρη, ανταποκρινόμενες στον σύγχρονο τρόπο ζωής και την ανάγκη για πιο υγιεινές επιλογές στην καθημερινότητα.

Η ιστορία της Λάβδας ξεκινά πίσω στο 1953, όταν ο Γιώργος Παλαιολόγος και ο Φάνης Λάβδας ίδρυσαν την εταιρία που έφερε το όνομα «Παλλάς», με την πρώτη μονάδα να στεγάζεται στην οδό Κεραμεικού, στο κέντρο της Αθήνας. Από το 1958, μετά την αποχώρηση του Γιώργου Παλαιολόγου, ο Φάνης Λάβδας παραμένει μόνος του στο τιμόνι της εταιρίας, ενώ σήμερα έχουν αναλάβει τα παιδιά του, Μιχάλης και Αλέξανδρος. Ο Φάνης Λάβδας ωστόσο ήταν που άλλαξε την επωνυμία της και τη μετέφερε στην Αργυρούπολη. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ολοκλήρωσε τις εγκαταστάσεις στην περιοχή του Ασπρόπυργου. Ήδη όμως από τις αρχές της δεκαετίας, η εταιρία ξεκίνησε τις εξαγωγές και μάλιστα με επιτυχία. Συγκεκριμένα, πάνω από το 50% των προϊόντων της εξάγονται σε Ευρώπη, Ασία και στα αραβικά κράτη, ενώ συνολικά δραστηριοποιείται σε 35 ξένες χώρες. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο Αντιπρόεδρος της ΙΟΝ, οι εξαγωγές πρόκειται να συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία για το 2022, ο κύκλος εργασιών της Λάβδας ανήλθε σε 24,42 εκατ. ευρώ, από 17,71 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Τα προϊόντα της Λάβδας έχουν συνδεθεί με μερικές από τις πιο γλυκές, παιδικές αναμνήσεις των περισσότερων Ελλήνων

 

Οι άλλοι θρύλοι της καραμέλας

Με παρόμοια εμφάνιση με τις καραμέλες γάλακτος της Λάβδας, με το χαρακτηριστικό  χρυσό χαρτί, κυκλοφόρησαν και οι καραμέλες της ελληνικής βιομηχανίας Κόκος, που δραστηριοποιείται από το 1948, με πολλούς ίσως να θυμούνται περισσότερο τις δικές της καραμέλες γάλακτος, αντί της Λάβδας. Επίσης, στο εργοστάσιό της στην Αθήνα, η συγκεκριμένη παράγει και τις τύπου Τσάρλεστον.

Από την άλλη, η VIAP διαθέτει παράδοση δύο γενεών στον χώρο των ελληνικών ζαχαρωδών, με έτος ίδρυσης το 1956, ενώ έχει επεκταθεί και στην κατηγορία των σοκολατοειδών, προμηθεύοντας, από σούπερ μάρκετ, μέχρι περίπτερα και καταστήματα τουριστικών ειδών. Η εταιρία παράγει προϊόντα από αραβικό κόμμι, όπως παστίλιες ευκαλύπτου – μενθόλης, αρωματικές, τεσσάρων φρούτων, μαστίχας, κανέλας, γλυκόριζας και βιταμίνης C, ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε Κύπρο, Καναδά και Αυστραλία.

Παράλληλα, από το 1958 υπάρχει στον χώρο και η εταιρία Olympic Hermes A.E., με τις χαρακτηριστικές «gelo», ενώ η τοπική εταιρία Tulip, με καραμέλες και λουκούμια με συνταγές που χάνονται στα βάθη του χρόνου όταν το 1922 ο Πρόδρομος Ζαφειρίδης ήρθε από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την Κομοτηνή.

To 1979, μια άλλη οικογένεια, αυτή του Γιώργου Aκζώτη ξεκίνησε την πορεία της στο χονδρεμπόριο ζαχαρωδών. Αποτέλεσε την αφετηρία της εταιρίας Πήγασος A.E., η οποία βέβαια ισχυροποιήθηκε στον κλάδο της αντιπροσωπείας ζαχαρώδων, όπως τα φημισμένα και αγαπημένα γερμανικά Haribo. H Πήγασος κατάφερε να εξασφαλίσει κι άλλες αντιπροσωπείες, όπως της ελβετικής σοκολάτας Lindt, και μια σειρά από ζαχαρώδη προϊόντα 15 ακόμη ομίλων του εξωτερικού. Από παντοπωλεία και τη μικρή λιανική, μπήκε στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, ενώ ανέλαβε την απευθείας διανομή με το σύστημα Ex Van sales. Σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες εμπορικής αντιπροσώπευσης και διανομής σε πανελλαδικό επίπεδο. Ακολούθησε διαφοροποιημένη πορεία σε σχέση με τη Λάβδας, ωστόσο αποτελεί μεγάλο παίκτη στο κομμάτι της καραμέλα και των σακχαρωδών προϊόντων στη χώρα.

Ηγετικός παίκτης στον χώρο βέβαια είναι και η πολυεθνική Perfetti Van Melle, που ιδρύθηκε το 1900, και διαθέτει ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο εμβληματικών και διεθνώς αναγνωρισμένων εμπορικών σημάτων που αγαπήθηκαν από  γενιές ολόκληρες, όπως τα Mentos, Chupa Chups, Alpenliebe, Frisk, Smint, Fruit-tella, Golia, Brooklyn, Vivident, Happydent, Daygum, Vigorsol, Big Babol και Airheads. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρία προχώρησε σε εξαγορά παγκοσμίων εμπορικών σημάτων τσίχλας και καραμέλας από τη Mondelēz International στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά και συγκεκριμένα τις Trident, Dentyne, Stimorol, Hollywood, V6, Chiclets, Bubbaloo και Bubblicious. Στην Ελλάδα, η Perfetti Van Melle Ελλάς εδρεύει στο Παλαιό Φάληρο.

Από την άλλη ισχυρό όνομα διατηρεί παγκοσμίως και η αμερικανική Mondelēz, η οποία διατηρεί στην Ελλάδα δύο γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μετά την εξαγορά της Παυλίδης και της πιο πρόσφατης Chipita, διαθέτει τρεις εγκαταστάσεις που έχουν να κάνουν με την σοκολατοποιία και την παραγωγή αρτοσκευασμάτων. Ωστόσο όσον αφορά τον κλάδο της καραμέλας φέρνει εδώ και χρόνια στη χώρα μας το διάσημο σήμα των Halls.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.