28 Οκτ 2024
READING

St George Lycabettus: Από το πρώτο ζυθεστιατόριο του Κολωνακίου στα 50 χρόνια επιχειρηματικής πορείας

4 MIN READ

St George Lycabettus: Από το πρώτο ζυθεστιατόριο του Κολωνακίου στα 50 χρόνια επιχειρηματικής πορείας

St George Lycabettus: Από το πρώτο ζυθεστιατόριο του Κολωνακίου στα 50 χρόνια επιχειρηματικής πορείας

Κλείνοντας φέτος 50 χρόνια στον κλάδο φιλοξενίας της Αθήνας, το ξενοδοχείο St. George Lycabettus, δεσπόζει στους πρόποδες του Λυκαβηττού στο Κολωνάκι, αποτελώντας μία από τις παλιότερες και ιστορικές επιχειρήσεις της χώρας. Έχοντας φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες από όλους τους τομείς όπως πολιτικούς, βασιλείς, σχεδιαστές μόδας, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, αποτελεί μία αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση έως και σήμερα.  Τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει στα δωμάτιά του διάσημοι επισκέπτες όπως οι Daniel Day Lewis, Jeremy Irons, Kevin Spacey, Anna Mouglalis, Catherine Deneuve, Jean Reno, Diane Kruger, Claudia Cardinale και Jade Jagger.

Αφετηρία για την δημιουργία του αποτέλεσε μία πολυκατοικία της οικογένειας Μαντζαβελάκη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900 ο Μιχάλης Μαντζαβελάκης απέκτησε το πρώτο του οικόπεδο στην περιοχή της Δεξαμενής στο Κολωνάκι, λειτουργώντας το πρώτο ζυθεστιατόριο εκεί και ονομάζοντάς το «Παράδεισο». Λίγο αργότερα έχτισε το σπίτι της οικογένειας στο ίδιο οικόπεδο, δίπλα από το συγκεκριμένο ζυθεστιατόριο, δημιουργώντας μία μεγάλη περίκλειστη βεράντα με τζάμια.

Στο φιλικό περιβάλλον του Μαντζαβελάκη ανήκαν προσωπικότητες της εποχής μεταξύ των οποίων ο Εμμανουήλ Μπενάκης και η Πηνελόπη Δέλτα, με τους οποίους μοιραζόταν αρκετό από τον ελεύθερό του χρόνο. Κάποια στιγμή αποφάσισε να κατασκευάσει την πρώτη πολυκατοικία στη Δεξαμενή, δίπλα ακριβώς στην οικογενειακή κατοικία. Το νέο αυτό κτίριο έλαβε τότε την ονομασία «Πολυκατοικία Μαντζαβελάκη», δίνοντας μία πρώτη μορφή αστικοποίησης στην περιοχή πέριξ του Λυκαβηττού. Δεδομένης της ζήτησης που υπήρχε για ακίνητα από την καλή κοινωνία της εποχής, ο επιχειρηματίας αποφάσισε να προσθέσει και άλλους ορόφους στο αρχικό κτίριο της πολυκατοικίας, με πρόθεση μελλοντικά να δημιουργήσει νοσοκομείο και ο γιος του να σπουδάσει γιατρός για να αναλάβει θέσει ευθύνης σε αυτό.

Ωστόσο ο Αντώνης Μαντζαβελάκης, ο γιος του ιδιοκτήτη των συγκεκριμένων ακινήτων σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (σημερινή ΑΣΟΕΕ) και εξελίχθηκε σε διακεκριμένο επιχειρηματία. Μετά τον θάνατο του πατέρα του πρόσθεσε κι άλλους δύο ορόφους στο υφιστάμενο κτίριο, ενώ αργότερα κατέθεσε αίτηση για τη δημιουργία πολυώροφης οικοδομής με σχέδια που βασίστηκαν σε έργο του μηχανικού Ιωάννη Καραμπατζού.

Η πρόθεση για τη δημιουργία ξενοδοχείου

Το 1968 η οικογένεια Μαντζαβελάκη αποφάσισε να δημιουργήσει ξενοδοχείο στη θέση του πολυώροφου κτιρίου, γι’ αυτό και έστειλε επιστολή προς τον ΕΟΤ, εκδηλώνοντας τις προθέσεις της. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιανουαρίου του 1974, λαμβάνοντας αρκετή δημοσιότητα για την εποχή και με πολλούς επιφανείς Έλληνες της εποχής να παρίστανται σε αυτά. Η δημιουργία του ξενοδοχείου ξεκίνησε από τον Αντώνη Μαντζαβελάκη, ο οποίος στον τελευταίο όροφο του κτιρίου διατηρούσε το διαμέρισμά του και σταδιακά αγόραζε ένα προς ένα όλα τα διαμερίσματα από κάτω. Σήμερα, πρόεδρος του ξενοδοχείου είναι η κόρη του Αντώνη Μαντζαβελάκη, Ειρήνη, η οποία συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση του St GeorgeLycabettus μαζί με τα δύο παιδιά της, Πάνο και Τόνια Βασιλοπούλου.

Aπό πλευράς οικονομικών επιδόσεων, στην τελευταία δημοσιευμένη οικονομική χρήση, αυτή του 2022, το γνωστό ξενοδοχείο του Κολωνακίου είχε κύκλο εργασιών 7,4 εκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους 1,65 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί μία απολύτως υγιή και αποδοτική επιχειρηματική οντότητα με διάρκεια στο πέρασμα των πέντε δεκαετιών από την ίδρυσή της έως και σήμερα.

Η σχέση με την Άνδρο

Τα τελευταία χρόνια, η εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς επιχειρηματιών, Τόνια Βασιλοπούλου έχει δημιουργήσει την εταιρεία Suite Home, η οποία είναι θυγατρική του St. George Lycabettus και του Paradise Andros Lifestyle Hotels. Η συγκεκριμένη εταιρεία στην Άνδρο διαχειρίζεται επιπλωμένες βίλες και πολυτελή διαμερίσματα. Η επιλογή της Άνδρου δεν ήταν τυχαία για την Τόνια Βασιλοπούλου, καθώς ο παππούς της, Αντώνης Μαντζαβελάκης, ιδρυτής του St. George Lycabettus,  είχε δημιουργήσει το πρώτο παγοποιείο στην Άνδρο και εκεί η οικογένεια περνούσε όλα της τα καλοκαίρια.

Η Τόνια Βασιλοπούλου, ανέλαβε το St. George Lycabettus το 2004, ενώ ο αδελφός της, Πάνος, είχε εισέλθει στην επιχείρηση μια δεκαετία νωρίτερα. Αμέσως μόλις επέστρεψαν από τις σπουδές τους, εκείνη από την Ελβετία και ο Πάνος από τη Σκωτία.

Άρρηκτοι δεσμοί με την τέχνη και τη μόδα

Στοιχείο που ξεχώρισε τη συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα της πόλης μέσα στα χρόνια ήταν ότι βρίσκεται σε σημείο – κλειδί από όπου οι επισκέπτες μπορούν να έχουν θέα σε όλη την Αθήνα έως και τον Σαρωνικό. Η στρατηγική του θέση αποτελεί επίσης παράγοντα επιλογής για όσους επιλέγουν να μείνουν εκεί καθότι βρίσκεται σε απόσταση περιπάτου από το μετρό Ευαγγελισμός και τον λόφο του Λυκαβηττού, από καταστήματα λιανικής, εστιατόρια, γκαλερί και μουσεία της πόλης. Η ελληνική κουλτούρα και η μόδα αποτελούν μέρος της φιλοσοφίας των ιδιοκτητών του.

Γι’ αυτό και στον πρώτο όροφο αλλά και στον πέμπτο, φιλοξενούνται έργα Ελλήνων φωτογράφων και ζωγράφων όπως ο Δημήτρης Μυταράς, ο Αχιλλέας Δρούγκαςκαι Όπυ Ζούνη. Επίσης, το ειδικά διαμορφωμένο «fashion floor» διαθέτει ανακαινισμένα δωμάτια είναι αφιερωμένο στους εγνωσμένης αξίας Έλληνες σχεδιαστές όπως ο Γιάννης Τσεκλένης και η Λουκία αλλά και νεότεροι όπως είναι η Μαίρη Κατράντζου, η Σοφία Κοκοσαλάκη, ο Βασίλης Ζούλιας, ο Βαλταδώρος, η Δάφνη Βαλέντε, η Ορσαλία Παρθένη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.