24 Νοέ 2024
READING

Μπορεί να “αναγεννηθεί” η Δωδώνη;

5 MIN READ

Μπορεί να “αναγεννηθεί” η Δωδώνη;

Μπορεί να “αναγεννηθεί” η Δωδώνη;

Με τα κόπων και βασάνων, ανακοινώθηκε πριν από μερικές ώρες η εξαγορά – και όπως αποδεικνύεται, σωτηρία – της Δωδώνη από την εταιρία Βενέτης και τον Παναγιώτη Μονεμβασιώτη. H – επίπονη – διαδικασία της απόκτησης, διήρκεσε μάλιστα 32 ολόκληρους μήνες, με τον Παναγιώτη Μονεμβασιώτη του ομίλου Βενέτη να καταφέρνει τελικά να πετύχει την εξαγορά και τη διεκδίκηση της αναγέννησης της ιστορικής ελληνικής εταιρίας παγωτού, λίγο πριν από την οριστική πτώση και τον «θάνατό» της. 

Η εταιρία που μόλις εξαγοράστηκε διαθέτει δίκτυο 40 καταστημάτων franchise, ψυγεία πώλησης συσκευασμένου παγωτού σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ και αρτοποιεία, καθώς και συνεργασίες HORECA, σε περισσότερα από 1.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Η απόκτηση του… «θεϊκού» παγωτού ίσως είναι, εκτός από επιχειρηματικής, και συναισθηματικής αξίας για τον επιχειρηματία, ο οποίος στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του πορείας εργάστηκε ως υπάλληλος σε gelateria της Δωδώνη. Αρκετά χρόνια μετά, αποτελεί τον νέο ιδιοκτήτη της παγωτοβιομηχανίας, με στόχο να γυρίσει σελίδα στην ιστορία της.

Από την άνοδο στην απότομη πτώση

Όπως είναι γνωστό, το μέχρι κάποια χρονική στιγμή success story της εταιρίας ακολούθησε μέσα στην πορεία αντίστροφη κατεύθυνση, ενώ αποδείχθηκε ότι ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.

Η απώλεια μεγάλου ποσοστού του τζίρου της εταιρίας μέσα σε μερικά χρόνια, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τα κόκκινα δάνεια και η υπερχρέωσή της μετά την πώληση από την Global Finance στην ΝΒGI, το fund της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και η φανερή αστάθεια όσον αφορά στη διοίκηση, με τον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Χαράλαμπο Σαββίνο, ο οποίος μέσα από τη συγκεκριμένη θέση του πέρασε ουσιαστικά από 40 κύματα, να παραδέχεται ότι η εταιρία ήταν χωρίς ουσιαστικό ιδιοκτήτη για χρόνια, ήταν καταλυτικοί παράγοντες της πτώσης.

Αυτά όμως δεν ήταν τα μόνα εμπόδια, αφού η Δωδώνη Παγωτά ήρθε αντιμέτωπη με αρκετές ακόμη προκλήσεις. Σημαντικό πλήγμα αποτέλεσε η φωτιά που ξέσπασε το 2012 στη μονάδα παραγωγής, λόγω πυρκαγιάς που έκαιγε την περιοχή της Παλλήνης, ενώ σημαντική απώλεια αποτέλεσε και η ίδρυση των Chillbox, με την τάση του frozen yoghurt που ήρθε σαν «τυφώνας» και εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα, που όμως έσβησε γρήγορα, με τα Chillbox να κοστίζουν σημαντική απώλεια τζίρου για τη Δωδώνη. Η  έκρηξη της πανδημίας έδωσε τη χαριστική βολή και το brand του παγωμένου γιαουρτιού πουλήθηκε στην Kayak το 2020.

Η… αξιοσημείωτη επιμονή του Μονεμβασιώτη

Εντυπωσιακή και αξιοσημείωτη είναι η επιμονή που έδειξε ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, προκειμένου να αποκτήσει τη Δωδώνη, καθώς ο ίδιος δημιούργησε ακόμη και εταιρία διαχείρισης κόκκινων δανείων, η οποία ουσιαστικά απέκτησε τις βαριές, δανειακές υποχρεώσεις της Δωδώνη – όπως φαίνεται βέβαια με… έκπτωση – που έφτασαν τα 40 εκατ. ευρώ. Για την επόμενη μέρα, όπως μάλιστα ανέφερε, προτίθεται να επενδύσει στην επόμενη διετία 10 εκατ. ευρώ για την εξαγορά φάρμας στη Βοιωτία, με στόχο τα παγωτά να παράγονται με φυσικό αγελαδινό και πρόβειο γάλα και όχι σκόνη.

Μπορεί αυτή τη στιγμή η εταιρία να είναι πια απαλλαγμένη από δανειακές υποχρεώσεις και να σώθηκε στο χείλος του γκρεμού, όμως απαιτείται μία συνολική αλλαγή φιλοσοφίας και στρατηγικής για να οδηγηθεί τελικά στη βιωσιμότητα

Το στοίχημα της αναγέννησης και τα ενδεχόμενα εμπόδια

Στόχος του νέου ιδιοκτήτη είναι βέβαια η εξυγίανση της ελληνικής εταιρίας, η ενίσχυση της παραγωγής και ο γενικότερος εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων και καταστημάτων.

Και μπορεί αυτή τη στιγμή η εταιρία να είναι πια απαλλαγμένη από δανειακές υποχρεώσεις και να σώθηκε στο χείλος του γκρεμού, όμως απαιτείται μία συνολική αλλαγή φιλοσοφίας και στρατηγικής για να οδηγηθεί τελικά στη βιωσιμότητα. Η – κατά τα άλλα – ισχυρή ιστορία από το 1967 και το όνομα της Δωδώνη δεν αρκούν για να την οδηγήσουν πίσω στην επιτυχία, τη στιγμή που από την εποχή της δόξας της, έχουν αλλάξει πολλά.

Τα καταστήματα πώλησης παγωτού είναι αυτή τη στιγμή ίσως περισσότερα από όσα μπορεί να αντέξει η αγορά πανελλαδικά, ενώ, όπως φαίνεται το μονοθεματικό κατάστημα παγωτού δεν είναι αρκετά δυνατό, μέσα σε όλο αυτόν τον ανταγωνισμό, ώστε να επιβιώσει και να αποφέρει κέρδη. Το ζήτημα είναι να μεταμορφωθεί, μαζί με τη μονάδα παραγωγής και το συνολικό concept των καταστημάτων, φέρνοντας νέο αέρα και, ίσως, συνοδευτικά προϊόντα στα σημεία πώλησης, που θα δώσουν μία πιο ολοκληρωμένη επιλογή και εμπειρία στον καταναλωτή. Αξίζει να πούμε πως η αγορά του παγωτού αποτελεί επίσης μία εποχιακή επιλογή, που δραστηριοποιείται με έντονη κίνηση κυρίως τους τρεις θερινούς μήνες, λόγω και των τουριστικών ροών, όμως το υπόλοιπο έτος αποτελεί από μόνο του περιορισμό για αυτού του είδους το επιχειρηματικό πεδίο, κάνοντας την προσθήκη άλλων, συναφών και συνδυαστικών προϊόντων μονόδρομο για τους επιχειρηματίες.

Μπορεί λοιπόν η μάρκα Δωδώνη παγωτά να έχει πολύ θετικό φορτίο αλλά η εταιρεία θα πρέπει να δημιουργήσει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο για να μπορέσει να σταθεί στην αγορά. Τα προβλήματα της εταιρείας στην διάρκεια των ετών που είχαν να κάνουν με την ιδιοκτησία  δεν μπορούν να καλύψουν το βασικό πρόβλημα της Δωδώνης που είναι η βιωσιμότητα του δικτύου καταστημάτων. Η εταιρεία έφτασε να έχει μέχρι και 180 καταστήματα με ένα επιχειρηματικό μοντέλο που μπορούσε να αποδώσει μόνο εποχικά και τους υπόλοιπους 9 μήνες μετά βίας κατάφερνε να κρατηθεί ζωντανή. Προφανώς λοιπόν το μέλλον δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα επειδή η εταιρεία απαλλάχθηκε από τα χρέη της αλλά θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να παρουσιάσει μια επιχειρηματική πρόταση που θα είναι κερδοφόρα 12 μήνες τον χρόνο. Το “γερασμένο” δίκτυο καταστημάτων πρέπει να ανανεωθεί και να δημιουργηθεί μια πρόταση καταστήματος που θα μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ίσως η εμπειρία της Βενέτης στην ανάπτυξη προιόντων  μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στην δημιουργία του νέου μοντέλου.

Πάντως, ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρίας δήλωσε επίσης πως θα παρουσιάσει το νέο μοντέλο, βάσει του οποίου τα καταστήματα Δωδώνη θα απαρτίζονται από gelateria, γαλακτοπωλείο και ζαχαροπλαστείο και μένει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί τελικά αυτό το σχέδιο και πώς θα εξελιχθεί η πορεία του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.